Popboks - PROCES - MySka Pesma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.05.2009. 13:05 · 6

PROCES

MySka Pesma

(Samostalno izdanje)

Da Niš ima rock scenu koja po raznovrsnosti može da parira većim gradovima u regionu, pokazuje i ska bend Proces

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


6/10
 

U jednoj od epizoda kultnog humorističkog serijala Police Squad omiljeni doušnik Franka Drebina Johnny the Snitch između ostalog će Franku u poverenju objasniti da je ska muzika trenutno poslednji modni krik, ali da će uskoro izgubiti na popularnosti i da je se za par decenija niko neće sećati.

PROCES

Ovaj serijal živeo je i umro 1982. godine, a dvadeset sedam godina kasnije ska muzika je i dalje živa, zdrava i, ako već nije u centru globalnih muzičkih trendova, ipak je nalazimo na iznenađujuće mnogo geografskih lokacija. Čak se i Srbija može pohvaliti solidnim dijapazonom interpretacija ska formule, razvučenim od Vojvodine pa sve do južne pruge.

Niški bend Proces ima možda najizrabljenije ime u domaćem rokenrolu, ali i 13 godina krvavog rada iza sebe, pa ako i nije poznat kao neki beogradski i novosadski bendovi iz ove branše, svojim drugim albumom pokazuje potencijal da konačno postane i više od lokalne ska atrakcije.

MySka Pesma je ploča producirana i izdata u ličnoj režiji i namera benda da se njome nametne kao punokrvna mejnstrim pojava je prilično osetna. Bez obzira na to što bend u prolazu referira na pank kuhinju (uostalom baš su pankeri, pre svega kalifornijski, tokom devedesetih bili zaslužni za prenošenje ska štafete na mlađu generaciju), ovaj album nema ni buntovni, ni podzemni, niti u bilo kom smislu konfrontirajući štimung.

Naprotiv, MySka Pesma je ploča koja bi mogla da se dopadne kako ljubiteljima Dece Loših Muzičara, Kande Kodže i Nebojše, Plejboja i sličnih naprednijih bendova iz 90-ih godina, tako i publici nostalgičnoj za mejnstrim zvukom SFRJ iz 80-ih godina.

Ovo je dosta širok zahvat u mase i Proces, koliko god njime sebi otvarao šansi, toliko stvara i problema. Osnovna mana ove ploče je svakako njena bledunjavost u domenu stava i identiteta. Tekstovi Procesa su isprane, reciklirane fraze pokupljene iz hiljada ljubavnih pesama otpevanih na bilo kom jugoslovenskom jeziku, i ako ste blagonakloni, doživećete ih samo kao nešto čime se popunjava prostor iznad muzike, bez ambicije da se publici pruži nekakva autentičnost ili mogućnost za uživljavanje. Ako ste manje blagonakloni, nazvaćete ih naprosto ciničnim, možda čak i neukusno ispraznim.

PROCES

No, ska je pre svega plesna muzika i nedostatak prave priče na ovoj ploči da se svariti mnogo lakše nego kod nekih drugih kolega. Proces svira zrelu, sigurno aranžiranu muziku koja se ska formule drži verno ali ne ropski, silazeći povremeno do regea i penjući se u fank, ali pazeći da nikada ne zazvuči opsednuto žanrom ili sviračkim egzibicijama.

Pažnja posvećena dinamici pesama, refrenima koji lako uđu u uho, pamtljivim duvačkim frazama, ali i iskusno odmerenom gitarskom seckanju na kraju se isplati i Proces, iako izbegava da priča išta ozbiljno na ovom albumu, pri svemu tome zvuči šarmantno i ubedljivo.

Što je i zalog za njihovu moguću popularnost u budućnosti. Uz pravilan menadžment i promovisanje svog rada, Proces bi sa ovom pločom vrlo lako mogao da ubode nekoliko ozbiljnih hitova koji bi premostili generacijske, polne i estetske provalije u srpskoj publici. Istina, ovaj bend samo svira prijatnu plesnu muziku i ne govori ništa značajno, ali s druge strane, njihova muzika osvaja snagom melodija i ritmova u okviru dosta precizno definisanog žanra, ne oslanjajući se na dosetke ili trikove.

To nije samo po sebi ni vrlina ni mana, ali jeste lepo videti da ima bendova koji misle da je muzika dovoljna preporuka sama sebi.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 11.05.2009. 14.16.56
    Osim tragične produkcije, nemam zamerke... veselo,mainstream ... odlicno za leto.. :)
  • Gravatar for Sejo Erotika
    Sejo Erotika (gost) | 11.05.2009. 14.37.56
    solidno ovo na myspaceu
  • Gravatar for sg
    sg (gost) | 11.05.2009. 18.39.01
    Što je najbolje od svega, i stari subotički punk bend Proces ponovo svira...
  • Gravatar for trip
    trip (gost) | 11.05.2009. 20.39.40
    Ma Nishlije su legende, nego jeste chuli mozda za drugu ispostavu ovog sastava, Danilov dozivljaj Becha?
  • Gravatar for lordsuggs
    lordsuggs (gost) | 12.05.2009. 09.26.58
    A jeste li čuli njihov prvi album?
  • Gravatar for Ana Niš
    Ana Niš (gost) | 19.05.2009. 15.00.39
    Ne baš.. hmm definitivno ne. Od 8 pesama 2 nisu njihove a jedna je obrada Danilovog Doživljaja Beča. .. poslušajte pesmu Cipela - ne čudite se ako zapevate: "I'm an englishman in NY", jer ja jesam :P a i oni nisu baš repretentativni kada je niška scena u pitanju - barem ne njen aktivni.AKTIVNI.AKTIVNI.aktivni. deo. ;) Volim DDB, ali šlepaju se na pesme koje su stare 10 godina - ponavljam: volim ih, ali dajteeeee i meni je više bedara :T
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.