Popboks - ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA - Znaš ko te pozdravio [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.12.2007. 09:20 · 11

ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA

Znaš ko te pozdravio

(Automatik Records)

Peti album vojvođanskog power pop benda najavljen je kao povratak zvuku izgrađenom na njihovim prvim albumima. Ne treba preterivati: OPO su sada oprezniji u balansiranju biseva nekadašnje smelosti

Kristina Đuković

Ocena:
5


5/10
 

Pevačica prve postave OPO-a Dragana Mrkajić u velikoj meri je doprinela građenju identiteta benda. Stihovi glavne autorske figure i gitariste Nikole Pavkovića, upečatljivi po poetici dosade i mrzovolje (Januar, Pesma za mene), nesigurnosti i anksioznosti (Vremojed, Mrtva je, Amnezija), crnog humora, samoironije, veselog, inadžijskog srljanja u prazno i propast (Ptica, Dobra ideja), te detinjastih himni ličnoj slobodi (Moja soba, U koloru, Na biciklu, Hodamo), našli su idealan izraz u nazalnom glasu devojčice koja naopako navlači žuti Kolibri džemper.

Nakon što se Dragana odjavila savršenom pesmom Tonemo (poslednja na albumu Komadić koji nedostaje iz 1998), u kojoj melodična barka OPO naposletku tone u brujanju velikog gitarskog talasa, nakratko je isplovio Maštoplov (2002), s novom pevačicom Ivanom Cvejin, kao boca sa SOS porukom pomalo zalutale posade.

ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA: Znaš ko te pozdravio

Znaš ko te pozdravio dolazi pet godina nakon Maštoplova i, kako kaže Nikola, jedini preostali član originalne postave (koju sada čine još i basista Žarko, bubnjar Srđan i nova pevačica Ivana Radmanovac), nakon ozbiljne krize i pomisli na odustajanje.

Prepoznatljiva energija i škakljivost iz najboljih dana na njemu su nadomeštene ukomponovanim kricima koji ne ugrožavaju melodiju već služe kao ukras, i aranžiranim besom gitarskih deonica (Reda radi). Izdržljivost se izdaje za energiju u pesmama u kojima je adrenalin posledica dužeg zadržavanja daha tik ispod površine zapravo plitke vode (Udari me).

Pesma Sama priziva u sećanje 1000 sa albuma BarbieCue (1996), ali usamljeničko šljapkanje po kiši u ovom slučaju slabije odjekuje, gubi životnost i deluje kao aranžirana usamljenost. Ako je Dragana hodala po kiši, Ivana sedi pored prozora i gleda kako napolju kiši. Povici na kraju pesme Sama jesu radikalniji zato što simbolično ostaju ogoljeni od sve distorzivnije instrumentalne pratnje, ali pesma ostaje zatvorena u sobi.

U Pravimo se i Reda radi oseća se sličnost s prvencima OPO-a, ali pre na nivou težnje nego istinske reafirmacije starog, poznatog identiteta. Nešto kao identitet na bis, uz najavu da je pevačica trenutno sprečena, pa će je zameniti druga.

Obrada hita Miki Miki Slađane Milošević dolazi na tragu uspeha koji je sredinom 90-ih OPO postigao sa Zaninom pesmom Mladiću moj. Međutim, hit sa albuma BarbieCue je inventivna obrada sa stavom prema originalu. OPO preuzima Zaninu pesmu kao što mlađa sestra uzima haljinu starije, uz drskost i podsmeh. U takvom spoju nastala je senzualnost višeg stepena, prkosna i nesavršena, škakljiva i izazovna.

Miki Miki u verziji OPO je nešto sasvim drugo – posveta originalu, poigravanje s lutkom koja se, renovirana, vraća u vitrinu tako da joj dlaka s glave ne fali.

ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA: Znaš ko te pozdravio

Novi OPO daleko bolje zvuči u pesmama Ona i Lica, u kojima je Ivani dozvoljeno da ispolji nežniju prirodu svog glasa, a bendu oslobađanje slatkog popa bez ironičnih peripetija. U ovim pesmama gradi se novi OPO, koji tek sa simpatijama i nežnošću gleda na nesnađene devojke koje „žicom kosu vežu“, dok su ranije, iz prvog lica, priznavale da same sa sobom pričaju.

Ona stoji u samom središtu albuma, taman tako da, premotavanjem slabijih tačaka (Super Sexy ili Izvini), dođete do pesme-zaloga da je OPO ipak siguran u sebe. Jedino u njoj bubnjevi ne deluju kao pravilno upotrebljeno interpunkcijsko sredstvo, već kao otkucaji srca.

U odnosu na raniji OPO, ovaj je bolji kada je drugačiji, a slabiji kada pokušava da nas uveri da je „dobri stari“. Melodije su suviše srezane po svojim neurednim krajevima koji su ranijim albumima davali čar, tako da glas i instrumenti manje sarađuju u tvorbi nečeg trećeg, a više pokrivaju nesigurnost dajući glatku formulu. Takoreći, suviše se slažu otkrivajući preteranu brižnost kuvara koji nema poverenje u snagu pojedinih ukusa i odviše se drži zacrtanog recepta.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for zrenjaninac
    zrenjaninac (gost) | 25.12.2007. 12.56.17
    rečju, album je jako dobar!
  • Gravatar for bozidar
    bozidar (gost) | 25.12.2007. 14.50.28
    a imidz je jako los
  • Gravatar for Igor
    Igor (gost) | 25.12.2007. 19.43.51
    Eh, kad bi još oživeo i "Kanal Tvid"... (Kamene lutke - zauvek!)
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 25.12.2007. 22.26.05
    Ne kapiram zašto ih nema na Metropolisu, MTS-u i sl. Čemu uopšte služe te tzv domaće muzičke televizije?
  • Gravatar for tweed
    tweed (gost) | 26.12.2007. 01.10.10
    Super je novi OPO. Vratili su se u formu a uživo su iskidali momci & devojka na promo koncertu. Odličan presek karjere je bio u tom setu u Muzeju primenjene umetnosti. Volim što smo hladni:)
  • Gravatar for huddersfield
    huddersfield (gost) | 26.12.2007. 01.11.36
    Kristina, jesi li primetila da se OPO čuje u "Hadersfildu", pesma "Da li spava" sa "Komadića koji nedostaje"?
  • Gravatar for bečmen noću
    bečmen noću (gost) | 26.12.2007. 13.12.42
    Vaske optužuje Nikolu da mu je maznuo rif na novoj ploči!
  • Gravatar for Vuk
    Vuk (gost) | 28.12.2007. 13.30.53
    Album je OK, ali nije nista posebno. Dragana Mrkajić je kad pogledate ustvari i bila OPO. Ja sam relativno mladji :), pa ako mi neko moze isprica zasto je Dragana napustila bend uopste... Nova pevacica je OK, ali imam utisak da je OPO sada blizi 'Super sa karamelom', nego sebi... PS Poredjenje "Mladicu moj" i "Miki, Miki" sa lutkama i haljinama je genijalna.
  • Gravatar for jea jea
    jea jea (gost) | 30.12.2007. 12.14.27
    album zvuci jeftino. ;)
  • Gravatar for Jokur Dokur
    Jokur Dokur (gost) | 02.02.2008. 03.16.47
    Oruzjem protivu otmicara ne zvuce nista losije nego pre 10 godina, a Ivana ima prijatniji glas od Dragane. Album je u njihovom fazonu, ne znam sta ste ocekivali? Da im je ovo debi ishvalili biste ga. Imidz je truba, a recenzija je odlicno napisana iako se u mnogim stvarima na slazem, odlicno poredjenje 1000 i Sama
  • Gravatar for chuckbass
    chuckbass (gost) | 24.03.2009. 13.06.08
    razlog zasto ih nema je zato sto im je spot za pesmu 'Miki, Miki' zabranjen, jer nijedan kadar ne traje duze od jedne sekunde. Spot se moze videti na YouTube i MySpaceu. I da, super je album!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.