Popboks - IMMORTAL TECHNIQUE - The 3rd World [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.12.2008. 14:32 · 7

IMMORTAL TECHNIQUE

The 3rd World

(Viper Records)

Iako snimljen i objavljen pre Obamine pobede, The 3rd World s prezirom odbacuje ideju da crni čovek u Beloj kući može išta da promeni: „And they might even have a black president but he's useless/ Cuz he does not control the economy, stupid“. Aferim, brate!

Uroš Smiljanić

Ocena:
8


8/10

Felipe Coronel je iznenađujuće usamljena figura na hip hop sceni koja bes i nemoć zbog ekonomske, socijalne i rasne opresije najčešće pretače u kriminalističke basne i sumnjive lovačke priče. Malo je hip hop izvođača s ovako naglašenom političkom kritikom u samoj osnovi svog izraza. Malo je pop izvođača uopšte koji tu političku kritiku umeju da isporuče ovako ubedljivo i elegantno.

IMMORTAL TECHNIQUE - The 3rd World

U nekoj paralelnoj realnosti Immortal Technique bi bio samo jedan od mnogih političkih repera izraslih iz semena koje su pre više od 20 godina zasejali Public Enemy. No, hip hop se zaputio krivinama gangsterske filozofije, pa su danas reperi s otvorenim političkim porukama više izuzetak nego pravilo. Coronel je trenutno možda najbolji od svih, i dolazi kao melem na ranu onima koji smatraju da Dead Prez nikada nisu realizovali svoj potencijal, a da je Mos Def odavno izgubio kompas.

Dokaz za ovu tvrdnju nalazi se na njegovim pločama: i na samom The 3rd World Coronel sebe mnogo puta naziva revolucionarom a da to baš nijednom ne izazove mrštenje kod slušaoca. Njegov izraz se oslanja na latinoameričku revolucionarnu estetiku, ali nijednog momenta se ne radi o pozi ili nostalgiji. Coronel se bavi stvarnim, aktuelnim problemima, i njegova metafora o Trećem svetu pogađa u centar bilo da govori o američkom tretmanu malih nacija, manjina u sopstvenoj državi ili netradicionalnih hip hop izvođača.

Čovek, uostalom, zna o čemu priča. Rođen u Peruu iz koga je njegova porodica izbegla u Harlem, Coronel je bio hapšen i zatvaran kao klinac, da bi se zatim nametnuo kao jedan od najbeskompromisnijih emsijeva u Njujorku. Ubedljivost njegovih stihova potiče jednako od njegovog lucidnog sažimanja kritičkih i neosocijalističkih stavova, kao i od dobro prostudirane ulične škole Njujorka.

Razlog što je ovo najjači Immortalov album do sada (iako je u pitanju zapravo mixtape saradnja sa DJ Green Lanternom) leži u snazi kojom Coronel spaja kritičko i proživljeno, opšte i lično. On baš ni u jednom trenutku ne zvuči kao papagaj koji ponavlja tuđe stavove pročitane u novinama. Umesto toga, respektabilna kilometraža jednog od najljućih njujorških battle rappera obezbeđuje nepkidnu artiljerijsku paljbu koja je i na idejnom i na estetskom planu u samom vrhu savremene hip hop produkcije.

Pored Coronela je teško doći do reči pa tim pre treba ceniti izvanredna gostovanja brojne braće po oružju. Posebno je impresivna Golpe de Estado, prva pesma koju je Immortal napravio kompletno na španskom i koja naprosto tera čoveka da zapali Molotovljev koktel i zaleti se u najbliži policijski kordon.

Immortal Technique

Šta tek reći za produkciju, koja ovom surovom liričkom prebijanju daje adekvatnu podlogu? I po ovom kriterijumu, ovo je najjača Immortalova ploča, kombinujući klasičan ulični bit s mnogo latino elemenata. DJ Green Lantern pogotovo blista, ne samo kroz zapaljive skrečeve već i kroz svoje produkcije (na primer, naslovna pesma gde otvara bas-ponore ispod Coronelovih ciničnih, opominjućih reči).

U godini u kojoj je hip hop sve više umoran, zamišljen i namešteno opasan The 3rd World je najbešnja ploča možda u celokupnoj muzičkoj industriji – zabavna, poučna i inspirišuća u isto vreme. I skoro sigurno najbolji hip hop album koji ćete čuti ove godine.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 05.12.2008. 14.56.10
    Kakav lik...Veruje u to sta prica zasigurno. A album upravo skidam.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 05.12.2008. 15.14.01
    album kida. ne slusham toliko rep, mislim, ne pratim sva desavanja na hip hop sceni, ali ovaj album zakucava kao dzordan. mozda je ocena mogla biti i devetka..cisto da bude jos jedna devetka ove godine na popboks sajtu.
  • Gravatar for amoralni tehničar
    amoralni tehničar (gost) | 05.12.2008. 15.56.09
    Ovo obavezno mora da se presluša.
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 05.12.2008. 18.13.50
    ne znam da li sam umislio, ali mi se cini da u 12-13 pesmi, vise sam i zaboravio, negde u prvih trideset sekundi pominje i "plot on serbia", nisam naleteo na relevantan izvor koji bi to potvrdio. lepa recka meho, ja sam svoje nemuste utiske ovde ostavio http://nasdvoje.mojblog.com/p-immortal-technique--the-3rd-world-viper/164598.html
  • Gravatar for Modulator
    Modulator (gost) | 05.12.2008. 18.17.23
    Jedan od retkih repera koje mogu da slušam! Jebeno ozbiljan i dobar! Nabildovani, mračni, politički hard core rap sa odličnim tekstovima, odličnim vokalom i ne-otrcanim matricama.
  • Gravatar for kika
    kika (gost) | 09.12.2008. 11.16.27
    meni on nikad nije bio nesto posebno dobar reper, vise svoju famu duguje tome sto nema bas puno slicnih, radikalnih, politicki angazovanih repera. ali zato ima suptilnijih, i hiljadu puta kvalitetnijih [=aesop rock ;) ]
  • Gravatar for dirty south
    dirty south (gost) | 10.12.2008. 12.28.48
    Najbolji album ove godine
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.