Popboks - BLITZEN TRAPPER - Wild Mountain Nation [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.12.2007. 10:36 · 2

BLITZEN TRAPPER

Wild Mountain Nation

(LidKerCow/Sub Pop)

Blitzen Trapper je alternativna skupina iz Portlanda čija popularnost dosad nije prelazila lokalne okvire. Situacija će se sigurno promeniti posle potpisivanja za etiketu Sub Pop, turneje s The Hold Steady i ploče koja preispituje poimanje muzičke neobuzdanosti

Vladimir Ninčić

Ocena:
6


6/10
 

U Portlandu su ove godine objavljena dva snažna eksperimentalna izdanja koja su potpisali Grails (Burning Off Impurities) i Menomena (Friend and Foe), sastavi već dokazani u svojim pravcima. Iznenađujuće, najlucidnije ostvarenje poteklo je iz kampa dosad relativno mirnih Blitzen Trapper. Ova šestočlana ekipa svoja prva dva albuma Blitzen Trapper (2003) i Field Rexx (2004) objavila je samostalno, balansirajući oko nešto razuzdanije americane, sa izletima u neke druge muzičke teritorije.

Ovi povremeni ispadi promociju su doživeli na ovogodišnjem, takođe samizdat albumu Wild Mountain National, jednom pimp-my-retro-rocktumaranju koje je zapalo za oko šefovima Sub Popa i tako malo dearanžiralo besprekorni do-it-yourself stav.

Danas nije nikakva novost natrpati milion stilova unutar jednog da bi sve to zvučalo šokantnije i intrigantnije. Ali, postići koherentnost, a svesti konfuziju na podnošljivu meru u okviru takve smese je već breaking news. Blitzen Trapper to rade znalački, iako se od samog opisivanja njihove muzičke trajektorije može zavrteti u glavi.

Zadržavanje na zanimljivim figurama u trajanju od tri sekunde može značiti da su momci nadmeni i pretenciozni, ali ovde je pre svega reč o bogatstvu ideja. Takav sklop ponekad može biti prilično iritantan: u trenutku kad vam se neka melodija jako dopadne, prekine se kao pupčana vrpca. Međutim, nije teško prilagoditi se takvom ritmu na Wild Moutain Nation, naročito kada se ima u vidu da često posle nasilno prekinutog fragmenta dolazi još bolji.

BLITZEN TRAPPER: Wild Mountain Nation

Nivo na kome obitava eklektika portlandske šestorke izrazito je visok i to je uočljivo i samo letimičnim osvrtom na pesme. Uvodna Devil’s A-Go-Go sa uvrnutim izlomljenim rifovima prikazuje garage rock iz drugačijeg ugla u odnosu na tradicionalan, da bi naredna, naslovna numera pokazala pravi hit potencijal promatran kroz southern rock prizmu.

Dok se album odmotava, postaje jasno da je potrebna poveća beležnica da bi se popisali svi primetni uticaji, počev od glam popa i bluegrassa, preko psihodelije 60-ih, do spazz-corea Blood Brothersa i dosetljive lo-fi estetike Beckove rane faze.

Međutim, negde na pola puta postaje jasno da je takva analiza apsolutno bespredmetna i da je Wild Mountain Nation komad koji rastavljanjem na delove gubi draž i prerasta u kompilaciju čija je tematika naizgled neodređena. Umesto toga, ovu ploču bi trebalo posmatrati kao ono što stvarno jeste: riznica najrazličitijih američkih rock zvukova iz ruku ekipe koja poseduje umeće da žanrovske granice istanji do granice prepoznavanja i u tom procesu stvori delo koje je živopisno koliko i izazovno.

Video:

 



Komentari

  • Gravatar for Zhaidi
    Zhaidi (gost) | 27.12.2007. 17.26.23
    Brutalno dobar album, nepravedno zaobidjen od vecine "bitnih" medija. Bravo za Popboks!
  • Gravatar for Klement
    Klement (gost) | 04.11.2008. 16.48.08
    Ovo je OK album, ali novi je jedan od najboljih albuma u ovoj godini. Cudi me da njega niste radili.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.