Popboks - LUCANO H8R - Šta je to H8? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.05.2008. 11:56 · 6

LUCANO H8R

Šta je to H8?

(Take it or leave it/ Rap Cartel)

Nakon što su Ajzak i Vinegal overavanjem Velikog brata (a bivša Bitcharka na Travi Una izveštavanjem o pripremnim aktivnostima za Evrosong) pokazali da nema te underground prostote i hardcore štroke koju široke narodne mase ne mogu da apsorbuju putem popularnog televizijskog programa, ostaje da se vidi kakve ovo posledice može imati na ostatak beogradskog hip hop podzemlja

Uroš Smiljanić

Ocena:
5


5/10
 

Jedna od sivih eminencija beogradskog hip hopa, naširoko omiljeni Hejter Luća verovatno je poslednja osoba koja će profitirati od prodora undergrounda u mainstream. Pripadnik 43-23 krila prestoničkog hip hopa kao i gorenavedena gospoda i dama, Luća je i čovek kome se pripisuje autorstvo nad velikim delom slenga koji je među ovdašnjom omladinom postao popularan kroz radove Bad Copyja, Prti Bee Geea, Bitcharki. Na talasu prosvetiteljskog rada koji poslednjih meseci obavlja Rap Cartel, i Luća je, posle brojnih gostovanja na albumima i nastupima kolega, dočekao i svoj debi.

Već posle prvih nekoliko pesama na ovoj jako dugoj ploči postaje jasno zašto je Luća do sada bio dobro čuvana tajna lokalne scene, i zašto će, najverovatnije, tako i ostati. Šta je to H8? je manje dobro osmišljen debi album a više neka vrsta dnevničke evidencije jakih afekata u koje je njen autor upadao tokom poslednjih nekoliko godina, garnirana nimalo suptilnim seksualnim ili nasilničkim fantazijama i možda najagresivnijim pesničenjem srpskog jezika do sada zabeleženim na kompakt-disku.

Hejter Luća je kreativna osoba, ali najviše na onaj nezadrživi, nekontrolisani način art brut. Njegova muzika ima veoma mali mainstream potencijal iz bar dva razloga. Prvi je što ona komunicira gotovo isključivo s najanimalnijim delovima slušaočeve ličnosti; drugi je što je u njoj forma sasvim sekundarna u odnosu na „poruku“. Ovde ima vrlo malo refrena koji se daju zapamtiti, pa čak i ritmova uz koje se rado tapka nogom. Lućin prioritet je agresivna izražajnost; ne pamtljiva, pevljiva muzika.

Ako bismo se igrali poređenja, Luća bi mogao biti srpska verzija Wordsoundovog repera Sensationala utoliko što obojica kao da repuju na ritmove koje samo oni mogu da čuju u glavi. „Sensational bi mogao da rimuje i preko Stockhausena“, rekao je jednom Skiz Fernando, vlasnik Wordsounda, a Hejter Luća svojim pesmama kao da potpuno prevazilazi oslanjanje na bitove.

 

Seven - Tripujem fank feat. MC Hejter Luca

Na ovoj ploči matrice zvuče punkerski jeftino i kao usput pokupljene, krećući se između psihodeličnog funka i (nenamernih?) omaža srpskom danceu 90-ih, a stihovi koji preko njih padaju kao da su samo u slučajnoj vezi s muzikom.

Luća je uvek imao vrlo ličan stil rapovanja koji se sastojao od sinkopa rastegnutih do pucanja, prenaglašeno „beogradskog“ akcentovanja, rimovanja na prvu loptu i mnogo, mnogo besa. Čak i njegov veliki underground hit Fegeti Trčite delovao je više kao fristajl nego kao zaokružena pesma. Tako je i na ovom albumu, gde stihovi kao da nastaju u trenutku dok se izgovaraju, gde se šatrovački izvrnute reči maternjeg jezika sudaraju u vazduhu s jednako unakaženim engleskim.

Narkomanski sleng, gangsterska terminologija, jako afektiranje i slike koje se kreću od pornografije, preko sanjarija o nekažnjenim krivičnim delima i uličnom herojstvu, pa do nervoznih introspektivnih momenata mogu da deluju depresivno, pogotovo jer Luća mnogo ređe poseže za humorom nego kolege iz Prti Bee Geea ili Bad Copyja.

Mržnja, prezir i agresija su osnovne koordinate njegovog kretanja, što kombinovano sa za uho zamornim stilom repovanja može da odbije neiniciranu publiku. Ali da nije tako, Luća ne bi bio tako hardcore kako se predstavlja. I nema sumnje u to da doslednost u mržnji i podređivanje forme ovoj sasvim jasno definisanoj suštini mogu biti umetnički interesantni kao i bilo koji drugi mutant punka u poslednjih 30 godina.

Gostovanja gorenavedenih rapera, ali i Sevena, Bvane i Monogamije, unose tako potreban kontrast, ali Lućina agresivna, ružna, nihilistička vizija ostaje najupečatljiviji element ovog albuma. Iako je predug i prenabacan da bi bio nazvan klasičnim, Šta je to H8? ipak ume da opčini neprekidnom morbidnošću te, uz sasvim razumljiv rizik da ovo bude i poslednji Lućin album, zaslužuje pažnju.



Komentari

  • Gravatar for EMsi, DIsi
    EMsi, DIsi (gost) | 23.05.2008. 11.33.33
    Bujakasha, Meho! Sha maji? RIspekt... :-))
  • Gravatar for traktor...
    traktor... (gost) | 23.05.2008. 12.51.01
    ...je naravno njegov?
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 23.05.2008. 13.01.39
    skiz fernando iliti spectre aka ill saint. super.
  • Gravatar for magarac
    magarac (gost) | 30.09.2008. 23.34.16
    ali ti si recenziro ovaqj album godinu dana kasnije i vatas se za vb koji nema veze sa hip hopom ovde i nikad nece imati.skapiraj da su 2 ortaka bila tamo,imali popularnost mesec dana i to je to.koji ti je??
  • Gravatar for magarac
    magarac (gost) | 30.09.2008. 23.38.15
    zasto pises o necemu sto ne znas???nije tripujem fank nego frikujem fank a to bi znao da si odsluso 2 rap albuma. nije fegeti trce nego faggots run ili fegeti se micu,mozda si pokuso da prevedes naslov???zasto???ajde molim te pokri se usima i nemoj da pises o necemu o cemu nemas pojma,idi hvali jarbole i veliki vezir
  • Gravatar for katz
    katz (gost) | 23.06.2010. 10.28.45
    aaaaa koje udubljivanje u lucu moze se slobodno reci da nikad nije niko dublje zasao u lucu...hahahah to cu i da mu kazem al nije lose, nije lose
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.