Popboks - VARIOUS ARTISTS - The Big Stiff Box Set [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.11.2007. 11:12 · 1

VARIOUS ARTISTS

The Big Stiff Box Set

(Salvo)

Izvadi stari sako iz ormara. Stavi crne naočari za sunce. Bedž s natpisom „Stiff“ verovatno nikad nisi ni skidao s revera

Dario Stajić

Ocena:
9


9/10

„Sex & Drugs & Rock & Roll“
(Ian Veliki Dury)

Koristeći reči pokojnog Johna Peela, ova diskografska kuća se dugo reklamirala sloganom „najfleksibilnija muzička etiketa na svetu“. Osnovan u Londonu 1976, Stiff Records je sve do prvog nesrećnog kraja 1985. u svakom smislu predstavljao nezaobilazni deo britanske diskografske imperije, ali i trn u njenom oku. Kolosa unutar koga su borbe klanova za prevlast i nadmoć sve do pojave interneta i filesharinga odnosile nebrojene žrtve.

Danas, tj. juče, ni supermen T. Blair a ni (h)ero-s-onog-sveta J. Blunt više ne mogu da im pomognu. Mnogi su bazeni ostali prazni, vile neprovetrene, gume na rolsrojsevima izduvane, golgeter Robbie W. je na lečenju na neodređeno vreme... Tiraži kojima su se nekad hvalile kompanije tipa Music for Nations (danas deo giganta Zomba) ili Cooking Vinyl sada su nedostižni i za najveće globalne igrače.

Gerilski način borbe ove kompanije umnogome je doprineo procvatu nezavisnog muzičkog izdavaštva na Ostrvu. Osnovani početnim kapitalom od 400 funti posuđenim od kafanskih legendi Dr. Feelgood (prim. 1: za detaljniji opis molim priupitajte Mrs. Wikipediju; prim. 2: kamo sreće da se po našim pabovima i svadbama svira takva muzika), već su prvim singlom Nicka Lowea Heart of The City povratili i uloženi novac i deo kamata.

Sjajni, blještavi, probirljivi i skromni Lowe ne samo što je u međuvremenu postao kućni producent Stiffa, ostavivši veliki trag na albumima The Damneda, Elvisa Costella, Pretendersa..., nego je i brakom sa pevačicom Carlene Carter, pastorčeta Johnnyja Casha, na mala vrata ušao u jednu od najvećih i najuticajnijih kantri familija na svetu.

To se svakako odrazilo i na njegov dalji rad i stil, a i sam Man in Black nije ostao ravnodušan pred opusom u to vreme novog, a danas bivšeg zeta Lowea. Ah da, i Man... je umro, nedavno.

VARIOUS ARTISTS: The Big Stiff Box Set

Ian Dury

Iz današnje perspektive je jasno da su se iza imena osnivača Davea Robinsona i Andrewa Jakemana (ili Jakea Riviere) krila dva velika igrača u čije biografije direktno ili preko nekih čudnih puteva (kao što su, recimo, opet njihove etikete Evangeline Records, Demon Records, Edsel ili Silvertone) ulaze dela i karijere imena kao što su Dr. John, Hendrix, The Stranglers, The Buzzcocks, Green on Read, The Shamen ili Hawkwind.

Kod ovih poslednjih, da prekinem nabrajaljku, možemo da se vratimo na Stiff Records. Lemmy Killmister, nekadašnji član Hawkwinda, objavio je upravo za ovu kuću neke od prvobitnih snimaka svog novog čeda, nazvanog po tada vrlo popularnim amfetaminima mötörhead.

Za pad, ali i za najveći komercijalni uspon Stiffa najzaslužniji su bili, dolaskom i odlaskom, ipak Madness. Iako su na ovoj kompilaciji zastupljeni samo udarnim hitom One Step Beyond, već posle slušanja manje poznatih pesama jamajčanskog rege heroja Desmonda Dekkera Please Don't Bend i Equatorsa Baby Come Back, oseti se u čemu je zaista bila tajna nesrazmerno velikog uspeha ovih bendova: 1. bliskost publici, 2. radnički/useljeničko-iseljenički milje iz kog su došli, 3. bliskost publici II.

Deo suštine panka je bio i taj da je svako mogao da postane muzičar, da piše i svira pesme, pa i kritike tih pesama (što je i dan-danas slučaj). Pank žurnalizam iz not ded!

U drugom naletu novog talasa, bez obzira na uspešnu integraciju nekih zapostavljenih elemenata afroameričke muzike i više neznanjem nego imanjem prouzrokovanu stilsku širinu i otvorenost, čini se da je u nepovrat potonuo i dobar deo početne energije.

Umetničke škole i univerziteti su, umesto ulice, opet postali centri oko kojih su se skupljali bendovi s novim idejama, spremni da tiražima i redovnom isporukom hitova uspostave materijalnu, ali ne i duhovnu vezu s masovnom publikom. Smrtnici su plesali uz besmrtne teme (npr. Heart and Soul).

Na sreću, i pored zabrana za točenje alkohola, pabovi u Engleskoj i dalje rade. Konjuktura, zahuktala, radi i dalje punom parom.

VARIOUS ARTISTS: The Big Stiff Box Set

Wreckless Eric

Prava je šteta što na ovako malom prostoru nema mesta za neke druge autore s ove kompilacije svakog šupljeg penija vredne, kao što su Eric Goulden (Wreckless Eric), Lili Marlene Premilovich (Lena Lovich), Pogues, pokojna Kirsty MacColl, Devo, Furniture, Tenpole Tudor (s Edwardom Tudor-Poleom, nesuđenim pevačem Sex Pistolsa), The Rumor, The Yachts, Pink Fairies... i pokojni Ian Dury i njegovi Blockheads.

Možda je kompilacija Stiffa izašla pre tačno deset godina pod imenom A Hard Nights Day u neku ruku reprezentativnija. The Big Stiff Set ipak, osim četiri diska i odlično napisane knjige/povesti na 68 stranica, nudi i uvid u obnovljene aktivnosti koje predstavljaju novo poglavlje u ovoj never-ending-story.

Najnoviji singlovi What Is Woman? projekta Escimo Disco ili Džemo-voli-The-Jam-oidni Dancin All Night velikih nada The Enemy, potvrda su da ova priča nikad nije ispričana do kraja, niti će verovatno ikad biti.

Video:



Komentari

  • Gravatar for Kvazi
    Kvazi (gost) | 21.11.2007. 09.06.46
    Kvazikritika Kvazilejbla Kvazitachka.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.