Popboks - VUDU POPAJ - Svi unutra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.04.2008. 11:42 · 15

VUDU POPAJ

Svi unutra

(PGP RTS)

Peti album zemunskog repera rezultat je plemenite ideje da se veći broj nebeogradskih MC-jeva kroz autorski doprinos u pesmama na ovom izdanju predstavi širem auditorijumu

Aleksandar Pavlić

Ocena:
4


4/10
 

Prvi album Vudu Popaja Voodoo E Popeye (1998) i singl Karantin su domaću rep scenu oplemenili pomerenom duhovitošću koja je tada bila prilično strana većem delu preterano "ozbiljne i samosvesne" hip hop ekipe. Posle ovog izdanja Radenko Stojanović je, gledajući svoju okolinu kroz isto treš-bizarno sočivo, objavio još tri albuma koji su bili prepuni pesama kao što su: Gistro bulja, Preklane na raspustu, Čudesni kulen Amelije Pulen, Tito na Mesecu, Krmeleon protiv kuratog goveda i druge.

Usput je objavio zbirku pesama Argo embargo, roman Razglednice iz Bumeranga, strip Skupljači perja rano lete i snimio komediju koja se bavi obradama narodnih i zabavnih pesama Napad na stanicu Express. U filmu se, između ostalih, pojavljuju i Vanja Bulić, Ana Stanić i Žika Milenković.

 VUDU POPAJ - Svi unutra

Uporan, vredan i već neko vreme na margini aktuelne rep scene, osećajući se, kako je nedavno izjavio za Popboks, kao "provincijalac u svom rodnom gradu", Popaj je rešio da na najnovijem izdanju pokaže koliko je ostatak Srbije zapostavljen i uništen zahvaljujući činjenici da su sve "najgore pojave i odluke došle iz Beograda" i da "debili odlučuju umesto nas".

Slično poslednjim citatima, koji su deo uvodne numere Ograda od Beograda, i utisak posle nekoliko puta preslušanog albuma je da optužbe na račun glavnog grada nisu dovoljno argumentovane i jasne. Ogromna količina opravdane ogorčenosti nije dobro artikulisana, pa tupi oštricu stihova, koji postaju benigni i puni opštih mesta kao npr. u pesmi Ovo nije moj grad, u kojoj Popaj kaže: "Jer normalan je čovek ovde obična senka, što ulicama luta k'o budala neka, svakog dana pronađu neko mrtvo telo, ovo nije moj grad već bolesno selo".

Posle toliko godina srozavanja prestonice prijalo bi čuti i neke konkretne primere, situacije i imena. Osim simpatičnog osvrta na gužvu u saobraćaju u pesmi Putnik, toga gotovo da nema.

Veliki broj uglavnom mladih MC-jeva koji gostuju i autorski učestvuju u ukupno 16 pesama (14 plus dve bonus), u realizaciji se pokazao s promenljivim uspehom. Tekstovi, kojima svakako ne nedostaje iskrenost i posvećenost, ni po čemu ne odskaču od proseka domaće rep produkcije koja, tanušnog vokabulara, često pati od malodušnosti i banalnosti.

Nekoliko MC-jeva stilski i lirički odskaču; svetli primeri svakako su Massive i Sotir u pesmi Dok mi se pivo ladi, nepretencioznoj i simpatičnoj alkoholnoj seansi, i Kasper u Putniku, pod očiglednim Marčelovim uticajem.

Van konkurencije je Iskaz, koji u crossover komadu Crna odela nadmoćno dokazuje zašto je u ovom trenutku najbolji mladi rep autor u Srbiji. Snaga kojom sipa stihove i energija koja izvire iz svakog odsviranog tona su, zamislite samo – uzbudljivi. Pored (svog dela) teksta on u ovoj pesmi potpisuje muziku i aranžmane, ali i produkciju (zajedno sa Nemanjom Bujišićem).

 

Ovo nije moj grad

Popaj se definitivno najbolje snalazi na terenu duhovitih i bizarnih opservacija tipa: "Jezdin život nije bajka, Jezdin život nije film, on je prod'o Jugoskandik, više nema ništa s tim; reci mi, hemoroid nije za tebe, reci mi..." (nastavak serijala Kalambur, na ovom albumu s rednim brojem 4/5)Ovaj stih je zapravo frankenštajnski spoj refrena pesama Sexy magazin Psihomodo Popa i Kenozoik Idola, i naravno, funkcioniše mnogo bolje u okviru pesme, okružen tonom sličnih bedastoća, nego ovako izvučen iz konteksta.

Najbolja pesma na albumu je zapravo prvi bonus – Legenda o Tomi Čvarku, timbartonovska jazzy kolaboracija sa Vojom Vijatovim koja, uz Iskazovo gostovanje, značajno diže kvalitet celom izdanju.

Interesantan i vredan koncept koji svakako zaslužuje dalju razradu, ali koji nam ovog puta, nažalost, tek u naznakama otkriva potencijal nebeogradskog repa.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Srecko
    Srecko (gost) | 14.04.2008. 13.04.07
    Preoštra kritika jednog veoma dobrog (ne i odličnog) albuma. Ništa čudno, kad se uzme u obzir da se drznuo da kritički opiše Beograd kao selo, zaboravljajući da njemu žive beogradski kritičari. 8/10 na mojoj listi. Napred Vudu!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 14.04.2008. 13.19.19
    13:19, a ja jos nisam nikakav komentar napisao!!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 14.04.2008. 13.45.05
    "Van konkurencije je Iskaz, koji u crossover komadu Crna odela nadmoćno dokazuje zašto je u ovom trenutku NAJBOLJI mladi rep autor u Srbiji." :? :-o prvi glas, rođeni...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 14.04.2008. 13.55.31
    svi smo mi radov..., ovaj, djape.
  • Gravatar for bojim 747
    bojim 747 (gost) | 14.04.2008. 14.53.47
    lepa recenzija iskazovog gostovanja, a jel moze sad recenzija popajevog albuma? " svi treba da znaju sta drugarstvo znaci...."
  • Gravatar for 11000
    11000 (gost) | 14.04.2008. 16.04.10
    da nije Beograda, ne bi vas ni bilo, provincijalci nemocni...da vam priblizim problem: dosli ste u kucu, najeli se dobro, prvi put varili i sad prebacujete domacinu da ne valja.
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 15.04.2008. 10.35.52
    I Beograd je poprilicna provincija tako da je revolt prema Beogradu kao da se pobuni Negotin protiv Krusevca.
  • Gravatar for ne
    ne (gost) | 15.04.2008. 16.14.28
    "Van konkurencije je Iskaz, koji u crossover komadu Crna odela nadmoćno dokazuje zašto je u ovom trenutku najbolji mladi rep autor u Srbiji." ne znam koji su vam motivi ali pretjerujete sa guranjem Iskaza.Daleko od toga da je najbolji mladi rep autor.
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 15.04.2008. 20.22.46
    Alo, bre... Trik je prema cemu se merite u zivotu. Bg je metropola, ali za Pozarevac. Ali je selo prema Tokiju, npr. To i nije vazno, nego kako svoj zivot uredite i sta u zivotu radite...
  • Gravatar for gagge
    gagge (gost) | 15.04.2008. 22.08.05
    mnogo jak album.....prijatno sam iznenadjen......"zivotna prica" na prvu loptu najgotivnija stvar!
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 16.04.2008. 06.55.55
    pridruzujem se akciji stop iskazu. decko i svedoci dobijaju previse prostora i paznje sto u stvari i ne bi bilo tako lose da takvu muziku i liriku davno nismo vec culi... a sam album je u principu najslabiji od svih dosadasnjih popajevih. odise priprostim textovima ciji uzrok lezi u slabom odabiru mcijeva, nedovoljno poznatih i neiskusnih... i pored svega popaj je iz zemuna...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 17.04.2008. 15.38.20
    popajev album ima par ok momenata ali je daleko od onoga što je uradio na prvom i delimično na drugom. nije to loše ako se neko reinventuje ali on to nije uradio na pravi način tako da je prilično dosadan. p.s. ne postoji akcija "stop iskazu" i ne bi ni trebalo da postoji. dečko sa ekipom radi solidno to što radi - posebno uživo - i ne treba ga sprečavati u tome. ali treba napraviti akciju "stop senzacionalizmu" a posebno u kontekstu tekstova o domaćoj muzici jer novinari u domaćim muzičkim medijima treba da povrate poverenje čitalaca. reći da je neko "najbolji" povlači mnogo obaveza a najvažnije su: 1.) isti sistem vrednosti sa pripadnicima scene kojima narečeni "najbolji" pripada i 2.) temeljna informisanost o delima ostalih pripadnika te scene. uđe li se bar malo u domaću rap scenu, jasan je otpor stavu da je "iskaz najbolji mladi domaći rap autor". (ima mnogo njih boljih od njega a koji imaju manje od 25 godina)
  • Gravatar for NIje lose ovo...
    NIje lose ovo... (gost) | 18.04.2008. 18.11.27
    ..., ali bi za nekog ko je zamenik urednika sajta trebalo dosta bolje> jaci stil, opdsticajnije ideje, novi horizonti razmisljanja o albumu.
  • Gravatar for svest
    svest (gost) | 27.04.2008. 02.30.56
    Najjaci autor.Jedini koji je ostao dosledan i koji se nije prodao nikome.To je najvaznije. Pogledajte ostale,svi su se negde ustekali.
  • Gravatar for njuzmen_zg
    njuzmen_zg (gost) | 26.01.2009. 23.50.19
    Što ga nadrobi.Malo valja, malo nevalja.Čovjek je genije i tako ga i tretirajte. Bio sam mlad još u osamdesetima i znam šta valja...Popaj valja...itekako
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.