Popboks - HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY - Guillermo del Toro (CINEMANIA 08) - Pakleni dečko ponovo razbija? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.10.2008. 21:50 · 3

HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY - Guillermo del Toro (CINEMANIA 08)

Pakleni dečko ponovo razbija?

Del Torov nastavak podrazumeva da već poznajete (i volite) naslovnog junaka, i ne gubi vreme na njegovo uvođenje. Umesto toga, trudi se da obogati taj lik i svet drevnih bogova i monstruma u kome se kreće. Nažalost, ne trudi se dovoljno, i ne postiže rezultate ravne I delu

Dejan Ognjanović

Ocena:
6


6/10
 

Originalni naslov: Hellboy II: The Golden Army
Scenario: Guillermo del Toro, prema stripu Mikea Mignolae
Uloge: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Luke Goss
Žanr: Fantazija - Akcija - Horor
Trajanje: 110 min
Proizvodnja: USA, 2008.

Čak i među strip junacima sa plamenim lobanjama, paukovim moćima ili napumpanim zelenim telima, Hellboy se ističe kao nekonvencionalan lik. Zver Apokalipse, ni manje ni više, a opet – "naš momak". Pije pivo, puši cigare, gloži se sa ženskom i varniči sa šefom, ukratko: jedan od nas. Brzo prestanete da primećujete da je ogroman, crven, sa patrljcima rogova na čelu, kamenom desankom (sic!) i povećim repom iza sebe. Možda i prebrzo.

Del Torov nastavak podrazumeva da već poznajete (i volite) naslovnog junaka, i ne gubi vreme na njegovo uvođenje. Umesto toga, trudi se da obogati taj lik i svet drevnih bogova i monstruma u kome se kreće. Na žalost, ne trudi se dovoljno, i ne postiže rezultate ravne I delu.

HELLBOY 2

Mnogi detalji deluju iskonstruisano: postojanje Hellboya na početku nastavka i dalje je "tajna", iako se u I delu pesničio sa džinovskim monstrumom po metrou i gađao se autima u centru grada pred stotinama svedoka. Sukobi sa šefom odrađeni su kao kliše a romansa sa piromankom Liz (podnošljiva Selma Blair) nije suštinski deo zapleta i ne donosi ništa novo, sem na najpovršnijem nivou (Pakleni Dečko ovde postaje Pakleni Muškarac, odnosno Tata – ali čak i to je uvedeno kao sporedni detalj i udica za eventualni nastavak).

Osnovni zaplet je ne samo rudimentarno linearan, nego i dramaturški nedovoljno iskorišćen. Tiče se želje Kralja Vilovnjaka, Princa Nuade (Luke Goss, ex-Bross!) da uz pomoć Zlatne Armije oživelih robotolikih statua zbriše ljudski soj i Zemlju vrati prvobitnim fantastičnim stvorovima, sada potisnutim.

Međutim, veći deo filma posvećen je spektakularnim makljažama između Hellboya i zlih insekatskih vila, majmunolikih divova, baba-trolova, a u jednom slučaju i sa džinovskim elementalom koji kao da je pobegao iz nekog crtića H. Miyazakija.

Sve je to lepo i zabavno ako Hellboya volite samo zbog atrakcija te vrste jer specijalni efekti su odlični a čudovišta originalna, ali - gde je tu drama?

Hellboy je tretiran kao ready-made lik bez dilema ("kome ću se carstvu prikloniti?") ni kada ubija jedinog pripadnika neke vrste, iako je i sâm unikat. Njegove moralne dileme više nisu deo priče, on je sada puki ubica monstruma. U skladu s ovim, i centralni zlikovac je nerazrađen: njegovu mržnju prema ljudima trebalo je plastičnije opravdati i elaborirati, umesto što je prepisana kao samopodrazumevajući kliše svake zloće iz stripa koja je ikada htela da zbriše ljudsku žgadiju.

Iako ima dobar dizajn i fino se kreće u scenama borbe, kao lik i kao pretnja Princ Nuada je značajno slabiji i površniji od Raspućina i drugih loših momaka i naci-devojaka iz I dela. Čak i naslovna Zlatna Armija oživljava tek u poslednjih 15ak minuta i ne čini ništa zaista vredno pamćenja.

Hellboy II je u slikovnom smislu bogatiji raskošnim kostimima, ambijentima i maštovito dizajniranim kreaturama (možda ih ima i previše!), vizuelni efekti i maske su savršeno integrisani i ubedljivi, Ronu Perlmanu naslovni lik i dalje pristaje komotno kao rukavica, ali duša lika iz stripa u ovoj ekranizaciji je prilično izmenjena.

Del Toro je u nastavku preterao ne samo sa fantazijom, nego i sa ljudskošću, kroz svoju vajkadašnju sklonost prema gorko-slatkoj melodrami i patetičnoj romansi: ogoljeni su potoci prezaslađenog sirupa koji mu teku venama, kao i ambicija da postane Lucas namesto Lucasa. To znači da je, ostavivši mimikriju suptilnosti i oštricu horora iza sebe, del Toro savio kičmu i zakoračio u Panov lavirint Imaginationlanda.

Još uvek nije potonuo na Lucas-Shyamalanovsko dno, ali sad već pokazuje zabrinjavajuću tendenciju ka tome...

Povezano:
HELLBOY: Slatki miris smrti

Ostale kritike sa Cinemanije 08:



Komentari

  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 01.11.2008. 09.50.46
    Pa ni prvi deo nije bio bogzna šta. Scena makljaže s demonom na početku filma koja je mogla eventualno da se toleriše kao uvod u priču, predstavljala je, pokazalo se, okosnicu radnje. I borba sa okultnim stvorenjima koja se svodi na najbanalniji fizički obračun, izuzetno nemaštovito. Ne, bojim se da del Toro ni izbliza ne pokazuje naznake da od njega možemo da očekujemo velike filmove.
  • Gravatar for eLiSa
    eLiSa (gost) | 02.11.2008. 00.24.47
    "Hellboy je tretiran kao ready-made lik bez dilema ("kome ću se carstvu prikloniti?") ni kada ubija jedinog pripadnika neke vrste, iako je i sâm unikat. Njegove moralne dileme više nisu deo priče, on je sada puki ubica monstruma." Ovo "ni" je u stvari "i"? Zar samo ubistvo elementala ne pokrece smisao filma, a to je zapitanost nad valjanoscu ubijanja "monstruma"? I zavrsava se tako sto Helboj otkaci ljude, zar ne?
  • Gravatar for ????
    ???? (gost) | 02.11.2008. 09.13.21
    Super su oba dela, vise nego dobre, zanimljive i lepo uradjenje ekranizacije stripova, pa budala bi tu trazila neke ne znam kakve dramske zaplete, neces to porediti sa Dzarmusem ili Menclom, nego ostalim ekranizacijama stripova, i jasno je da u tom svetlu zasluzuje vrlo visoku ocenu. A vi gledajte sve sa visine umesto da se zabavite, ja toplo preporucujem oba dela!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi