Popboks - BLACK MOUNTAIN - In the Future [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.02.2008. 11:56 · 3

BLACK MOUNTAIN

In the Future

(Jagjaguwar)

Oni dolaze iz Vankuvera, nezvanične narko-prestonice Kanade. Naziv benda u slengu znači „gomila hašiša“. Drže se gitarskog rocka iz prve polovine 70-ih. Kad ne nastupaju, većina članova radi u humanitarnom centru Insite, koji pomaže narkomanima i mentalno obolelima

Miloš Trifunović

Ocena:
6


6/10
 

Za članove benda Black Mountain (Stephen McBean, Amber Webber, Matt Camirand, Jeremy Schmidt i Joshua Wells) matični sastav je prioritetan, ali ne i jedini aspekt ispoljavanja kreativne energije. Trogodišnju pauzu nakon prvog albuma Black Mountain iskoristili su da pod različitim imenima sviraju i objavljuju u grupama Lightning Dust i Pink Mountaintops.

Poput bendova koji su im generacijski bliski (nastali su 2004), Black Mountain se oslanjaju na ostrvski gitarski zvuk iz prve polovine 70-ih godina. Na prvom albumu njihova muzika je bila razvučena, teška, mračna, i gravitirala je između hard rocka i psihodelije. In the Future, njihov drugi album, razvija dalje ovu formulu. U pesmi Tyrants se u jednom trenutku mogu čuti klavijature slične onima Johna Paula Jonesa (Led Zeppelin) iz megalomanske Stairway to Heaven, no najveći deo albuma liči na Black Sabbath.

BLACK MOUNTAIN - In the Future 

Kroz In the Future se provlači filozofsko-mistička zamišljenost, doduše manje pretenciozno nego što je slučaj kod uzora. Raspoloženje se kreće od sumornog predosećanja katastrofe do energičnih izliva u oslikavanju apokalipse. Pesme imaju kompleksnu strukturu (šifra: prog-rock). Petnaestominutna Bright Lights provešće slušaoca kroz metafizičke i spiritualno narkotičke vizije, od svetla do tame i natrag.

Monotoniju distorzija i teških rifova Black Mountain razbijaju kraćim ekskurzijama, kao što su akustična balada Wild Wind ili energična Evil Ways, u kojoj liče na Mudhoney. Najkomunikativnija je folk (balada?) Stay Free, koja je premijeru doživela kao muzika za film Spiderman III.

BLACK MOUNTAIN - In the Future

In the Future je dobro izbalansiran album koji se drži zacrtanih stilskih normi, i uspešno izbegava zamku preterivanja u vidu gušenja u predugačkim i teškim gitarskim pasažima, ili insistiranja na jednom te istom stondiranom raspoloženju. Slaba strana su nejasni tekstovi koji se često svode na čisto spajanje reči koje treba da odjeknu u slušaočevim ušima.

U In the Future će najviše uživati postrockeri, kao i obožavaoci grupa poput Hawkwind. Introvertnost tekstova i odsustvo pop strukture u većem delu albuma pokazuju svesnu nezainteresovanost za eventualne komercijalne domete. U isto vreme, Black Mountain ostavljaju prostor za moguća iznenađenja u budućnosti. To se pogotovu odnosi na trenutke kad se sa sumornih refleksija bend vine u akustičnu folk čistinu, u pesmama kao što su Stay Free ili Wild Wind.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for Mr. T
    Mr. T (gost) | 02.02.2008. 02.13.22
    Ovako dobar album ne zasluzuje ovako losu recenziju.
  • Gravatar for slow__riot
    slow__riot (gost) | 02.02.2008. 03.36.02
    novi dead meadow >>>>>> novi black mountain. dosadan album. slazem se sa ocenom, recenziju me mrzi da citam. procitacu kasnije.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 13.02.2008. 13.24.14
    :O Ovako mala ocena? Trenutno, jedan od najboljih albuma 2008.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.