Popboks - ORIGINAL SILENCE - The Second Original Silence [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.10.2008. 12:22 · 1

ORIGINAL SILENCE

The Second Original Silence

(Smaltown Supersound)

Iza tajanstvenog imena Original Silence kriju se velikani alternativnog gitarskog zvuka s obe strane velike bare i najveći avanturisti evropskog jazza. Neka vas naziv benda ne zavara – umesto prvobitne tišine, ovde je na delu Veliki prasak

Nikola Marković

Ocena:
6


6/10
 

Pre tri godine okupila se impresivna ekipa muzičara kako bi krenula na turneju po Italiji: doajeni američke alternative Thurston Moore i Jim O’Rourke, Terry Ex iz amsterdamskih The Ex, vodeća figura evropskog free-jazza Mats Gustafsson, basista avant/jazzcore trojke Zu Massimo Pupillo, i bubnjar Paal Nilssen-Love, najpoznatiji kao član Gustafssonovog benda Thing.

ORIGINAL SILENCE - The Second Original Silence

Ovo okupljanje predstavljalo je prirodan sled događaja pošto im je zajednička sklonost ka eksperimentu i bučnoj improvizaciji a mnogi od njih su i ranije sarađivali. Turneja je ponovljena godinu dana kasnije, a 2007. objavljen je The First Original Silence, prvi koncertni album ove družine.

Konačno, letos je izašao sledbenik The Second Original Silence, koji sadrži četiri improvizacije s rimskog nastupa iz 2006. godine.

Mnogima će biti teško da kroz šumu raznolikih zvukova, škripe i buke uhvate vezivnu nit albuma. Međutim, Original Silence se i ne trude da uspostave kontinuitet.

Njihove improvizacije, čak i kada traju po 20 minuta, mahom se baziraju na nizovima kratkih i eksplozivnih minijatura, podređenih pojedinačnim solima ili poigravanju manjih frakcija unutar benda. Zaglušujuća buka i silovitost odnose prevagu nad strukturom i melodijom. Nema ni klasične raspodele uloga među instrumentima – bas i bubanj se češće javljaju u ulozi solo instrumenata nego ritmičkog stožera, dok će noise gitare neretko biti oslonac povrh koga improvizuje ostatak benda.

ORIGINAL SILENCE - The Second Original Silence

Ipak, Original Silence otvaraju album bezmalo pravolinijskom i pristupačnom Argument Left Hanging – Rubber Cement, kao da žele da slušaoca postupno uvedu u svoj svet neobičnih improvizacija i ekstremne buke. Gitarska melodija s početka pesme nekoga će možda asocirati na Captain Beefhearta, a nekoga na uvodnu temu iz South Parka. Palicu ubrzo preuzimaju teška bas linija i snažna ali uglavnom odmerena Gustafssonova sola.

U nastavku albuma bend nastupa otvorenih karata; svi sviraju punom parom i bez zadrške. A Sweeping Parade of Optimism – Blood Stream protiče u znaku Pupillovog agresivnog, metaloidnog basa, razigranog Nilssen-Lovea na bubnjevima i O’Rourkeovih elektronskih pasaža koji probijaju bubne opne.

U rastrzanoj High Trees & a Few Birds – the Doll's Reflection on je još upečatljiviji, i pomalo zasenjuje ostatak benda. Album zatvara kolektivna improvizacija u Crepescular Refractions – Mystery Eye. Svi su ponovo na broju i napadaju instrumente bez imalo milosti.

Original Silence (Oslo, 8.7.2008)

TSOS ne osvaja slušaoca zavodljivim melodijama, već razornom snagom koju ćete najbolje osetiti uz zvučnike odvrnute do daske. Ukoliko ste ljubitelj ekstremne struje evropskog free-jazza ili eksperimentalnih radova Sonic Youtha, ovo je album koji ne smete zaobići.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 07.10.2008. 12.23.27
    Meni je ovaj album baš prijao iako je agresivno nestruktuiran i bliži 'pravom' noiseu nego free improvu. Izuzetno je dobro snimljen što dodatno pojačava efekat brutalne ali razgovetne kakofonije od koje je sastavljen. Vrlo preporučljivo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.