Popboks - DRIVE-BY TRUCKERS - Brighter Than Creation’s Dark [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.09.2008. 14:23 · 4

DRIVE-BY TRUCKERS

Brighter Than Creation’s Dark

(New West Records)

Bilo da je u pitanju pravoverno južnjačko nasleđe (Lynyrd Skynyrd...) ili zalazak na teritoriju Stonesa i Grama Parsonsa, preispitivanje modernog alt countryja ili bizarnih svetova hillbilly usamljenika, uz energiju kakvu su imali The Replacements i Hüsker Dü, Drive-By Truckers u svakoj pesmi ostaju prepoznatljivo - svoji

Branislav Predojević

Ocena:
8


8/10
 

"O, Gospode! Udri i speri svu ovu ljagu sa zemlje." 
Teško je naći dobrog čoveka,
Flannery O’Connor

Kad su Drive-By Truckers albumom Blesing the Curse (2006) izmakli statusu još jednog južnjačkog rock dinosaura, to je lako moglo da završi u bizarnoj hermetičnosti. Ali, srećom, nije. Nakon mračnog Blesinga i odlaska gitariste Jasona Isbella (odličan solo Sirens of the Ditch), bend je krenuo na poluakustičnu turneju The Dirt Underneath. Pridružuje im se i John Neff (pedal steel majstor koji je s njima već svirao), kao specijalni gost s njima nastupa swamp-veteran Spooner Oldham, da bi bend zatim nastupio na albumu Scene of the Crime legendarne soul dive Bettye la Vette. Sve to je stvorilo dovoljno vremena za punjenje baterija i profilisanje novog kursa.

DRIVE-BY TRUCKERS - Brighter Than Vreation's Dark

Isbellovo odsustvo kompenzovao je Mike Cooley koji peva kao Jagger u najboljoj formi i prosipa raštimovane rifove richardsovskim šarmom, i većim je delom zaslužan za hitoidniji deo albuma. Doprinos basistkinje Shonne Tucker je očigledan u melanholičnim country stvarima I’m Sorry Houston, The Purgatory Line i nešto energičnijoj Home Field Advantage. Patterson Hood nastavlja s mračnim povestima o gubitničkim likovima koje može da iznedri samo Jug, uz pratnju agresivne muzičke podloge.

To u krajnjem zbiru donosi najeklektičniji album u njihovoj karijeri. Čitava lepeza stilova i tema koje na okupu drže odlična produkcija Davida Barbea, stalnog producenta od albuma Southern Rock Opera (2001) i fenomenalna svirka, posebno bubnjara Brad - The EZB Morgana, plus doprinos starog majstora Spoonera Oldhama na čitavom nizu instrumenata.

DRIVE-BY TRUCKERS - Brighter Than Vreation's Dark

Tematski oni su i dalje duboko uronjeni u duh svog okruženja, preplićući stvarnost i fikciju, činjenice i mit, prošlost i sadašnjost američkog juga kroz male priče o običnim ljudima koje uz njihovu silovitu interpretaciju dobijaju epske dimenzije.

Porodične tragedije i nasilje (Two Daughters and a Beautiful Wife, odsvirana na bendžu, pedal steel gitari i četkicama), religija (The Righteous Path, Bob Goode's Field Road), usamljenost (Lisa's Birthday), alkohol i narkotici (Daddy Needs a Drink, You and Your Crystal Meth), promašeni ratovi i veteranske sudbine (That Man I Shot, The Home Front), zabava i poroci (Dimes Down, Checkout Time in Vegas), odmetnički duh (Self Destructive Zones), pop mitologija (The Monument Valley) su teme neraskidivo utkane istoriju okruženja benda.

Poređenja Hoodovih tekstova sa opusom velikih pisaca Juga poput Flannery O’Connor ili Williama Faulknera već su opšte mesto, ali bilo bi ubedljivije podsetiti se kako mitološke stereotipe koriste pisci poput Joe R. Lansdalea i Jamesa Ellroya, ili braća Coena u Nema zemlje za starce i Tarantino u Kill Billu. U njihovim delima mitovi u neraskidivom spoju funkcionišu kao potpuno nov žanr u kome je sve viđeno, a zapravo vam se činiti da ih susrećete prvi put.

BTCD je jedan od onih dvostrukih albuma na kojim su ostali zapisi vremena (Exile On Main Street, Physical Graffiti, London Calling...), sublimat najboljeg što jedan žanrovski bend može da ponudi. Sve to od ovog izdanja pravi kandidata za mogući album godine.

Self Destructive Zones

Truckers ne zaboravljaju da je ključni faktor uzbuđenja i magije Njeno Veličanstvo Pesma, a ne studijske igrarije pod izgovorom „čuvanja alternativnog duha“ (šta god to bilo) i “otkrivanja novih puteva“ (sic!)... S Pravim Pesmama, putevi se otvaraju sami i... evo ih!

BTCD je spektakularna kolekcija od 19 pesma u 75 minuta. Krećući se između southern-hard-punk-swamp rock korena s jedne i sve dominantnijih žanrovskih country, rhythm & blues, soul i jazz uticaja s druge strane, Truckersi čvrsto drže kormilo koherentnog zvuka.

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for Rac-Q
    Rac-Q (gost) | 11.09.2008. 14.04.42
    Hm, zvuči zanimljivo. Evo već sam dobio inspiraciju i krenuo da "kupim" album. Album se može kupiti u prodavnici Azereus, tako sam barem čuo.
  • Gravatar for nepotrebni komentar
    nepotrebni komentar (gost) | 11.09.2008. 14.16.42
    kamion šestoton, gura kao avion...
  • Gravatar for Supernaut
    Supernaut (gost) | 20.10.2008. 12.39.09
    Iskreno, ocekivao sam vise od njih... Jedno par dobrih pesama - the righteous path i Lizin rodjendan, i jos po neka, od ukupno 19 pesama je malo....premalo...
  • Gravatar for smrdo
    smrdo (gost) | 10.02.2009. 10.09.54
    a je dobar tekst,i dobar bend
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.