Popboks - MINISTRY AND CO-CONSPIRATORS - Cover Up [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.05.2008. 10:48 · 3

MINISTRY AND CO-CONSPIRATORS

Cover Up

(13thPlanet)

Posle izrastanja iz sint-pop grupice u industrijalizovanu metalnu neman s kaubojskim šeširima i agresivnim političkim stavom, Ministry (odnosno Al Jourgensen sa prijateljima) zaokružuje dvodecenijsku karijeru albumom obrada hard rok i bluz bendova iz 60-ih i 70-ih

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


6/10
 

Ministry poslednjih godina kao da prolazi kroz ponovljeni pubertet. Poslednja tri albuma (Houses of the Mole, Rio Grande Blood i The Last Sucker), gitarski razularena, vokalno brutalna i politički opsednuta Georgeom W. Bushom su neka vrsta produženog flešbeka na onaj trenutak ranih 90-ih kada su Jourgensen, Barker i kompanija MTV muziku za momenat učinili zaista provokativnom.

Ovim pločama primetno nedostaju sveže ideje, a reciklaža formule stare 15 godina da se progutati samo zbog činjenice da bes koji na njima čujemo i dalje deluje autentično. Pitanje je koliko to može da traje.

MINISTRY AND CO-CONSPIRATORS - Cover Up

Anticipirajući možda baš ovo pitanje, Jourgensen za Cover Up kaže: „Ne trošimo mi sve vreme žaleći se na Busha i globalne oligarhije, mi smo i dalje rok bend, a Cover Up je naš album za žurke“. Dakle, umesto smelog bacanja u novom smeru, eksperimenata i avantura, Ministry (u kome sada sviraju i dve trećine benda Prong) se radije okreću prošlosti i donose svoje viđenje decenije (plus-minus nekoliko godina) u kojoj je izraz cock-rock ušao u široku upotrebu a koju danas pamtimo po konačnoj pobedi korporativnog roka nad maštom i idealima.

I, ma koliko to možda sumorno delovalo na papiru, ostareli momci ovde imaju da ponude i nekoliko zaista dobrih komada. Ljubiteljima elektronske muzike što su se nekad kleli u ovaj bend verovatno će se dići kosa na glavi kad čuju s kakvim se entuzijazmom Ministry baca u obrađivanje Deep Purplea, Mountaina ili Doorsa, ali ne treba zaboraviti da je Jourgensen i ranije pokazivao revizionističke sklonosti.

Još polovinom 90-ih obrađivao je Black Sabbath, nedugo potom i Dylana (obe obrade su i na ovom albumu) a projekat Revolting Cocks je veliki deo popularnosti dugovao ironijom nabijenim obradama Olivije Newton John i Roda Stewarta.

No, ključna razlika je svakako u tome što na Cover Up ironije nema. Ovo je „glupa“ ploča namenjena dugokosoj omladini što svoju energiju troši u moshpitu, ispijačima piva, sviračima vazdušnih gitara, bajkerima, metalcima i narkomanima od staža.

Od Jourgensenove agresivno stupidne najave za Roadhouse Blues čoveka pomalo bude sramota, ali sama muzika je beskompromisno bučna, agresivna i na kraju naivno šarmantna. Himna mizoginiji Under My Thumb koju su svojevremeno ispevali The Rolling Stones, u novoj verziji dobija primereno umoran ton, a Just Got Paid od ZZ Top svojom prljavštinom podseća da je bluz odvajkada u osnovi nosio seks, blud i preterivanje.

Nisu sve obrade jednako uspele. Lay Lady Lay je pre desetak godina delovala kao interesantan iskorak iz uobičajene Ministry matrice, ali ovde se pokazuje kao zastarela i neinspirisana a Mississippi Queen podseća da belci ponekad naprosto ne umeju bluzu da udahnu pravu dekadenciju.

 

Under My Thumb (4.7.2008)

No, udarna sila i eksplozivna energija obrada kultnih Radar Love (Golden Earring) i Black Betty (Ram Jam) dovoljna je da rasprši teoretske rasprave u vetar podignut mahanjem masnim kosama, a kada se ploča zaokruži preteranom, sumnjivo intoniranom i nezaustavljivo zavodljivom obradom What a Wonderful World Louisa Armstronga, ostaje jasno da ovo nije ploča koja se analizira, o kojoj se teoretiše, već koja se sluša.

Idealno u društvu i s puno dodatnih legalnih i ilegalnih stimulansa. Ovo joj svakako oduzima umetničku vrednost, ali na kraju krajeva, kako i sam Jourgensen reče: „Ovo je naša ploča za žurke“. Idete li uopšte na žurke?

Audio:



Komentari

  • Gravatar for IWO ANDRIC
    IWO ANDRIC (gost) | 22.06.2008. 15.30.29
    odlican izbor pesama za obradu. volim recenzije koje se osvrcu na svaku pesmu. najzanimljivije mi je kad bend mesa zanrove na albumu. samo napred matorci
  • Gravatar for vilž
    vilž (gost) | 20.04.2009. 02.41.22
    Ovi su matorci baš carine, ali ok Smiljanić nije napisao text za Politiku, pa da cveta med i mleko.... Komšija ti umorni raspadač, ti ćeš da pljuješ Jourgensena!! Ovaj album jeste odličan!! Važno da se ti razbacuješ izrazima tipa mosh bla bla umesto slamming...
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 25.08.2010. 01.26.21
    "Od Jourgensenove agresivno stupidne najave za Roadhouse Blues čoveka pomalo bude sramota" Uvod je citat Dzima Morisona, sa jednog od nastupa. Sram tebe da bude.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.