Popboks - WIRE - Object 47 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 10.12.2008. 14:00 · 2

WIRE

Object 47

(Pinkflag)

Recenzija ovogodišnjeg albuma grupe Wire; 290 reči; 1922 karaktera (sa spejsovima)

Marko Artuković

Ocena:
8


8/10
 

Wire još od 1976. čitavu estetiku, koliko god raznovrsna bila, bazira na čistoti izraza. Diskografija ove grupe je hirurški precizna, hladna i besramno inteligentna; iako je najprecizniji termin za ovu muziku post-punk, on može da zavara, jer to post može odvratiti pažnju sa, uz hladnokrvnu milozvučnost, najveće vrline Wirea: savremenosti.

Iza ledeno birokratskog naslova Object 47 ledeno stoji jedan od najumesnijih albuma koje današnje vreme ne samo da nudi nego uopšte može da poželi.

WIRE - Object 47

Kod ove ploče bilo kakva konzervativnost rock’n’rolla – koja je, kako vreme odmiče, sve više romantična (vrlina?) i anahrona (mana, rekao bih) – prosto ne dolazi u obzir. Konstatovanje stanja i aktivno delovanje odvijaju se simultano, kroz kao skalpel oštre poruke koje grupa plasira s kombinacijom arogantne nametljivosti i stava uzmi-ili-ostavi, koja je, kad su ovako oštre stvari u pitanju, i najbolja moguća.

Wire netremice gleda stvarnost u oči: civilizaciju, (ne)civilizovanost, ličnost i drugu ličnost. Ovako zvuči opravdana gorčina na koju snaga i samopouzdanje pojedinca deluju kao hladnjača. Pomešati ovakav senzibilitet sa bezosećajnošću najveća je greška koja se sa ovim albumom može napraviti. Prosto, Wireu nije ni na kraj pameti da se radi lizanja rana povlači u pasiv: informacije se obrađuju u realnom vremenu, i reakcija=akcija. (Nimalo romantično, slažem se.)

"Vreme Vodolije" je prošlo; Dionis je ophrvan HIV-om, pivom, ekstazijem i šupljim pričama; otupeo od dosadne zabave, sponzorisanih bahanalija.

One of Us

Buntovnik koji ne kapira razlog nije postao samo neinteresantan: postao je neškodljiv za sistem. Ušao je u sistem. Popeo se na vrh. Razlog ga ni ne zanima. Ovakvom persiflažom, otuđenje – istinska tajna vatra ljubavi prema muzici na struju – hrli ka vrhuncu, i dalje. Dok ga osećamo, ima nade, a posle toga – kao kad pobede body snatchersi: svima nam je super, ali to više nismo mi.

Retko relevantan savremeni album.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 10.12.2008. 16.27.36
    komentar recenzije ovogodisnjeg albuma grupe wire; 12 reci; 86 karaktera (sa spejsovima)
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 11.12.2008. 07.59.33
    Ova izuzetno kvalitetna grupa (nastala 1976) kod nas je prilicno nepoznata. Ovaj album dokazuje da su i dalje u formi i da postpunk nije zamro.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.