Popboks - SPIRITUALIZED - Songs in A&E [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.08.2008. 12:15 · 5

SPIRITUALIZED

Songs in A&E

(Univesal/Multimedia)

“Delo đavola... uz malo mog navođenja” – Jason Pierce nije pogrešio pri opisivanju novog albuma Spiritualizeda

Nebojša Marić

Ocena:
7


7/10
 

“The waves crash in/ and the waves crash out”, peva Jason Pierce na novom albumu glasom čoveka koji se nedavno probudio. Ovaj trenutak, potcrtan raskošnom orkestracijom, predstavlja tačku u kojoj se Songs in A&E ali i sam Pierce na poseban način otvaraju slušaocu.

SPIRITUALIZED - Songs in E&A

Teško je, naime, oteti se utisku da su se ove pesme, i pored neprestanog Pierceovog negodovanja (“Ljudi me stalno pitaju da li su moje pesme autobiografske. Pretpostavljam da bih napisao autobiografiju da sam to želeo”), ipak drznule da progovore o svom autoru. Svakako, drugačije u odnosu na romantičarski mit o pesniku koga treba tražiti u njegovom delu.

Nakon dramatične borbe za život uzrokovane teškim oblikom pneumonije, Pierce je u studio ušao da snimi muziku za film Mister Lonely američkog reditelja Harmonyja Korinea. Tako se ponovo susreo s pesmama koje je napisao pre bolesti i koje su se na kraju našle na albumu Songs in E&A. Zbog toga je teško ne naježiti se kad čujete kako, na primer, Pierce u Death take your fiddle priziva smrt.

Da li je reč o novom izazivanju ili o ciničnom obraćanju sa svešću o proživljenom užasu? Kakav god odgovor bio, ulog je veliki, a pesme na albumu i priča o njegovom nastanku čine od Songs in E&A nerazmrsivo klupko autorskog i autobiografskog. Otuda kontroverza oko tumačenja Pierceovih pesama predstavlja sasvim logičnu reakciju na snažne emocije koje on isporučuje ne štedeći slušaoca.

SPIRITUALIZED - Songs in E&A

Međutim, da bi se dostigla tačka usijanja, nije dovoljno samo napisati dobru pesmu; potrebna je ubedljiva interpretacija, odnosno veliki stepen uživljavanja. Na tom polju Pierce se na Songs in E&A predstavlja u najboljem svetlu, kao potomak Roberta Johnsona, ranih blues majstora i Boba Dylana (pesma Yeah Yeah).

To je glavna snaga Songs in A&E. Pierce na njemu pokazuje da je jedan od retkih savremenih britanskih autora koji uzbudljivo govore jezikom od kog su drugi već uveliko digli ruke, smatrajući ga opterećenim naslagama vremena.

Stihovi navedeni na početku teksta odlično opisuju iskustvo slušanja Songs in E&A, na kome se neprestano sudaraju različita raspoloženja i oprečne ali uvek burne emocije. Tako, na primer, letargija i samodestruktivnost pomenute Death Take Your Fiddle prerastaju u adreanalinski napad I Gotta Fire (sa izvanredno izgrađenom tenzijom i duvačkim aranžmanom koji se poigrava s ritam-sekcijom u r'n'b maniru 60-ih), nakon čega sledi pop dragulj Soul on Fire... Jedan krug se zatvara, počinje novi.

Dramatika koja je nedostajala Amazing Graceu ponovo je tu; pesme su ogoljenije, sirovije nego na Let it come Down. Na svakom koraku se oseća svedenost. Pierce je ostavio pesme s malo dodataka i u tome se može iščitati njegov odnos prema savremenoj produkciji, u kojoj više nije neophodno da imate ideju ili da želite nešto da kažete samo ukoliko imate dobrog producenta.

You Lie You Cheat (David Letterman, 8.5.2008)

Uokvirivanje serije pesama instrumentalnim deonicama, međutim, ume i da zasmeta. Pravilan ritam koji ovo rešenje nameće u drugoj polovini albuma zna da umanji uzbudljivost.

Na Songs in E&A Jason Pierce se predstavlja kao jedan od najzanimljivijih britanskih autora danas. Energija i emocije koje ovaj album isporučuje daleko su snažnije od onoga što čujemo na većini izdanja skorije rock produkcije. Tako dolazimo do još jedne velike, strašne pomisli: da je rock muzika nekada bila daleko uzbudljivija.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Spaceman
    Spaceman (gost) | 14.08.2008. 13.09.11
    nisam skoro procitao recenziju koja je tako povrsna, i banalna, i ne primecuje stvarnu vrednost i dubinu doticnog albuma.
  • Gravatar for recenziji ne mogu...
    recenziji ne mogu... (gost) | 14.08.2008. 15.34.15
    ...nista osim previsoke ocene da zamerim. pretpostavljam da ce Spi...z.d da gostuju u Bgd, pa tako mora.
  • Gravatar for Nemanja
    Nemanja (gost) | 14.08.2008. 16.42.14
    Trebao si da zviznes desetku. Lepo sam ti rekao.
  • Gravatar for sve u svemu...
    sve u svemu... (gost) | 14.08.2008. 16.49.51
    dobar album, dobar tekst. na drugim mestima je i bolje ocenjen
  • Gravatar for ocena
    ocena (gost) | 14.08.2008. 23.47.18
    nije u skladu sa tekstom. mada, meni se cini da ocena nije toliko vazna... sta ja znam, mozda jedino ako vas bas mrzi da citate tekst. a mozda bas i niste citali?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.