Popboks - MEAT PUPPETS - Sewn Together [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.06.2009. 14:15 · 8

MEAT PUPPETS

Sewn Together

(Megaforce Records)

Doajeni alternative uspeli su da šarmantno podbace nakon fenomenalnog povratničkog Rise to Your Knees. Dobri, stari Meat Puppets

Marko Artuković

Ocena:
6


6/10
 

"i like this song better than i like my children"
jlrottyn (2 months ago)
 

Nije isto kad novi album snimi npr. Tom Petty, i kad novi album snimi, šta ja znam, Devendra Banhart. Razlike su mnogobrojne, a među sve ređim sličnostima je to što se podrazumeva da će potražnja u oba slučaja biti poprilična.

Pettyjeve "defaultne" mušterije verovatno će otići u (fizičku ili internet) prodavnicu i kupiti album, a "automatski" nabavljači Devendre Banharta verovatno će se pre opredeliti za Rapidshare, Soulseek ili tako nešto. Ovi prvi uglavnom su školovali sluh kroz višegodišnje slušanje klasika i hitova u vreme kad su ove dve stvari često bile jedno te isto, piletina imala ukus piletine, a rock kritika bila značajna humanistička disciplina. Ovi drugi uglavnom svakog dana kroz blogove i sl. saznaju da se u prethodnih sat vremena pojavilo oko 80 izuzetnih albuma.

MEAT PUPPETS - Sewn TogetherMeat Puppets su svakako bliži prvoj varijanti. Na kraju krajeva, njihov najveći fan umro je krajem prošloga veka. Nije ih bilo neko vreme, a onda su se pre par godina iznebuha vratili sa fenomenalnim, urnebesno precizno naslovljenim Rise to Your Knees. Naravno, jedva da je iko primetio.

U skladu sa tradicijom iracionalnih poteza, besramne nonšalantnosti prema sopstvenoj genijalnosti i, uopšte, jako smotanog vođenja karijere, Sewn Together nije ni prineti prethodniku. U prvom planu je je ljigavo gladak, plastično-elastičan zvuk kakvog se ni pozna Cher ne bi postidela, samo što bi iskusna diva verovatno potrošila 50 studijskih sati tamo gde večiti punkeri potroše minut. Zbog ovakvog pristupa, svi trpe – i scena, i ja, i pesme.

Ali, to je u redu.

Možda će jednom Meat Puppets angažovati jako studioznu studijsku ekipu i izdvojiti puno vremena, pažnje i truda ne bi li sačinili album koji zvuči temeljno, promišljeno, detaljno itd. Mada, znajući njih, verovatno će lider Curt Kirkwood baš za tu priliku napisati svoj najslabiji set pesama ikad. 

Što je takođe u redu, jer nekako... Takva je prosto priroda ovog benda. Život nije savršen, niko nije savršen, i Meat Puppets možda – bilo intuitivno, bilo koncepcijski – i namerno istrajavaju u nesavršenosti kako bi ostali verni sebi i životu.

MEAT PUPPETS - Sewn TogetherTako, baš kao što vredi verovati u sebe i živeti, vredi slušati pesme poput Blanket of Weeds ili Smoke ponovo i ponovo, otkrivajući ispod često nezadovoljavajuće površine vrednosti, detalje... Rešenja!

Sewn Together svakako nije najbolji album Meat Puppetsa (to je svakako još uvek II, mada mu Rise... na mahove diše za vrat), niti najprijemčiviji (to je verovatno ingeniozno moronski naslovljeni Too High to Die (1994), nastao nedugo nakon gostovanja braće Kirkwood na Nirvaninom Unpluggedu, u vreme kad je narkofilija basiste Crisa Kirkwooda počela da prerasta u surovo realnu vontrierovsku krimi dramu koja ga je godinama držala podalje od benda i brata). Nije ni najmanje dobar (najozbiljniji pretendent na tu titulu je možda Golden Lies(2000), jedini bez Crisa).

Sewn Together je, najkraće rečeno, još jedan album Meat Puppetsa. Što znači - takoreći, čista poezija.

Stara škole američke alternative i dalje postoji, ali učenika je sve manje. A kad su bili vrlo mladi, Curt i Cris Kirkwood su pažljivo slušali... Eaglese! Cenim da vredi porazmisliti o tome.

Povezano:

ALBUM Rise to Your Knees



Komentari

  • Gravatar for BAD LOVE
    BAD LOVE (gost) | 26.06.2009. 17.14.00
    I got a shirt that costs a dollar twenty-five I know I'm the best dressed man alive
  • Gravatar for Sandokan
    Sandokan (gost) | 26.06.2009. 18.35.12
    Pa sto im onda dade 6.5?????????? Znas ti kako je to dobra ocena. NIjedan student je se ne bi postideo.
  • Gravatar for Milo
    Milo (gost) | 27.06.2009. 09.15.13
    Tako je to kada ti je spontanost najbolji prijatelj...
  • Gravatar for Starac
    Starac (gost) | 27.06.2009. 11.09.52
    Prvi put da cujem da je Rise to Your Knees fenomenalan. A tek to da je uz II, blasphemy!!
  • Gravatar for Мандо Диао
    Мандо Диао (gost) | 27.06.2009. 12.38.35
    Eaglesi čista desetka!
  • Gravatar for shmal
    shmal (gost) | 05.07.2009. 23.32.41
    meni je ovaj album bolji od Rise-a. Al drago mi svejedno da jos neko zna za papetse... Svojevremeno sam mislio da sam jedini u ovoj drzavi :D dok sam skidao 64kbps excerpte njihovih redjih albuma sa ruskih portala, koristeci dial-up za te akcije :D u svakom slucaju, mislim da je Up On The Sun u svakom pomenutom kontekstu nepravedno zaobidjen... a tek kad otkrijete live butlege, sa dovoljno neobjavljenih pesama/kavera za celu jednu diskografiju... eee, djeco :)
  • Gravatar for s tim rolaj
    s tim rolaj (gost) | 23.07.2009. 13.07.39
    Puppetsi se pojavili u prvoj epizodi serije "Beverli Hils", kao bend koji svira na nekoj zurci (tada aktuelnu pesmu "Attacked by Monsters"). Ja se napalio, gledao drugu, trecu, cetvrtu epizodu... i odustao. Nije ih vise bilo :( A prethodno skrljao dosta para u njihova vinilna izdanja. I dalje se koriste :)
  • Gravatar for Spenser
    Spenser (gost) | 10.09.2009. 08.48.44
    Baš ovih dana slušam Sewn Together i kapiram kako je super što su ponovo živnuli kreativno posle Rise To Your Knees za koji mislim da im je jedan od lošijih albuma. Inače, imao sam ludu sreću da ih gledam uživo u januaru u jednom malom baru u LA-u, što je za mene bio dream-come-true.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.