Popboks - CRNI LED - Peter Kotwica (Palić 08) - Severni krug [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.07.2008. 13:04 · 2

CRNI LED - Peter Kotwica (Palić 08)

Severni krug

Crni led je priča o sredovečnoj doktorki koja otkriva da joj muž ima mlađu ljubavnicu. U želji da se osveti, doktorka se sprijateljuje sa ljubavnicom, što uzrokuje niz psiholoških obrta: prvo u njenoj, a onda i u svesti ostala dva člana ljubavnog trougla. Do kraja filma, ljubavnica će postati žrtva, doktorka izbavitelj, a muž prvo pokojnik, a potom, ispostaviće se, i otac novorođenčadi

Marko Kostić

Ocena:
8



8/10

 

Originalni naslov: Musta jää
Scenario: Petri Kotwica
Uloge: Outi Maenpaa, Ria Kataja, Marti Suosalo
Proizvodnja: Finska/Nemačka, 2007
Trajanje: 105 min.

Ovaj film pripada luksuznijim referencama severnjačke kulture od onih na koju smo navikli da gledamo u naturalističkom finskom filmu. Podsećajući na psihoanalitičnost švedskog Bergmana ili erotizam danskog Gabrijela Aksela, ovaj film deluje kao savršena sinteza nordijske kulture. One koja je do krajnosti dovela sve fenomene zapadnoevropske svesti, od angažovanih drama Ibzena, preko eksploatacionog liberalizma Karen Bliksen, do religioznog fundametalizma Karla Teodora Drejera - ultimativnog spoja filmske umetnosti sa protestantskom dogmom.

Sve ove krajnosti - seks, religiju i angažman - Peter Kotwica integriše u Crnom ledu, filmu u kome seks vodi ka pročišćenju, emancipacija ka začeću, katarza smirenju, greh moralu, suicid životu, homocid izbavljenju.

Motivi likova se menjaju intervencijom sudbine u njihovim životima, dajući scenariju cikličnu suštinu po kojoj sve što radimo i osećamo ima dinamičku funkciju. Pomera se svest junaka, pomera se život, pomera se društvo, povećava se natalitet. „Učini bilo šta i sve će biti u redu“ - poruka je ovog filma koji se odriče dualističkog pogleda na dobro i zlo, kao i na moral i nemoral.

Po Dostojevskom, zločin vodi u kaznu. Kod protestanata, kazna je već tu, i samo iskorak iz društva može da nas izbavi od crnog leda koji neki nazivaju životom. Ti „neki“ oni su koji smatraju daje svako ko probija led - zločinac. Crni led dokazuje suprotno: da se plodova voda oslobađa tek kada emocionalna vatra odluči da zapali društveni led.

Povezano: 

Palić 2007:
- POSLE VENČANJA - Susanne Bier
- Let krila (pod padobranom) - II deo festivala
- Horori istorije - I deo
-
- Bez tragike i besa - koncert Plastic People Of The Universe



Komentari

  • Gravatar for Pa, sigurno posle ovog necu gledati film
    Pa, sigurno posle ovog necu gledati film (gost) | 28.07.2008. 16.32.25
    ...posto sam procitao prva dva pasusa, nemam ni zelju da pogledam film posto ste mi sve ispricali. Odnosno, upropastili mi ga. :(
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 11.09.2008. 18.51.34
    obavestenje za prethodnika: I ja sam se malo smorio zbog prepricavanja filma, al sam ga ipak pogledao. Prepun je detalja i zaista, olican. Tako da neces pogresiti ako ga vidis... Pozdrav
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi