Popboks - SLIPKNOT - All Hope Is Gone [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.08.2008. 12:37 · 22

SLIPKNOT

All Hope Is Gone

(Roadrunner)

Manje inspirisani nego na prethodnim izdanjima, ali zaista uporni u pravljenju pesama koje će nam za naš novac isporučiti malo besa, malo nade, malo suza, malo nostalgije, metalci iz Ajove na četvrtom albumu ne dobacuju dalje od svoje uobičajene poze benda koji svira i govori glasno, ali niti svira niti govori nešto specijalno važno

Uroš Smiljanić

Ocena:
5


5/10
 

Slipknot nikada nisu patili od autentičnosti. Konfekcijski odmereni, fabrički doterani sociopati, oni su uvek bili bučni ali ne buntovni, glasni ali ne i opasni, taman po meri ranopubertetske omladine koja shvata nepravednost sveta i traži nekoga da sa njim podeli svoju tlapnju.

SLIPKNOT - All Hope is Gone

Nije to najstrašniji greh u udžbenicima, pa iako Slipknot nikad nije mogao ni muzički ni idejno da priđe sertifikovanim sociopatama metala, barem su, uz malo sreće, poslužili ponekom nadrndanom klincu kao usputna stanica do istinski provokativne rokenrol i metal muzike.

Na četvrtom pravom albumu stanje je, i pored zaricanja benda da će napraviti svoju najtežu i najagresivniju ploču ikad, uglavnom redovno. All Hope Is Gone je vrhunski isproduciran album na kome je svakoj milisekundi zvuka posvećena opsesivna pažnja.

SLIPKNOT - All Hope is Gone

Svako prevlačenje preko nisko naštimovanih, kao crna zemlja teških gitarskih žica, svaki gramofonski skreč, svaki udarac u kožu ili metal, svaki uzdah, krik ili šaputanje Coreyja Taylora ovde su uhvaćeni u ogromnoj rezoluciji, mikroskopski uvećani, pretvoreni u mini-događaje svaki za sebe.

Zanatski, posao je odrađen besprekorno. Nema ovde pesama koje inspiracijom odskaču od proseka i ostaju zapamćene kao pojedini momenti sa ranijih albuma (recimo Eyeless ili My Plague), sve se ovde uglavnom pravi fabrički, proračunato, ali za uzvrat aranžmani su solidno razrađeni, a izvanredna produkcija Davea Fortmana (ex-Ugly Kid Joe) i ukusno ubacivanje heavy, thrash i death metal ukrasa obezbeđuje da ploča, iako nikada ne zvuči istorijski značajno, nikada i nije iritantna.

Dobro, ovo poslednje nije baš striktno istina. Kada Slipknot pokušaju da svoj namešteni bes i agresiju zamene jednako nameštenom melodičnošću i razuzdanom emocijom (pušta se i po koja muška suza, ona najteža), najednom se iluzija da slušamo i gledamo  dobro uvežbanu predstavu solidnih glumaca sa zabavnim maskama na licima gubi i bivamo suočeni sa najseljačkijim kičom sa ove strane hair metal zločina 80-ih godina.

Ovakvih momenata ima više (naročito na specijalnom, proširenom izdanju albuma) ali najdramatičniji primer je svakako balada Snuff koje bi se verovatno stideli i Scorpionsi.

Psychosocial

Ovo su momenti u kojima se sve raspada i umesto da Slipknot konzumiramo kao globalno nebitne ali i bezopasne metal pajace, dovoljno dobre za pošten headbanging, oni nas podsete da su samo proračunate korporacijske kučke što pišu jadne, zbrkane tekstove o kojekakvom otpadništvu i nesrećnim ljubavima i deru se kao magarci preko skupo produciranih gitara da bi tinejdžerima uvaljivali diskove i, još važnije – propratni merčandajs (nenabavljiv na torentima!).

Čak i kad smo spremni da zažmurimo jednim okom i slušamo serijski proizveden metal zato što je dovoljno dobro snimljen, Slipknot ne može a da nas ne podseti kako bismo svoje vreme umeli i mnogo bolje da iskoristimo.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for tomislavzegura
    tomislavzegura (gost) | 27.08.2008. 12.21.53
    Sjajna recenzija, bravo Urose, posteno, realno i konacno istinsko predstavljanje ove grupe koju, kao i more slicnih gutaju upravo tinejdzeri i za njih daju novac, ali kako je na metal nebu u posljednje vrijeme doslo do nekih novih ,zaista kvalitetnih i znacajnih izdanja (Ihsahn, Soulfly) ,ocekujem koju recenziju vise...
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 27.08.2008. 12.31.06
    i posle svega ocena 5? e, stvarno! kada treba da date visu ocenu, onda je to neko natezanje i glumite "hard grader zine", a kad ocenjujete ovo i slicno konfekcijsko djubre (sto bi autor rekao "najseljačkiji kič, proračunate korporacijske kučke...") ocene su uglavnom nesto vece nego sto bi trebalo da budu (sudeci po tekstu, a i licnom utisku). malo ozbiljnija i doslednija politika ocenjivanja bi svakako donela dodatan kvalitet vasem, inace pristojnom e-zine-u. krajne sam dobronameran :))
  • Gravatar for na ovoj ploci
    na ovoj ploci (gost) | 27.08.2008. 14.53.04
    pobednici su Ugly Kid Joe!
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 27.08.2008. 15.48.34
    dobro si opisao Slipknot kao pojavu, ali je glupo sto si osudio to kao nesto lose. Slayer je "seljacki kic" koliko i Slipknot, a to mozemo da volimo i da ostanemo "pravi metalci?" jedan 'bitch, please' po tom pitanju ti shaljem. meni je album bezveze zato sto je producijski sterilan i sto im se stil skrasio na "obican heavy metal" bez besnih upliva razlicitih zanrova kao na ranijim albumima i ta neka tenzija u sviranju koja je postojala kod njih kad su bili mladji, ne zato sto nose maske i prodaju platinum tiraze.
  • Gravatar for DelBoy
    DelBoy (gost) | 27.08.2008. 16.33.07
    Ono sto mene jedino zanima je ko su te "sertifikovane sociopate metala" i ko ih je to sertifikovao? Inace, album je jako los, ali je lose opisano zasto je los. Produkcija je sve samo ne "izvanredna". Toliko.
  • Gravatar for goran
    goran (gost) | 27.08.2008. 16.40.24
    pobogu, kakvi se ovo albumi recenziraju???? sta se to dogodilo popboksu????
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 27.08.2008. 17.26.11
    samo hrabro Gorane. Debi album Neznog Dalibora izlazi u septembru, izdrzi do tad i bice sve u redu.
  • Gravatar for Rza
    Rza (gost) | 27.08.2008. 17.59.58
    haha Ghostface, shoutout!:)
  • Gravatar for dandy_warhol
    dandy_warhol (gost) | 27.08.2008. 21.16.45
    I opet ispade da je predpubertetska omladina imbecilna sto slusa ovo!... stvarno kad kriticari nemaju sta da kazu onda se pozivaju na to da klinci slusaju losu muziku! Zasto vam onda Slipknot i slicne bendove ne recenziraju klinci od 15 godina, ja bih vise voleo njihovo misljenje da cujem, bar je autenticnije od misljenja nekog trideset i kusur ex-obozavaoca heavy metala i hardcore-a....Sto se tice "seljackog kica", Ghosface je sve rekao i pozdrav za njega:)....A komentar za Neznog Dalibora je urnebesan!!!!:D zaista, ko se pita sta ce Slipknot na Popboksu, neka se strpi, ne plasi i saceka Dalibore....hahahahaha:D
  • Gravatar for Totamealand
    Totamealand (gost) | 27.08.2008. 23.38.10
    vau! iskaljen bes na slipknotu i to sa sve poluprostim prozivkama tipa "kucke", "seljacki kic", "deru se kao magarci". uz to, demagogija i proizvoljne prazne konstantacije na svakom koraku. vazno je da je to sve lepo verbalno ukomponovano, pa postoje oni koji ce da se nasmeju i aplaudiraju.
  • Gravatar for vukasin
    vukasin (gost) | 28.08.2008. 02.07.33
    pa ti daliboru su sigurno manji pozeri od ovih s maskama. sigurno takvi i imaju probe.
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 28.08.2008. 12.36.52
    Slipknot radi probe iskljucivo u ironicnim dzemperima i non-prescription naocarima u prostoriji izlepljenoj kafka, sonic youth i the smiths posterima.
  • Gravatar for stejsi
    stejsi (gost) | 28.08.2008. 12.39.03
    pr(e)osvećeni metalci, da upregnete moždane vijuge i mrdnete guzzice do najbližeg šopa za neki dan možda i provalite koliko su jadne upadice glede dalibora.
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 28.08.2008. 16.59.56
    Slipknot su vrhunski bend, a kad se pogleda u kakvom pokusaju od benda svira autor "recenzije" (aspirin, dijazepam...a,da: ventolin,genijalno ime,nema sta) jasno je zasto on nista nije skapirao kao ni svi ostali "urbani" i "alternativni" kriticari. naravno, vise cu verovati Djiletu Markovicu, nego nekom nadri muzicaru. I dalje recenzije pisu likovi koji sami, kao, prave muziku, a nisu nikad prodali 20 karata za koncert.
  • Gravatar for @stejsi
    @stejsi (gost) | 28.08.2008. 17.41.51
    kako bi tvoj promoterski pokusaj za Dalibore imao smisla, obecavam da cu odmah otrcati do CD-shopa da kupim njihov disk (nadam se sa potpisom benda!), samo ako ti obecas da ces kupiti bilo koji disk Slipknot-a (preporucujem "Iowa":)....c,c,c, samo vam je bitno da vredjate metalce....
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 28.08.2008. 22.20.38
    bespotrebno maliciozna recenzija.
  • Gravatar for @Ghostface Z-la
    @Ghostface Z-la (gost) | 29.08.2008. 01.34.19
    "Slipknot radi probe iskljucivo u ironicnim dzemperima i non-prescription naocarima u prostoriji izlepljenoj kafka, sonic youth i the smiths posterima." .......zvuci sjajno!!!!! :D
  • Gravatar for Njah
    Njah (gost) | 29.08.2008. 02.42.03
    Nisam se nešto isekao na album, ali ovakve recenzije su valjda deo dugogodišnjeg trenda u "rok novinarstvu" kod nas, koji traje još od devedesetih da nije cool pohvalno govoriti o metal i srodnoj muzici, naročito kada je (oh užasa i sramote) visokotiražna. Nevezano za to što je Slipknot cool pljuvati jer to "nije pravi metal", već navodno korporacijska zavera za otimanje para sirotoj naivnoj omladinipa se autor možda nadao i podršci pravovernih metalaca. Uostalom, poznato je da bend mora nositi ružne džempere i izgledati kao da su tek ustali iz kreveta, svirati priučeno na raštimovanim gitarama, i bili iz engleske, da bi bio dobar rok bend, zar ne? Ili se samo radi o tome da je politika sajta izražavati prezir prema strateški izabranim bendovima, jer to ide u prilog "intelektualnom" profilisanju uvaženih "Novinara". Uostalom, bitno je kad pišeš recenziju za Slipknot da ti se drugari ne smeju ako ti se slučajno omakne bilo šta što bi ličilo na pozitivan utisak. To bi zaista bio blam. Objektivnosti, daleko ti lepa kuća.
  • Gravatar for stejsi
    stejsi (gost) | 29.08.2008. 10.31.30
    @nepotpisani. promoterstvo na stranu (mada preferiram izraz fan ili prijatelj, ako hoćeš), nežni dalibor isijava čist kvalitet za srpske prilike. u šta ćeš se, je li, uveriti ako u ponedeljak iskeširaš 450 ili koliko već dindži. što ti toplo savetujem, a onda možemo da ugovorimo potpisivanje diska :) verovao ili ne, imam sve albume slipknot. i niko nije vređao metalce, zasmetao mi je jeftin cinizam onih koji sude o stvarima koje ne poznaju.
  • Gravatar for @stejsi
    @stejsi (gost) | 29.08.2008. 16.01.04
    fotografisi se sa sva 4 albuma slipknota (dvd ne mora), mozes i da izvadis booklete kako bismo videli da su originali, hostuj sliku na imageshack.us i ostavi nam link da vidimo. hvala.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 01.10.2008. 14.45.01
    nema fotke. kapiram da bar jedan slipknot original ne postoji u beogradu bar u jednom primerku ili se stejsi ne druži s pravim ljudima. :s
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 27.01.2009. 08.39.49
    imam 31 godinu i slusam slipknot!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.