Popboks - KRŠ - Vatreno krštenje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.05.2008. 13:26 · 10

KRŠ

Vatreno krštenje

(Kornet)

Ilegalni poslastičari su uporni u misiji kvarenja srpske mladeži. Nedavno su objavili debi album beogradskog benda Krš

Nebojša Marić

Ocena:
6


6/10
 

Na prošlogodišnjoj kompilaciji Šta treba treba maloj deci predstavljeni su domaći autori i bendovi koji se, na različite načine, oslanjaju na tradiciju treš estetike, lo-fi kulture, humora svakodnevice i trivijalnosti.

Beogradski kvintet Krš se u okviru ove grupe (Radost, Činč, Elektrolasta...) posebno ističe širinom izraza. U njihovoj muzici (na Kornetovoj kompilaciji se nalaze pesme Sirotinju, Lenjost i Zaljubljeni par) gitarski pop podrazumeva i sviranje narodnjaka, uz stihove koji mogu istovremeno da budu shvaćeni kao društveni komentar, ali i kao totalna sprdnja.

KRŠ - Vatreno krštenje

Na debiju Vatreno krštenje ta slika je još izraženija. Stil benda se kreće od punk rocka do brižljivo sačinjenih pop melodija. Na preplitanju različitih žanrova, Krš gradi poseban stil koji se delom nadovezuje na iščašeni šansonjerski izraz Daniela Kovača (Jarboli), dok s druge strane podrazumeva prepoznatljive motive koje pop/rock tradicija pronalazi u periodu odrastanja.

Svet prikazan u pesmama Krša ispunjen je jednostavnim i naivnim situacijama. Kvazi-generacijska Mala matura koja otvara album, predstavlja tačku odakle se dalje razvija veliki broj motivacijskih i stilskih niti na albumu. U njoj, garažni rock prelazi u milozvučnu dečju melodiju. Jednostavne rime, koje u samo nekoliko reči obuhvataju različite sudbine još jedne izgubljene generacije, idu do ivice banalnosti („Dobro veče Petre/ Što drpis’o si metle“). Kvazi-opersko pevanje Luke Stanisavljevića sve vreme pruža ugođaj uzvišenosti koji dolazi iz trivijalnog. Sve u svemu, prava arija o prolasku vremena.

Nabrajanje je jedno od najefektnijih oružja Krša. Bend se njime služi i u biseru ploče, izvanrednoj rhythm ’n’ blues pesmi Filmove, koja je iskočila pravo iz Jagger-Ritchards šinjela. Filmove je autentična himna dokolici, najdragocenijim trenucima karakterističnim za detinjstvo i tinejdžerske dane. Još jedan vrhinac Vatrenog krštenja predstavlja Afrika, ritmička pustolovina s duvačima koji dočaravaju atmosferu džungle.

Posebnu ravan albuma čine tzv. štos-pesme. „Narodnjaci“ Pesma bez bola i Sirotinju prizivaju i Plavi Orkestar i Manu Chao. Iako upravo one čine važan deo identiteta benda, dometi humora koji isporučuju najčešće ostaju u granicama vica koji ste zaboravili nedugo pošto ste ga čuli.

 

Krš (Art & Music festival, 2008)

Svakako treba pomenuti i da se na ovom albumu (kao i na Kornetovoj kompilaciji) našao i zanosni ironični gitarski pop Zaljubljeni par (obratite pažnju kako stihove poput „Daj mi istinu“ potcrtava dečiji hor).

Bez obzira na rasplinutost koja dolazi i kao nužna posledica širine u izrazu, Vatreno krštenje sigurno spada u red boljih srpskih pop izdanja u poslednje vreme. Na njemu stalno odzvanja poziv da se vreme provodi u društvu, da se dokoličari, dobro zabavi, da se ne folira.

Uz ponekad i više nego dovoljno ironijskog odmaka, to ovu ploču čini veoma primamljivom, a Krš bendom sa nezanemarljivim mainstream potencijalom.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Ivan Wely Aveljić
    Ivan Wely Aveljić (gost) | 28.05.2008. 09.17.20
    meni je Vatreno krstenje rokenrol album bez premca u poslednje dve godine. ja sam oduvek mislio da pop rok i jeste poziv da se vreme provodi u društvu i da se ne folira. miks ironije, stava, dobre zabave i iskrenosti. sve drugo je kesa. a prvo je krš. zbog toga, sirotinju i pesma bez bola mi uopšte nisu "štos pesme". ne znam zašto marić tako misli. nije me ubedio. meni su baš afrika i filmovi možda najslabiji momenat na ploči, jer se sastoje od nabrajanja i generic stones rifa (u prvom slučaju), i generic blues rifa i nekog nju vejvičnog artizma koji se ogleda u tišem, tamnijem pevanju, ležernijem rokabili pristupu, sa ironijom i asocijacijom na el. org i njihovu afriku (u drugom slučaju). mislim, okej su to pesme, ali meni je to i malo dosadno, a video sam sto puta. a sirotinju, pesma bez bola i mala matura su hitovi koji ulaze u uši i uz koje publika na koncertima vrišti (prisustvovao ja), prepoznatljivi su i originalni. kada čuješ neobične punk rifove i stanisavljevićevo kvaziopersko pevanje odmah kažeš: aha, ovo je krš. a u ostalom delu ploče imaš euforiju i zaljubljeni par koje su pop punk samo takav - kao slađana milošević (euforija) ili ono što bi jarboli (zaljubljeni par) trebalo da budu, kako je to neko fino rekao na popboksu jednom. druge pesme su čist blues punk, esencija rokenrola, sa dosta mainstream potencijala. ja mogu da vidim kako bi PGP ovo objavio, i uz dobar spot za Zaljubljeni par koji bi se vrteo po TVu gde god može - Krš bi bio hit. i stvarno bi popboks mogao da počne da domaćim albumima daje veće ocene.
  • Gravatar for sirotan
    sirotan (gost) | 28.05.2008. 10.03.06
    sirotinja je odlicna pesma i nije uopste stos. jedan pravi biser zapanjujuce elokvencije. matura, takodje - jako istinita pesma. lukina rableovsko/domanovicevska poetika je jedna od najvrednijih stvari na nasoj sceni.
  • Gravatar for solidan poshalica art pop,...
    solidan poshalica art pop,... (gost) | 28.05.2008. 10.06.22
    ...pardon dabstep album, zabavan 2-3 slushanja, da bi ubrzo potom (4-5 slusanja)dosadio. i bogu i ljudima.
  • Gravatar for Flomnaster
    Flomnaster (gost) | 29.05.2008. 15.09.42
    Ovu recenziju je pisao neko ko ne razume Krš.
  • Gravatar for ko ne razume Krš.
    ko ne razume Krš. (gost) | 29.05.2008. 20.02.34
    taj ne razume ni ovu recenziju!
  • Gravatar for sugarfree
    sugarfree (gost) | 30.05.2008. 15.40.15
    Nebojsa se malo zbunio...i sve pomesao.
  • Gravatar for SMR
    SMR (gost) | 31.05.2008. 00.51.01
    Ocena je skandalozno niska jer KRSH zvuci zaista zabavno i samo ta cinjenice je dovoljna, nema potrebe da ih hvalim dalje, ali gospodin recenzent je suvise krut i ne primecuje istinske kvalitete ovog benda.
  • Gravatar for pop-bokser
    pop-bokser (gost) | 27.07.2008. 15.34.50
    Krsh je jedan od najgorih beogradskih bendova ikada.
  • Gravatar for Henry LX
    Henry LX (gost) | 06.09.2009. 17.21.00
    ocigledno da sam sa velikim zakasnjenjem cuo ovaj album i skroz je dobar Eto, samo da se zapljunem
  • Gravatar for boris
    boris (gost) | 08.10.2010. 18.16.30
    Dobri ste a ko ne odlicni,U kakvom krsu zivimo.Treba samo u vas da piljimo i tako cujemo i vidimo,da nas obuzme neki pozitivan bes i onda TRASH.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.