Popboks - KATIL – Branislav Miltojević i Ivica Stevanović - Retro je in! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 21.03.2008. 19:54 · 1

KATIL – Branislav Miltojević i Ivica Stevanović

Retro je in!

Grafička novela bazirana na radovima Stevana Sremca o Nišu, stotinak godina mračnijem i blatnjavijem nego danas, gde mladog bricu Nikodima Probaka spopadaju nekontrolisani ubilački nagoni, vrlo je uspeo eksperiment u kome se srpska prošlost luckasto reinterpretira

Dejan Ognjanović

Љубезношћу господина Б.М. до руку наших дође књижица чије обличје и садржину желимо овим путем препоручити преосталом писменом читатељству сербском. Назив њен господи из престонице чудним може зазвучати, али у јужним крајевима нашим – дакле, у нишкоме крају, на самој граници са Великом Албанијом – реч „катил“ означава крвника, убицу.

Ова "сирова нишка прикажња у неколико одвојених графичких слика" за право је изгубљена приповест списатеља нашег, г. Стевана Сремца, стицајем околности пронађена у окрњеном рукопису на једној нишкој пијаци, те за штампу приређена трудом г. Милтојевића и украшена цртачким даром уметника овдашњег, И. Стевановића.

KATIL – Branislav Miltojević i Ivica Stevanović

Ovako bi nekako mogla otpočeti priča o ovom izdanju – u duhu bližem početku 20. negoli 21. veka. Jer, ono što je na filmskom planu pokazao Čarlston za Ognjenku, sada na književnom demonstrira Katil Stevanovića (foto gore) i Miltojevića (dole): retro je in!

Katil je, kao i Ognjenka, postmodernistički eksperiment u kome se srpska prošlost na luckast, bogato slikovit način reinterpretira i podređuje osobenom autorskom svetu. Tu se, takođe, susreću krvava istorija i fantastika domaćeg folklora, u spoju koji se u svom fahu naprosto nema s čime uporediti.  

Na narativnom planu Katil (izdavač Everest Media, Beograd, 2007) spaja Svinija Toda, Demonskog berberina i Zonu Zamfirovu: priča je to o Nišu stotinak godina mračnijem i blatnjavijem nego danas, gde mladog bricu Nikodima Probaka spopadaju nekontrolisani ubilački nagoni koji ga vode prvo prema sitnijoj živini, a onda i prema ljudskoj. Poseban šmek daju pripovedački ugao (Sremac!) i ambijent živopisne turske kasabe u prvim stidljivim koracima ka modernosti.

Žanrovski, Katil savršeno oponaša duh senzacionalističkih kriminalističkih napisa tog doba, s elementima psiho-trilera ali i vampirskog horora. Nekonvencionalno Miltojevićevo pripovedanje samosvesno je usporeno digresijama i opisima koji su u ovoj dobro začinjenoj niškoj mućkalici jednako značajni činioci koliko i glavno meso, te bi zločin bio zahtevati žanrovsku čistotu i narativnu disciplinu u priči o srpskom serijskom ubici!

Tekst, ipak, odlazi u drugi plan pred zadivljujućim vizuelnim aspektom ovog spoja grafičkog romana i ilustrovane novele. Bogate gotske ilustracije na tragu Tima Burtona i Edwarda Goreyja, crno-bele sa sepija tonovima, nalikuju vremenom požutelim crtežima iz knjiga starostavnih. Uz potporu autentičnih fotografija starog Niša, nadahnuto modifikovanih dodavanjem fotomontaža, srednjovekovnih gravira i mapa, sve je to ukomponovano u delo koje je po svemu svetsko, a opet nesumnjivo naše!

KATIL – Branislav Miltojević i Ivica Stevanović

Ovo izdanje je zaista "demonstracija moći" svog izdavača kroz besprekorni dizajn, tehničku pripremu i štampu, ali još i više moći vrhunskog grafizma Ivice Stevanovića (Ljubazni leševi, Leksikon Likovnih Legija i L'Anatomie du ciel), koji je, uz Bobana Savića Getoa (vizuelni dizajn Ognjenke), najtalentovaniji niški ilustrator. Ovi autori na srpsku scenu donose izvanredno uspeo spoj tradicije i modernosti koji zaslužuje divljenje i podršku.

Odavno u rukama nisam držao domaću knjigu koja me je naterala da uzdrhtim od ushićenja i osetim potrebu da je pokazujem svima oko sebe. Katil je knjiga koja krepi, oduševljava i pruža nešto nade u ova mračna vremena. Jedina zamerka: stranice su toliko nakrcane ilustracijama i zloslutnim dezenima lobanja na pirotskim ćilimima da se ne može naći belog prostora za ispisivanje posveta. Jer, ovo je knjiga koju nećete samo voleti, nego ćete poželeti i da je poklonite onima koje volite!



Komentari

  • Gravatar for Maya
    Maya (gost) | 13.11.2010. 15.13.06
    Odlicno obavljen "posao":) sjajno, originalno, krajnje mastovito. svaka cast !!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige