Popboks - BEIRUT - The Flying Club Cup [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.12.2007. 09:00 · 3

BEIRUT

The Flying Club Cup

(4AD)

Zach Condon i njegov raskošni orkestar Beirut su se vratili praktično pre nego što se promocija njihovog prethodnog albuma i završila, prešavši brzinom TGV-a sa Balkana u srce zapadne Evrope. Ovog puta sve je impresivnije: poznati gosti, studio Arcade Firea u Kvebeku umesto spavaće sobe, sveopšta pomama kompletne indie zajednice

Vladimir Ninčić

Ocena:
7


7/10

Vreme će pokazati koliko je maliciozno tvrditi da će Zach Condon menjati muzičku orijentaciju čim se dublje upozna sa kulturom određenog područja. U ovom trenutku je sigurno da je transformacija od balkanskog špijuna u francuskog vezistu jedan od pametnijih poteza koje je mogao da izvede. Pribegavanje zvucima galskih petlova odrađeno je suptilnije, i u tom delimičnom udaljavanju od striktnih folk uticaja ovaj bolešljivi 21-godišnji Amer je uspeo da pokaže nešto više od dečačke zanesenosti predelima toliko udaljenim od matice.

U okviru promocije nastavka uspešne premijere Gulag Orkestar (2006), Condon je najavljivao sonični zaokret u geografskom smislu, podvlačeći da je u poslednje vreme dosta slušao Jacquesa Brela i Tina Rossija, mada bi se reklo da je veću inspiraciju pronašao u radovima Françoise Hardy i Yanna Tiersena.

Međutim, raskid sa prethodnom formom je samo delimičan: balkanski (srpski) motivi sa primesama klecmera i polke su opstali, iako u količini koja ih ovoga puta ne čini dominantnim. Primarni akcenat je na Condonovoj iskrenoj opčinjenosti ekstremima Francuske, bilo da je u pitanju šarm Azurne obale, čudnovati sukob romantike i melanholije iz filmova Alaina Resnaisa ili vina Burgonje.

Inicijalni plan da se svaka pesma obraća nekom francuskom gradu je izbegnut u poslednji čas. To je mudra odluka, s obzirom da bi takav koncept bio previše blizak nemogućoj misiji Sufjana Stevensa. Ruku na srce, Condonovi tekstovi nisu mnogo napredovali, ali pored veštine koju tako mlad poseduje kao kompozitor i aranžer, stvarno je apsurdno kao nedostatak pomenuti par nešto naivnijih stihova.

BEIRUT: The Flying Club Cup

Njegov duboki vokal zato više uopšte ne odaje godine, s obzirom da je sigurniji i, s vremena na vreme, sasvim neustrašivo i samouvereno napada frekvencije Scotta Walkera ili Antonya Hagertya s jedne, i Thoma Yorkea s druge strane.

Sa stanovništa balansa autorskog i autentičnog folk pristupa, Beirut se ovim albumom približio denverskoj skupini DeVotchKa, sa kojom deli određene teritorijalne afinitete i sklonost ka prožimanju različitih raspoloženja unutar jedne pesme. U ovoj emancipaciji veliku ulogu je odigrao i talentovani violinista Owen Pallett (Final Fantasy, sarađivao sa Arcade Fire i vrhunskim Fucked Up), koji je u potpunosti osmislio aranžmane za žičanu sekciju i otpevao prateće vokale u pojedinim deonicama.

Naročito je izražajna dovitljiva koncepcija višeglasja u numeri Cliquot, koja jasno odskače i sa tekstualne strane, što je takođe Owenova zasluga i pokazatelj njegove seksualne orijentacije (“What melody will lead my lover from his bed?”), iako pojedina tumačenja pokušavaju to da negiraju.

Princip po kojem The Flying Club Cup funkcioniše je rizičan, ali delotvoran; melodije se momentalno uvlače pod kožu, stvarajući utisak da je album lako štivo i da će posle par dana iscrpeti svoje ribolovačke rezerve.

Međutim, u fazi u kojoj se sa sigurnošću može tvrditi da je dostignut zenit, gotovo neprimetno do izražaja dolazi dubina pesama, prisutna u mnogobrojnim pozadinskim detaljima koji su prvobitno bili zamaskirani. Ti fino osmišljeni sitni fragmenti, proizvedeni od strane zavidne palete instrumenata, omogućavaju dugovečnost materijala i u krajnjoj liniji mu dodeljuju znatno širi status od kulturološkog omaža.

U tome leži glavni dobitak Beirutovog drugog javljanja. Pošavši sa usko određene podloge, Zach Condon i njegovi drugari su umećem i kreativnošću uspeli da se izdignu iznad bilo kakvih barijera. Na kraju svega, sada je manje bitno (a i manje maliciozno) nagađati kojoj će se teritoriji on(i) prikloniti sledećeg puta, jer je jasno da su kadri da sebi postave visoke ciljeve.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for "Fucked Up"
    "Fucked Up" (gost) | 18.12.2007. 17.28.19
    "Hidden World" - najbolji album 2006
  • Gravatar for tomislav
    tomislav (gost) | 19.12.2007. 08.55.14
    Beirut je strasna grupa,strast,ritam,emocija...
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 24.12.2007. 10.17.50
    Bas slusam pomenuti album. Lepo, premda je donekle nastavak predhodnih radova, pa se ima utisak da je sve sto su do sada uradili jedan neprekidni (ali odlican) album. Sto moze biti i prednost i mana, zavisi od konteksta. Preporicujem za slusanje na mp4 dok se vozite busom. Divno nosi u daljine i blizine... :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.