Popboks - DJ DONNA SUMMER - Panther Tracks [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.06.2008. 13:23 · 7

DJ DONNA SUMMER

Panther Tracks

(Cockrockdisco)
Ne morate biti disko plesač stimulisan guaranom i drugim dodacima, niti vam treba diploma iz komparativnih studija pop kulture da biste uživali u ovom albumu. Ako ovog leta odete na neku žurku i na njoj ne čujete pesmu Boomshakalaka, znajte da je upravo naučno dokazano da osoba odgovorna za izbor muzike naprosto nema ukusa

Uroš Smiljanić

Ocena:
8



8/10
 

Jason Forrest je pre nekoliko godina skrenuo pažnju na sebe albumima i miksevima koje je objavljivao pod imenom Donna Summer. Više ideološki poklič nego vapaj za publicitetom, ovaj potez je bio potpuno u skladu s njegovom opsesijom hard rock, prog rock i disco muzikom 70-ih, čije je semplove spajao u sulude breakcore pesme zastrašujućeg tempa.

Kao neka funky verzija Johna Oswalda, Forrest svoju muziku snima seckajući sitne komadiće tuđih pesama i aranžirajući ih u impresivne kolaže, pobacane preko razjarenih brejkbitova. Od većine breakcore sabraće i danas ga izdvaja izvanredan smisao za humor i zapanjujuće precizna obrada semplova.

Nakon što se pre tri godine preselio iz Njujorka u Berlin, Forrest je napustio pseudonim Donna Summer i izdao album pod svojim imenom. Takođe, prestao je da radi emisiju na njujorškom radiju WFMU (Advanced Dungeons & Dragons) i osnovao je festival Wasted. A onda je iz nekog razloga ponovo uzeo staro ime (dodajući prefiks DJ) i za sopstvenu etiketu objavio nekoliko EP-jeva koji su nedavno objavljeni na CD-u Panther Tracks.

Panther Tracks je zamišljen kao remiks projekat i posveta još jednoj od scena u koje je Forrest zaljubljen, da bi se razvio u kolekciju originalnih razaračkih pesama nabijenu zaraznim optimizmom. Vremenski, ovo je skok od 10-15 godina u budućnost na kojem se… se Forrest podseća hardcore i happy hardcore, gabba i booty momenata ranih 90-ih. Na papiru ovo možda deluje užasno ili u najmanju ruku nepotrebno, ali dovoljno je svega nekoliko sekundi slušanja da shvatite da se Forrestova manijakalna energija i hirurški precizno rukovanje laptopom dugo nisu susreli u srećnijoj kombinaciji.

Strahovit tempo sasvim je u skladu s pokušajem da se sati suludih plesnih žurki iz prošle decenije kondenzuju u nekoliko minuta znojavog udaranja, a brutalni subbasovi i kao žilet oštri brejkbitovi koji su deo stalnog inventara breakcorea ubrizgavaju još adrenalina u smešu, sve dok vas ne probije znoj.

Istovremeno, ovo je muzika radosti, ne samo ispraznog eskapističkog hedonizma, već zdravog humora, pravog duha. Nema autora u breakcoreu koji poput Forresta ume da producira semplove tako da i delić pesme od svega pola sekunde savršeno prenese esencijalni deo atmosfere originalnog snimka.

Forrestove pesme su katalog nostalgije za vremenom koje možda niste doživeli, ali koja nije zbog toga manje uverljiva. Soul pevačice koje vrište, uhvaćene u beskrajne lupove, helijumski tanki vokali, DJ Slipmat i Public Enemy uvezani u tkivo sumanutih plesnih komada, histerični pijanistički napadi, distorzirani sintisajzerski rifovi kao ispali iz nekog pokvarenog flipera, sve se ovo pored slušaoca vozi brzinom od 300 kilometara na sat.

Producenti kao što su Kid 606 ili Knifehandchop rade u sličnim kontekstima, ali Forresta izdvaja razoružavajuća neposrednost. Nije ovo ni parodija ni akademski ozbiljan postmodernistički eksperiment, već delo velike ljubavi i strasti. Uostalom, od čoveka koji je svojevremeno napravio ceo album samo od semplova koncerata Iron Maidena ni ne očekujemo manje.



Komentari

  • Gravatar for Knifehandchop
    Knifehandchop (gost) | 13.06.2008. 13.47.01
    tooooooooooooooooooooo....
  • Gravatar for dj tom vejts
    dj tom vejts (gost) | 13.06.2008. 13.49.59
    shaban zakon!
  • Gravatar for dj shaban shaulic
    dj shaban shaulic (gost) | 13.06.2008. 13.53.47
    DJ Slipmat!!! jeeeeeeee....
  • Gravatar for Muharem Serbezovski
    Muharem Serbezovski (gost) | 13.06.2008. 14.17.43
    breackore je nekst big ting!!!
  • Gravatar for Di Dzej 'kevo salji pare'
    Di Dzej 'kevo salji pare' (gost) | 13.06.2008. 14.23.52
    album sezone, provereno, ali provereno
  • Gravatar for di dzej Urac Alac
    di dzej Urac Alac (gost) | 13.06.2008. 21.55.41
    'eskapističkog hedonizma' - baš i meni to palo na pamet :)
  • Gravatar for slow.riot
    slow.riot (gost) | 14.06.2008. 16.23.12
    dobar album, svaka cast sto ste ga "ispratili".
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.