Popboks - PLASMA-ARC MACHINING - Plasma-Arc Machining [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 02.11.2007. 10:23 · 3

PLASMA-ARC MACHINING

Plasma-Arc Machining

(Slušaj najglasnije)

Po preslušavanju ovog izdanja ostaje pitanje ima li ovakav zvuk publiku kod nas. Ako je nema, trebalo bi je izmisliti! Niški sastav Plasma-Arc Machining kvalitetom i realizacijom raznorodnih ideja to bez sumnje zaslužuje. Najprijatnije domaće iznenađenje godine

Marko Nikolić

Ocena:
7


7/10

Za oko 14 meseci postojanja Popboksova rubrika Scena opravdala je smisao svog postojanja, skrećući pažnju na bogatstvo savremene muzičke ponude u Srbiji. Čak i oni s minimalnim interesovanjem za trenutna strujanja znaće da pomenu ime bar nekog od mnogobrojnih predstavljenih izvođača; mnogi od njih, osim sopstvenoj upornosti i kvalitetu, upravo toj sekciji zahvaljuju za pomeranje s mrtve tačke.

Nadamo se da će to biti slučaj i sa sastavom Plasma-Arc Machining. Oni su iz Niša, grada koji se u kontekstu savremene muzike još nije potpuno oslobodio žiga prevaziđenog nasleđa grupa Kerber i Galija. Uprkos kasnijim pokušajima, od kojih su prva dva koja nasumično padaju na pamet grandiozno zamišljena priča čija je realizacija ostala na pola puta (Ružne Religiozne Lutke) i bajka koja je, sticajem dobro poznatih okolnosti, postala niška (Novembar), uz pomen zlosrećne etikete Sorabia Disk (DLM, KZU, Presing...).

Iako je u pitanju drugi po veličini srpski grad u kome svira dosta bendova, zbog nepostojanja komunikacije između centra (glavni grad i severno od njega) i periferije (slepog creva koje otprilike počinje kod Stepojevca a gangrenozno finišira „najskupljom srpskom rečju“) uskraćeni smo za informacije, što je u duhu tvrdnje da je Srbija predgrađe Beograda. Iz već uhodanog najglasnijeg zagrebačkog pravca stiže nam ko zna koji demanti tog ukorenjenog stereotipa.

PLASMA-ARC MACHINING: Plasma-Arc Machining

I u ovom slučaju rok varijacija ružnog pačeta u kojoj hendikep postaje vrednost pije vodu. Golemo slušalačko iskustvo članova benda verno je preneto na parče plastike, na kom se u nešto više od 36 intenzivnih minuta skriva osam slojevitih i majstorski strukturiranih „vožnji“.

Kaskade svedenih disonantnih rifova na tragu neprežaljenih teksaških heroja At The Drive-Inorganski se vezuju s radikalnim aparatom digitalnog izraza (paralela s legendarnim švajcarskim elektro trijom The Young Gods) u očaravajuće pitko ali nipošto banalno štivo. Smešteno na razmeđe alternativnih podžanrova, koji se nanovo razgrađuju i razvijaju u neočekivanim pravcima u okviru kompozicija.

Artikulisan vokal daje aromu životnosti, a izbor engleskog jezika ne iritira. „Krljačke“ Dance the Devil Dead i pseudohimna Plasma-Arc Machining imaju kontrapunkt u hipnotičkim Coming Home i The Reflection do klimaksa skrivenog u obradi Cavove The Mercy Seat, koja se momentalno urezuje u vijuge sivih ćelija.

Šokantno dobra ploča koja će svežinom da obraduje sve poklonike domaćeg modernog zvuka. Količina raznorodnih ideja ne zaostaje ni u jednom pogledu za svetskim dešavanjima. Link na MySpace stranu grupe ne bi trebalo da poznaje granice, jer Plasma-Arc Machining na debiju pokazuje da u Srbiji postoje i one grupe koje prerastaju sredinu iz koje potiču. A na nama je da to prepoznamo i svojski podržimo. Ne zato što je "naše", već zato što - vredi.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for horvi
    horvi (gost) | 06.11.2007. 13.25.44
    potpuno se slazem s kritikom. album je odlican.
  • Gravatar for holly
    holly (gost) | 07.11.2007. 10.32.25
    da, naravno da su dobri .. u pravu je kritika ;) pozdrav!
  • Gravatar for Contaminator
    Contaminator (gost) | 06.05.2008. 17.15.23
    NENORMALNO DOBAR ALBUM!!!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.