Popboks - WHOSEE? KLAPA - Sviranje kupcu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.12.2007. 09:47 · 13

WHOSEE? KLAPA

Sviranje kupcu

(Prohibicija)

Sviranje kupcu je plod dugogodišnjeg rada dva člana ove bokeljske grupe, koji ovom prilikom za sto pozivaju Škabu iz Beogradskog Sindikata, Kojota iz Eyesburna i trojku Bad Copy u kompletnoj postavi

Predrag Vukčević

Ocena:
7


7/10

WhoSee? Klapu čine Kotoranin Dejan Dedović "Deki/Dedduh" i Novljanin Mario Đorđević "Maki/Noyz". Njihova misija ucrtavanja Bokokotorskog zaliva na rap mapu Balkana zvanično započinje pesmom Boka Boka na kompilaciji Ulice vol. 1 (Bassivity, 2003). Pored Noyzovog gostovanja u pesmi Nidje hedova masnija na kompilaciji 43zla predstavlja Sve same barabe (One Records, 2004), širi auditorijum doskora nije imao prilike da upozna ove meštre mikrofona putem zvaničnih izdanja.

Sviranje kupcu nam, pre svega, donosi tvrdokorni rap stav. Kroz svaku rimu albuma, bez obzira na temu pesme, slušalac se izlaže neodoljivoj magiji ciphera – tradicionalnog prostora razvoja MC stila i lirike. Iako se u samo dve pesme bave direktnim predstavljanjem svojih MC metoda (Rajm buk krcat, Bokeška brigada), iz celine albuma je jasno da Dedduh i Noyz stil razvijaju danonoćnim slaganjem pisanih i freestyle rima.

Što se tiče prvih, u njima se vidi napredak autora u odnosu na ranija izdanja jer ovde uspevaju da uz određeni stepen razvijenosti šema rimovanja zadrže prirodnost izraza i snagu pojedinačnih stihova što je, nažalost, retkost na domaćoj sceni.

U svom cipheru, na sreću slušalaca, WhoSee? nisu usamljeni. Dedduh i Noyz su, naime, samo polovina šire ekipe, tzv. Bokeške brigade. Uz njih ekipu čini i Labia – sudeći po gostovanju na albumu (Bokeška brigada) kao i demo pesmi Ako ćeš betlat' urađenoj u saradnji sa Dedduhom – jedna od najperspektivnijih novih MC-jeva našeg govornog područja. Četvrti član Bokeške brigade je Worzo koji demonstrira veštinu beatboxinga u jednom od dva skita albuma.

U okviru izvornih rap načina, na Sviranju kupcu kao neodvojivi deo celine dobijamo i autentični lokalni izraz. Te pesme, naime, predstavljaju umešno izdvojene i obrađene isečke stvarnog života Bokokotorskog zaliva, ali i Crne Gore uopšte. Atmosfera uklještenosti stvorena kontrapozicijom mora i onoga što je preko mora u vidu obećane zemlje s jedne (Tu smo đe smo), te Magistrale, opasnih puteva, brda i nemaštine s druge strane (Tu smo dje smo, S kintom tanki, Pješke polako, Put pasat), predstavlja prvi, sirovi utisak dramske strukture albuma.

Ostale pesme slikaju konkretne pojave u okviru zadate strukture počev od bahatosti policije (Stop policija), preko priča o nesrećnicima koji propadaju usled slabosti volje (Batina ti dat) pa sve do gorko-slatkih ispovesti o galebarskim epizodama (Fešte ispod vešte, Ljubav na daljinu).

Poslednje dve navedene pesme predstavljaju priče o ljubavnim iskustvima sa turistkinjama iz različitih perspektiva – u vidu sladostrasnog sećanja na leto tokom zimskog celibata (Fešte ispod vešte), odnosno u obliku blago parodirane elegije koja peva o održavanju veze ("na daljinu") posle letnje avanture (Ljubav na daljinu).

Od gostiju koji su vokalno podržali album se, pored Labie i Worza, pojavljuju podgorički MC i beatmaker Rhino (Kad smo tu svi, Dolari, euri, jeni), Škabo, Bad Copy i Dadi (Kad smo tu svi) i Nadica PKS (Ljubav na daljinu). Odličan posao kao gostujući instrumentalisti su obavili Nemanja Kojić Kojot na trombonu (Fešte ispod vešte) i Scratchmaster Uce na gramofonima (Rajm buk krcat, Bokeška brigada).

Dok se vizuelnim dizajnom spotova i CD izdanja pozabavio Noyz (inače, crtač grafita i školovani dizajner), beatove je uglavnom sklopio Dedduh, a u tom poslu su mu pomogli Rhino (Put pasat, Dolari, euri, jeni) i Timbe (Batina ti dat). Iako na nivou ideje ima nesumnjivo zanimljivih beatova na ovom albumu, kao gotovi proizvodi oni zaostaju za kvalitetom MC-nga bokeških brigadira. To ipak ne predstavlja veliki problem i slušalac će, ponesen zanimljivim rimama, sigurno uživati u Sviranju kupcu.

Album Sviranje kupcu je uz Prvi udar Šefa Saleta sigurno jedan od najzapaženijih albuma ove godine na domaćoj rap sceni. Izdavačka kuća Prohibicija, koja je izdala oba pomenuta albuma, pokazuje da i sa manje eksponiranim MC-jevima ima potencijala za održavanje niza kvalitetnih izdanja započetog radovima Beogradskog Sindikata i grupe Bad Copy.

Što se tiče WhoSee? Klape, uz nadu da će svoj već sada prepoznatljivi stil nastaviti da razvijaju, u vezi sa Sviranjem kupcu nam samo ostaje zaključak – nama banja!

Video:



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 14.12.2007. 10.35.01
    U Americi se, u poslednjih nekoliko godina, tradicionalno jaka scena oblasti San Fransisko zaliva (Bay Area) nametnula tzv. HYPHY pokretom kao jednim od najsvežijih lokalnih izraza. Sledeći analogiju po geografskom području i svežini stila, "Sviranjem kupcu" i rap muzika B/H/S govornog područja zvanično dobija svoj Zaliv. Samo napred brigado! :)
  • Gravatar for Deda
    Deda (gost) | 14.12.2007. 12.35.46
    HVALA POPBOX
  • Gravatar for Jakov
    Jakov (gost) | 14.12.2007. 17.36.41
    Kunem ti se, stari... Odlican album, kul recenzija. :)
  • Gravatar for Vlastimir
    Vlastimir (gost) | 14.12.2007. 21.42.10
    Sve je to super, al najbitnije da je gost na albumu Bushka iz bg sindikata
  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 14.12.2007. 22.36.00
    Ovo cu sa velikim zadovoljstvom pazariti. Kad god sam gledao Whosee uzivo, na gostovanjima kod 43-23 ekipe, bili su odlicni i pokazali da su po kvalitetu MC-inga savim ravnopravni ovdasnjim zvezdama a da ipak imaju svoj bokeljski smek.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 15.12.2007. 02.26.36
    http://www.rotacija.net/downloads/ Na gornjoj adresi, download stranici crnogorskog hip hop portala Rotacija, mogu se downloadovati oba spota WhoSee? Klape, odlična novija demo pesma Ako ćeš betlat' - Labia & Dedduh, kao i neke starije demo pesme WhoSee? Klape (Dim po dim, Svejedno, Pozovite neke drolje feat. Prti Bee Gee & Bad Copy i Kakav ćemo refren - Dedduh & Ajs Nigrutin)
  • Gravatar for Zejo
    Zejo (gost) | 22.12.2007. 20.01.38
    dobar rep slobodno ga kupite...provereno
  • Gravatar for Samjuel Dalambert
    Samjuel Dalambert (gost) | 08.01.2008. 13.09.34
    ALLBOOM JE BROOKALENCIJAZZZZZ
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 21.01.2008. 03.15.27
    meni bas dobri bitovi :)
  • Gravatar for fuzbaler
    fuzbaler (gost) | 08.02.2008. 13.10.32
    Rispekt za momke!!! Album je odlichan... Baosic rules!!!
  • Gravatar for Felony Flats
    Felony Flats (gost) | 04.03.2008. 17.08.10
    Savina strikes back. :)
  • Gravatar for dzonson
    dzonson (gost) | 04.07.2008. 12.08.05
    odlicni! monteniggersi 2000-tih.
  • Gravatar for mizer
    mizer (gost) | 12.09.2008. 14.05.02
    imaju takstovi na svastari.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.