Popboks - WHY? - Alopecia [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.05.2008. 10:42 · 2

WHY?

Alopecia

(Anticon)

Yoni Wolf je u dečačkim danima u očevoj sinagogi nabasao na četvorokanalnu miksetu. Na drugom albumu svog benda Why? iznova se promoviše u jednog od najvećih pop alhemičara trenutka

Marko Nikolić

Ocena:
8


8/10
 

Trio cLOUDDEAD je vazdušastom produkcijom na istoimenom debiju iz 2001. godine zauvek izmenio lice hip hopa. Tri godine kasnije usledio je Ten, posle kog su se članovi benda, Doseone, Why? i Odd Nosdam razišli i posvetili drugim bendovima.

Svako ko je bar jednom čuo neko od izdanja etikete Anticon. zna da su ova imena kičmeni pršljenovi ouklendske skupine muzičara, usmerenih ka nemilosrdnom propitivanju i poništavanju žanrovskih granica.

WHY? - Alopecia

Adam Drucker zvani Doseone posvetio se grupi Subtle, čiji je treći studijski album ExitingARM iznova naterao muzičke kritičare da se uhvate za glavu u pokušajima da definišu njegov pristup. Slične muke javljaju se i s muzikom benda Why?, na čijem čelu se nalazi Yoni Wolf, ponosni vlasnik tog umetničkog imena iz dana cLOUDDEAD-a.

Posle zadovoljavanja ambicija u raznim projektima – poput Hymie's Basement, Reaching Quiet i Object Beings – uglavnom u ortakluku sa anticon pajtosima, Yoni je nakon objavljivanja prvog solo albuma Oaklandazulasylum ('03) rešio da se izrazi na konvencionalniji način, bar prema sopstvenim merilima, i oformio je bend indie rock usmerenja u kom mu društvo prave brat Josiah na bubnju i Doug McDiarmid kao „devojka za sve“.

U vreme objavljivanja debija benda Elephant Eyelash gitaru je svirao Matt Meldon, no on je kasnije napustio bend preselivši se s devojkom u Sijetl. Debi je prikazao Wolfov izuzetan potencijal na polju upe;atljivih melodija i harmonija dajući uveliko izmučenom indie rock izrazu novu svežinu. Sledile su turneje i nekoliko singlova i EP izdanja, a publika i, pogotovo, kritika, željno su iščekivale novi album.

Razapet između erosa i tanatosa, dva glavna izvora inspiracije, Yoni na albumu Alopecia slaže rimu na rimu iščašenim repEvanjem, stavljajući u tekstualni fokus albuma fundamentalna pitanja sopstvene egzistencije. Njegove melodije stoje kao kontrapunkt ozbiljnosti reči koje izgovara. Njegov izraz vrvi od teško dokučivih metafora i skrivenih značenja, što je konstanta u poznatom cLOUDDEAD ključu. Internet strane posvećene tekstovima pesama već su postale poprište živih diskusija u čijem se centru nalazi pitanje: šta je on zapravo hteo da kaže?

Good Friday

Muzički, Alopecia je amalgam žanrova i njeno najbliže određenje je da zvuči približno velikim majstorima eklektike They Might Be Giants u njihovom najboljem izdanju. Funkcionalna produkcija tvori organski, živi zvuk, čija je najupadljivija karakteristika insistiranje na detalju.

Krajnji rezultat je izdanje bez slabe tačke, ploča koja se odmotava polako i u kojoj se uživa dugo.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for slow.riot
    slow.riot (gost) | 12.05.2008. 20.27.10
    dobar album, jedan od najboljih ove godine, ali elephant eyelash je album dekade!
  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 13.05.2008. 15.27.58
    celavi bez ruku za kosu se vuku.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.