Popboks - ANAAL NATHRAKH - In the Constellation of the Black Widow [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.07.2009. 13:55 · 5

ANAAL NATHRAKH

In the Constellation of the Black Widow

(Candlelight Records)

Britanski blek metal duo ne samo da iza sebe ostavlja žanrovska i modna ograničenja već se komotno može nazvati najagresivnijim metal bendom koji postoji

Uroš Smiljanić

Ocena:
8


8/10
 

Anaal Nathrakh su započeli kao blek metal bend sa ritam mašinom i puno ljubavi prema norveškim uzorima poput Mayhema. Na papiru ova kombinacija nije obećavala bogzna šta ali u stvarnosti Velika Britanija je konačno dobila dostojne predstavnike u žanru kojim se, avaj još uvek šire bendovi kao što su Cradle of Filth ili Akercocke.

ANAAL NATHRAKHDeset godina kasnije, na svom petom albumu, Anaal Nathrakh ne samo da su iza sebe ostavili žanrovska i modna ograničenja blek metala već se komotno mogu nazvati najagresivnijim metal bendom koji postoji.

Ove momke je lako voleti jer demonstriraju kako metal može da sazri a da sačuva svoju detinju začudnost. Uzmimo na primer tekstove koji, bežeći od utabanih staza satanizma i sociopatije, pružaju upadljivo ličnu notu nihilističke, anarhične emocije. U ovom domenu ravnoteža zrelosti i infantilizma je savršeno pogođena, sa referencama koje se bez napora kreću od Šekspira, Ničea i Orvela do Warhammer 40,000.

Istovremeno, metalska uniformisanost i žanrovski stereotipi ne znače im mnogo: dok kolege i konkurenti troše keš i vreme na odeću, šminku i narukvice sa ekserima, Hunt i Kenney izgledaju kao par kompjuterskih programera koji u slobodo vreme sviraju nešto za svoju dušu.

Muzički, Anaal Nathrakh su važni jer vraćaju stvari natrag do izvornog značenja. Metal, zreo i detinjast u isto vreme, zna: samo prebrzo je dovoljno brzo, samo preglasno je dovoljno glasno. Distorzirane gitare i blastbitovi nisu tek nameštaj u dobro poznatoj, pomalo dosadnoj kući metala, oni treba da budu alatke umetničke ekspresije, okidači za adrenalin, muzički prestupi koji otvaraju nove horizonte, nikako samo citati iz istorije.

In the Constellation... je zato kompaktan, ekonomičan paket jedva duži od pola sata vratolomno brze svirke. Kenney je napisao pesme koje spajaju elemente blek metal gneva i melanholije, grindcore vulgarnosti i death metal težine, proizvodeći male, letalne doze uraganske paljbe bubnjeva, strahovito iskompresovanih gitara i brojnih semplova. Sve češći živi nastupi nisu vidno uticali na komponovanje novog materijala i muzika prkosno ostaje negde na finoj granici između naturalističkog metala očišćenog od ukrasa i suvišne masnoće sa jedne i crtanofilmovske preteranosti sa druge.

Zloduha progresive nema nide na vidiku: ovo nije muzika koja uživa u svojoj složenosti, ovo je muzika koja topi lica svima u krugu od 500 metara.

Istovremeno, uobčajena boljka ovog benda – pad inspiracije tokom druge polovine albuma, ovde je možda i sasvm izlečena. In the Constellation... zvuči kao jedna logična celina, bez popunjavanja prostora i kalkulacija i čak su neke od najboljih pesama (npr. The Lucifer Effect) rezervisane za drugu polovinu.

ANAAL NATHRAKH

Najimpresivnije je to što Hunt i posle 10 godina pronalazi nove načine da svoj glas od stiha do stiha transformiše iz artikulisane, melodične informacije u direktan prenos nuklearne detonacije u samom paklu. Blek metal/grindcore/death metal pevanje najčešće je element kome se neinicirani prvo podsmevaju ukazujući na njegovu prepoznatljivu karikiranost, međutim Huntova interpretacija je nešto što će i najveće skeptike isprva naterati da se smrznu od straha a zatim i da pažljivo slušaju. Ovo je zvuk čoveka na ivici. Ne želite da znate šta je sa druge stane.

In the constellation... je album koji je toliko ovde i sada da u poređenju sa njim većina savremenog metala zvuči kao igranje malo tamnije ofarbanim Lego kockicama. Njegov najveći nedostatak je što nakon slušanja gotovo ni jedna druga ploča u vama ne može da proizvede jednak nivo uzbuđenja i osećaja da ste zaista živi. Ali to više govori o našim životima i muzici uopšte nego o ovom albumu.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for dr dp
    dr dp (gost) | 23.07.2009. 17.23.08
    anaal hahahahahahahaha ne treba dalje
  • Gravatar for daniel k
    daniel k (gost) | 24.07.2009. 07.05.24
    neobicno mi se dopada ovaj bend. zapravo, super je.
  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 24.07.2009. 08.22.23
    Zapravo, anaal nathrakh je, kako zna svako ko je gledao Boormanov Excalibur, vradžbina koju koristi Merlin a vele da u prevodu znači 'dah zmije'. Dakle, nema mnogo veze sa gastroenterologijom.
  • Gravatar for zbilja
    zbilja (gost) | 24.07.2009. 16.53.23
    urose, bravo za recenziju! odlican album
  • Gravatar for Modulator
    Modulator (gost) | 25.07.2009. 16.47.31
    Bespotrebna buka! Nisu mi se sviđali pre - nisu ni sada!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.