Popboks - K.O.F.Y - Return of the Secretary General EP [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.05.2009. 13:00 · 9

K.O.F.Y

Return of the Secretary General EP

(3AM Devices/ Besplatan Download)

K.O.F.Y pred slušaoca donosi misteriju koja se može rešiti samo odbijanjem da o njoj razmišljate

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


6/10
 

Kada muzičari koji su vreme, kreativnu energiju i novac uložili u pisanje i snimanje muzike, zatim tu istu muziku ponude ostatku sveta bez želje da za nju prime makar simboličnu naknadu, to je i dalje vest na koju se obraća pažnja. Idealisti će reći da je ovo primer ljubavi prema umetnosti koji prevazilazi prostu tržišnu logiku, cinici da je autor svestan niske vrednosti svog proizvoda i da ionako ne bi ništa prodao, praktičari će reći kako sve to ukazuje na promene ekonomskih postulata u eri digitalne distribucije...

K.O.F.Y.

Srpski muzičar K.O.F.Y nije ono što biste nazvali svakodnevnom pojavom.  Ne samo što je njegov debi album potpuno besplatan za download, nego je i njegovo poigravanje identitetom, globalnom politikom i jezikom u čudno haotičnom skladu s minimalnom elektronskom muzikom koju nudi.

Anonimni Beograđanin je za ovu priliku preuzeo identitet bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana i provodi čitav album govoreći sa uverljivim afričkim naglaskom o tome šta je jeo, sa kim se sastajao, obraćajući se direktno slušaocu i generalno ostavljajući utisak čoveka koga najviše zanima da govori o sebi iako nema ništa naročito da kaže.

Autor je album u jednom momentu opisao koristeći termin „postpolitički“, što ovom odsustvu teme (sam lik koga autor igra je tema) daje interesantan interpretativni potencijal. Da li je ovo politička satira koja napada Ujedinjene nacije kao impotentnu birokratsku mašinu što probleme iz domena svoje odgovornosti nikada ne rešava već o njima samo priča? Da li je u pitanju oporo podsećanje na nominalnu moć koju političari iz zemalja u razvoju dobijaju u svetskoj vladi samo da bi okrvavili noseve pri sudaru s granitnim zidom realpolitike? Da li je nešto treće ili ništa od toga?

Ne znamo. Return of the Secretary General EP postoji na ničijoj zemlji, kao artefakt koji se bavi samim sobom dok se pretvara da se bavi spoljnim svetom, hermetičan pored sve svoje raspričanosti. Njegova značenja treba tražiti između izgovorenih pasusa, ispod refleksnih tumačenja; ovo je ploča koja živi u emigraciji (koju je sama izmislila, kao temu ali i kao preovlađujući utisak) i za čije potrebe izmišljeni izraz outernational zapravo uspeva da na pravi način uhvati njen duh.

K.O.F.Y. dakle nije tamo gde ga očekujete. On uspeva da bez napora razgradi čitav problem opozicije lokalnog/ nacionalnog i globalnog identiteta sa kojim domaći (i ne samo domaći) muzičari muku muče, kidnapujući identitet jedne od najpoznatijih ličnosti na svetu i čineći prirodnim pričanje ni o čemu na Pidgeon-Englishu. Razumećete ga samo ako se ne upirete da ga shvatite.

K.O.F.Y.

Ovo se odnosi i na muziku čiji je dug britanskom dubstepu i minimalnoj elektronici najočigledniji, ali čija namera pa čak ni namena nisu odmah vidljive. Ovo je plesna muzika koja stoji, ritmovi koji, kao i tekst iznad njih, referiraju na Afriku i njenu dijasporu ali koji ni slušaoca ni plesača ne uzimaju za ruku da ga odvedu na neko poznato mesto.

Čak ni na neko mesto uopšte. Return of the Secretary General EP je ploča koja se sluša tako što slušate sebe kako mislite i uz koju se igra tako što izmišljate svaki pokret. Značenja, misli i pokreti dolaze neprirodno, ni iz čega, kao da nisu u direktnoj vezi sa muzikom, a nedostatak viših apstrakcija i ogoljenost muzike imaju hipnotički kvalitet.

Što nekako logično objašnjava zašto je ovaj album besplatan. Njegove poente se ne mogu pronaći usredsređivanjem na ono što on jeste već puštanjem onoga što on nije da prođe kroz naše nesveno tokom ponovljenih slušanja. Return of the Secretary General EP nije politički subjekt, nije ekonomski objekt, ali svakako jeste primer kako čist popkulturni artefakt odbijanjem da govori smisleno može na kraju imati više smisla od većine onoga što nam se danas prodaje kao umetnost.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Srpski...
    Srpski... (gost) | 06.05.2009. 12.44.19
    ...Burial? :)
  • Gravatar for opa...
    opa... (gost) | 06.05.2009. 13.15.57
    ...san!
  • Gravatar for Franjo Kluz
    Franjo Kluz (gost) | 06.05.2009. 13.23.29
    vuče malo na Du Du A i Stiva Haningtona. dopada mi se.
  • Gravatar for Svetlana Vukša Veličković
    Svetlana Vukša Veličković (gost) | 06.05.2009. 13.48.31
    They Call Me KOFY je preopasna stvar.
  • Gravatar for Slobodan
    Slobodan (gost) | 06.05.2009. 15.42.10
    Veoma duhovit, zabavan i nepretenciozan album. Don't miss KOFY live, so much fun!
  • Gravatar for Sandokan
    Sandokan (gost) | 06.05.2009. 16.00.08
    Kofi se zaista zove kofi, nije preuzeo niciji identitet, ne znam kako nisi provalio. To je poprlilicno rasprostranjeno ime u Africi (kao recimo Milan u Srbiji). To je to, mada bih se ja na njegovom mestu da zvuci jos bolje, prekrstio za tu priliku u srpsku varijantu. KAFA, CRNA KAFA. To zvuvuci najoopasno!
  • Gravatar for mrC
    mrC (gost) | 06.05.2009. 23.13.41
    btw, 6. stvar - Piece Of Me je obrada Britney Spears :)
  • Gravatar for Nenad
    Nenad (gost) | 07.05.2009. 12.15.24
    Posle Popboksa, evo ga KOFY i u americhkom Spin-u http://www.spinearth.tv/report/nigeria-export-k-o-f-y-redefines-afro-industrial-in-eastern-europe
  • Gravatar for Sandokane,
    Sandokane, (gost) | 07.05.2009. 16.36.06
    nemam srca da te razočaram...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.