Popboks - THE B-52S - Funplex [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.04.2008. 11:24 · 11

THE B-52S

Funplex

(Astralwerks)

Džordžijska Atina je poznata po muzici Vica Chesnutta, R.E.M.-a, Elephant Six Collectivea, Pylona, Danger Mousea. The B-52s je prvi bend koji je širom sveta proneo ime ovog grada

Dario Stajić

Ocena:
5


5/10
 

„Lick my belly turn to jelly

Spread me thin – I’m in!“

(Pump – The B-52s)

Verovatno nijedna druga berba u stogodišnjem vinogradu popularne muzike nije iza sebe ostavila toliko stilski raznovrsnih remek-dela kao što se to desilo 1979. godine: London Calling (The Clash), One Step Beyond (The Madness), Cut (The Slits), Risque (Chic), We Are Family (Sister Sledge), Highway To Hell (AC/DC), Entertainment! (Gang Of Four)...

Te godine se pojavio i istoimeni debitantski album petorke The B-52s iz univerzitetske Meke – džordžijske Atine. Snimljen praktično u hodu, za manje od tri nedelje i s minimalnom reklamom, s prodatih 500.000 primeraka vinila u omotu upadljivo žute boje, mnogostruko je povratio uloženi kapital producentu i izdavaču Chrisu Blackwellu (Island).

THE B-52S - Funplex 

Osim što im je kuvao pasulj i rebarca, palio i gasio dugmad na uređajima za snimanje u svom velelepnom studiju, on se i nije nešto preterano znojio i trudio.

Shodno takvom pristupu, ovo (remek) delo predstavlja vernu i sirovu zvučnu kopiju novotalasnih žurki i koncerata, obogaćene sa 2,5 efekta i zvucima motorole (voki-tokija), požarne sirene i dečjeg išijas-klavirića.

Samouki gitarista Ricky Wilson rifovima inspirisanim alternativnim štimovima jazz-folk pevačice Joni Mitchell, surf hitovima i soundtrackovima iz sci-fi filmova iz 50-ih ugradio je vodeni pečat po kojem se i danas prepoznaje valuta pod imenom The B-52s (na poslednjem albumu je iz originalnog imena izostavljen apostrof).

Nakon pet uspešnih albuma, oktobra 1985. godine u 32. godini Wilson iznenada umire od side.

Duboko potrešeni neizmernim ljudskim i kreativnim gubitkom, godine duhovnog lutanja prekidaju hit albumima Cosmic Thing (1989) i Good Stuff (1992). Pojedinačno sarađuju i sa R.E.M.-om, DEVO-om, Iggyjem Popom. Sticajem nesrećnih okolnosti Keith Strickland prelazi s bubnjeva na gitaru. Donekle uspeva da održi reputaciju i karakterističan zvuk benda, za koji u nekim intervjuima tvrdi da je bio njegova originalna zamisao.

Posle 16 godina izdavačke pauze, traženja sponzora, solo projekata, sporadičnih ali dobro plaćenih tezgi, izlazi Funplex.

Veseli veterani nas lascivnim/višeznačnim tekstovima pozivaju da ponovo uskočimo u njihov kokpit. Od New Ordera, The Happy Mondaysa i Dovesa su posudili producenta Stevea Osbournea, a uspomene na dobra stara vremena se najbolje evociraju uz pomalo istrošen, ali i prepoznatljivo komičan glas Eminemovog duhovnog čukundede Freda Schneidera (56).

Iako u zahvalnici niko ne pominje Adobe Photoshop, na fotografiji s omota sva četiri preostala originalna člana izgledaju dobro za svoje godine. I pored prilično opakih hitova, a pre svih to su zarazna Juliet of the Spirits i naslovna Funkplex („Faster Pussycat thrill thrill“ - remiksovali na EP-ju brazilski fanovi CSS), oseti se težnja da se pored mainstream („fun-pleksne“) ispali i poneki plotun underground („kom-pleksne“) municije, namenjeni pre svega fanovima koji su sazrevali uz muziku s Mesopotamie i Whammy!-ja.

THE B-52S - Funplex

Danas je postalo praktično nemoguće u isto vreme biti i aktuelan i relevantan i megapopularan. Pogotovo ako se pesme komponuju i snimaju u periodu dugom pet godina („We’ve got five years, my brain hurts a lot“, David Bowie). Opšti utisak je: ni vruće (pivo), ni hladno (supa).

Za furiozni tempo u kom je nastao paranoidno-psihodelično-vikipedični Wild Planet (1980) tvorcima Funplexa očigledno nedostaju mladalačka nevinost i gipkost koja odlikuje dobre golmane, ali...

...nema razloga za strah od penala. Predstojeća turneja biće profitabilna zahvaljujući prodaji suvenira i kokica.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for LVcipela
    LVcipela (gost) | 03.04.2008. 12.59.10
    "Danas je postalo praktično nemoguće u isto vreme biti i aktuelan i relevantan i megapopularan." ma nemoj
  • Gravatar for @VIopanak
    @VIopanak (gost) | 03.04.2008. 13.40.01
    "megauspesan" ne misli se na one sto dobijaju promo materijal 6 meseci pre izlaska albuma i skidaju 25 albuma dnevno sa interneta, nego na prosecnog coveka koji godisnje kupi 2-3 albuma na CDu.
  • Gravatar for Jay-Z
    Jay-Z (gost) | 03.04.2008. 14.22.33
    ovo je vise biografski clanak nego kritika novog albniuma. copy and paste kad se moze
  • Gravatar for Ras
    Ras (gost) | 03.04.2008. 14.24.23
    Duhovito. Dario, najbolji tvoj tekst do sada.
  • Gravatar for Velja
    Velja (gost) | 03.04.2008. 15.46.08
    koliko godina ima decak koji je ovo napisao?
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 03.04.2008. 15.59.24
    Solidan povratak omiljenih cirkuzanata..... Ali.........Pravi bingo je CDS sa remiksima singla Funplex (CSS, Peaches).
  • Gravatar for @Velja
    @Velja (gost) | 03.04.2008. 16.11.49
    pre dva dana me mama odbila od sise
  • Gravatar for Velja
    Velja (gost) | 03.04.2008. 18.12.08
    to se vidi jer sumnjam da posedujes pominjani "zuti" vinil! p.s. slobodno ostavi svoj mail
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 03.04.2008. 20.52.57
    Cemu ovako na momente otrovna recenzija? Album je odlican - ocena 7,5!
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 04.04.2008. 11.03.24
    "Iako u zahvalnici niko ne pominje Adobe Photoshop, na fotografiji s omota sva četiri preostala originalna člana izgledaju dobro za svoje godine." Ovo mi je super, bravo! Isto sam pomislio čim sam vidio cover. Inače solidan albumčić, nedosadno uglavnom.
  • Gravatar for Mary
    Mary (gost) | 05.04.2008. 11.35.29
    Mojo mu dade jednu zvezdicu :/
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.