Popboks - KRISTINA KOVAČ - U nebranom grožđu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.09.2007. 00:00 · 5

KRISTINA KOVAČ

U nebranom grožđu

U brojnim intervjuima povodom svog prvog solo ostvarenja, K.K. neretko govori o iskrenosti i patnji. Ali, to ima malo veze sa onim što se čuje na legalnom primerku plastike koji je nedavno pušten u prodaju

Nebojša Marić

Ocena:
3
3/10
„Imala sam emotivno jako težak životni period, dogodile su mi se neke stvari koje potresaju čoveka iz korena, i sve se prevrne za jedan dan. ’U nebranom grožđu’ je suštinski metafora za moje sazrevanje, koje se možda desilo kasno u mom životu, ali je bilo naglo i prilično bolno. Dok sam pisala ovaj album, osećala sam da sve to dolazi iz nekih dubina mog bića koje su dosad možda samo na momenat izlazile u mojim pesmama, a sada su bile linija okosnica svake od njih“ – sa zvaničnog sajta K.K.
 
Na unutrašnjoj strani omota albuma U nebranom grožđu se nalaze brojne fotografije iz detinjstva Kristine Kovač. Malo bolji pogled konzumenta usmerava u sasvim drugom pravcu.
Izdanje je, naime, jednako dobro opremljeno sponzorima (Avon, Renault...), a u zahvalnici na omotu korporativno se snažno prepliće sa emotivnim, tako da u dokonim trenucima možete pročitati i sledeću posvetu (Igoru Jeclu, direktoru Direkcije za usluge Telekoma Srbija A.D.): “Pa ti si pravi vizionar!!! Firma treba da bude srećna što te ima, ali ne znaju oni koga si čuvao kad si bio mlad momčić!“.
Nakon slušanja albuma preovlađujući utisak je upravo suprotan od onog na kom se u neprijatno nametljivoj kampanji toliko insistiralo, pošto iskrenog ovde ima samo u naznakama. To malo se nalazi/nazire u tekstovima pesama koji, uz sve naivnosti, gotovo uvek poseduju ličnu notu. Pesme Život je ljut i Zvezdana prašina pokazuju Kristinine solidne autorske potencijale, dobar osećaj za melodiju i gradaciju.
Međutim, album kao celina, od aranžmana do interpretacije, zvuči predvidljivo. U nebranom grožđu je CD urađen u poznatom maniru – poznati muzičari, pregršt balada, skupa produkcija i dizajn. A sadržaj jako mršav. Uz ovu muziku najbolje stoje odrednice „festivalski“ i „namenski“ pop.
KRISTINA KOVAČ: U nebranom grožđu
Singl Kolena može da posluži kao odličan primer. Pesma u kojoj sviraju bubnjar Vinnie Colaiuta (Frank Zappa, Herbie Hancock), gitarista Dominic Miller (Phil Collins, Sting), Paul Turner (Jamiroquai) i duvači iz Cubisma je (da li neočekivano?) samo sezonski hit, Kristinin pokušaj da se ogrebe o parče slave Vlade Georgijeva (slučajno ili ne, tek deo produkcije ovog albuma rađen je u njegovom studiju Barba). Žalosno je i to što je izvikani Miller ovde odsvirao samo kopiju solaže Carlosa Santane iz dana kad je ovaj već sam sebe prepisivao, a ni ostali muzičari se nisu proslavili - sve ih je pojela Kristinina vizija „dobre pop muzike“.
Ako se svemu tome pridoda i podatak da je skupi spot za Kolena delom snimljen na Hvaru, onda priča o patnji i teškom periodu (vidi, npr, citat iznad teksta) postaje ne besmislena, nego se može razumeti i kao dobar marketinški potez. Mlađa sestra Kovač (33), barem na ovom izdanju, gotovo u svakom trenutku deluje kao osoba koja može da ima šta god da poželi.
Na U nebranom grožđu se lepo može čuti esencija lenjog mejnstrima, misaoni tok čiji glavni postulat (ono u šta treba da budemo ubeđeni) je da su skupo & dobro, profesionalno & emotivno, u stvari – sinonimi! Taj smisaoni obrt (ili sunovrat, već kako vam drago) je u svojim najsvetlijim trenucima agresivno promovisao Kornelije Kovač, a njegov učinak je bio toliko jak da su kasnije i Neverne Bebe mogle da se nazovu „rok bendom“ i da - ostanu žive! Na tu tradiciju se nadovezuje i Kristina Kovač.
Zamišljena poenta bi bila da je „kantautor ušao u godine i napravio zreo album“. U stvarnosti, desilo se da je nakon 10 godina od raspada matičnog benda talentovana beogradska autorka napravila svoj prvi album, i to loš. Na njemu slušamo kako muzika za reklame, Kristinino osnovno zanimanje u poslednjih par godina, pokušava da postane pristojna pop pesma sa ambicijom da bude iskrena.


Komentari

  • Gravatar for Aleksandar Glisic
    Aleksandar Glisic (gost) | 10.10.2007. 15.21.46
    Gosn Maricu, nemam reci. Ovakve recenzije me ponovo dovedu do toga da ne pozelim ikada vise cuti icije misljenje o muzici. Ne znam vas, ali se iz napisanog misljenja o ovom albumu izmedju redaka moze naslutiti krajnje isfrustrirani lik koji cak sta vise ima neki licni problem sa umetnicom. Kad kazem frustracije, ne mislim na opravdani ocaj zbog stanja u zemlji sada i proteklih 15 godina, nego mislim na autsajdera kome su pomerali bulju zbog ne znam cega u skoli i koji do dana danasnjeg mrzi ljude koji na zivot gledaju pozitivno. Ako je ovo isuvise licno, onda zbog toga sto i vasa recenzija nije objektivna.
  • Gravatar for LP
    LP (gost) | 15.10.2007. 15.32.11
    Sjajno, istina boli.
  • Gravatar for cera
    cera (gost) | 29.10.2007. 21.47.01
    Sve mi ovo mirise da gospodjica Kristina ne spada u galeriju frikova kojima su kriticari iz prestonice bili itekako privrzeni u zadnjem veku. Zasto bezati u zagrljaj misticnom, kada je lepo prefinjenije i suptilnije. Da li ikoga od 99,9999 % lojalnih gradjana ove nase napacene Srbije briga za nekog Thurstona Moora iz Sonic Youtha, ili za nekog metuzalema Bruca Sprinsteena koji je konacno sklopio plocu od restlova sa prethodnih, ili pak za Devendru Banhart koja pleni svojom poezijom koju ni ona jadnica ne razume, jer je na sedativima ili necemu slicnom ...... Zasto je kriticarima iz prestonice uvek, ali uvek, bilo vaznije da hvale strano, a pljuju po domacem, pa makar to bila i kopija trenutka koji nas okruzuje. Objektivnost, to je pravi izraz, koji je upotrebila prethodna komentatorka, nedostaje, ali mozda ne iz nadobudnosti vec iz neznanja ili ljubavi da se nesto pljuje, omalovazi ili nipodastava u svakom slucaju. Iz Nisa sam i muziku pratim zadnjih 30 godina, ali nista da se promeni iz generaciju u generaciju. Globalno ako neki izvodjac ne zvuci kao Disciplina ili EKV (tacnije kao plagijat) ne zasluzuje epitete ovde potpisanih "kriticara". U ovih 30 godina sam hvatao ljude kako prepisuju kritike iz Melody Makera, NME-a, Rolling Stona, Uncuta, a da plocu nisu ni jednom zavrteli i napili se muzike. Ja sam se odaljio od teme, ali me ovo bolelo, pa sam ispljunuo. Kristina je samo povod, a uzroka ima na pretek. Kristina, a i Aleksandra, samo tako, moja zena Vas obozava, a i njenoh 50-tak prijateljica, a ja mislim da je to dovoljno (prestale su da sluzaju Colu - sto je pozitivno). Odjavljujem se ....
  • Gravatar for boss
    boss (gost) | 30.10.2007. 14.26.31
    Nije to tako losa ploca, bas je naruzi covece Boziji bez nekog velikog razloga!!!
  • Gravatar for Lecky
    Lecky (gost) | 10.08.2008. 13.04.08
    svaka cas kristina,puno postovanje!album je prvoklasan i orginalan.molim te ako budes imala vremena ja pisem pesme pa bi mi zaita bilo cas da tebi ih dam i da ih ti pogledas u pitanju su ljubavne pesme...molim te javi se...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.