Popboks - RAZNI IZVOĐAČI - Jedan korak napred [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.08.2009. 12:45 · 20

RAZNI IZVOĐAČI

Jedan korak napred

(Resurs centar Leskovac)

Ova kompilacija mladih leskovačkih bendova i izvođača snimljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture dovodi kritičara u neugodnu situaciju koja se može sumirati pitanjem: šta reći a ne biti licemer?

Uroš Smiljanić

Ocena:
5


5/10
 

Zaista, šta? Hvaliti državu što pomaže muziku nastalu daleko od tradicionalnih trendseterskih centara? Ili blatiti muzičare za napadan nedostatak identiteta? Nadimati se od ponosa što Leskovčani sviraju i misle kao Evropa i Amerika, ili očajavati u beznađu što Leskovčani sviraju i misle kao Evropa i Amerika?

JEDAN KORAK NAPREDJasno je da je ovde čovek u problemu štagod da kaže. U suštini, ako prihvatimo da je OK da leskovačka (i srpska uopšte) pop-muzika zvuči kao (ne baš prvorazredna) imitacija pop-muzike iz Amerike ili Nemačke, onda prihvatamo i da je OK što na Leskovac (i Srbiju uopšte) neprekidno gledamo kao na provinciju. Ako s druge strane ospemo „pravednu“ kritičarsku paljbu po omladini što samo pokušava da svira muziku koju i sama sluša, onda pokazujemo koliko smo stari, ogorčeni i cinični, koliko nam je u krajnjoj liniji bitnije da o muzici mislimo i pišemo nego da je slušamo.

No, iz ove se kože ne može pa je onda lako i reći da nam od 14 pesama na ovoj kompilaciji u obzir za neku ozbiljniju rotaciju u vernom MP3 plejeru dolaze možda svega 3-4. Što je sasvim solidan prosek za bilo koju kompilaciju bilo kojih mladih izvođača iz bilo kog grada na svetu. Nije, dakle, Jedan korak napred po ičemu lošiji od sličnog projekta koji bi uradila neka druga ekipa u nekoj drugoj zemlji.

Zanimljivo je i da na ovom albumu nema ni traga muzičkim abortusima koji bi dugovali svoje postojanje nekakvim YU-Rok prethodnicima. Slutimo da je to manje zato što je Leskovac izuzetno napredna sredina a više zato što su sastavljači kompilacije imali prilično ukusa. Jedan korak napred se proteže od metalkora, preko hip-hopa i, recimo alternativnog roka, pa sve do techno i house proizvoda što je dokaz za tvrdnju da u eri trenutne komunikacije u kojoj danas živimo, provincija zbilja može da postoji samo u ljudskim glavama. Ali i podseća da ovaj album ne sadrži skoro ništa što bi pokazalo da je on napravljen u Leskovcu a ne u Novom Sadu, Banja Luci, Beogradu, Zagrebu ili Kosovskoj Mitrovici.

JEDAN KORAK NAPRED

Metalizirani Brainsick Spawns koji album otvaraju zvuče kao da su nastali u 90-ima na relaciji Njujork-Sijetl. Korektni su, ali i, avaj, izveštačeni i melodramatični. Under su nešto više „emo“ (štagod ta reč danas značila) ali kilavo pevanje i pomalo izlizan pristup baladama ih ozbiljno koče. B Dust je introspektivan alternativni rok čija uspavljujuća nota baš ne spada u vrline. Dundja pokazuje da je dobro ispekao zanat i njegova verzija američkog dirty southa, posredovana kroz holandsku interpretaciju je baš tako neoriginalna kako ste pomislili ali joj se ne može poreći himničan refren i određen hitoidni potencijal. Blockhouse sa svojom varijantom srpskog g-funka kasne najmanje 12-13 godina i ne uspevaju da zazvuče kao mnogo više od imitatora nekih beogradskih bendova onog vremena.

Escobar se oslanja na slično nostalgičnu muzičku podlogu, ali je barem njegovo repovanje sirovije, ubedljivije, duhovitije, manje patetično i zvuči kao da dolazi iz njega samog, a ne samo iz domaće (ili strane) hip-hop tradicije. No, L Free (feat. Des Tiny) nas vraća natrag u glib patetike sa svojim old-skool-Gru repovanjem, generičkim ženskim refrenom i generičkim tekstom (i, uh, generičkom matricom).

Srećom, Slobodan Stojičić se u narednoj pesmi sa svojim bendom L2K pokazuje u znatno boljem svetlu. Muzika je interesantna, sa sve semplovanjem Repetitora, tekst je uverljiviji a kombinacija recitovanja, džukačkog repovanja i indi rok pevanja pesmu uspešno dovodi do snolikog finala.

JEDAN KORAK NAPRED

Od ove tačke pa do kraja, kompilacija ulazi u plesne vode i postaje osetno bolja jer se ova muzika manje oslanja na lokalne ili čak individualne identitete. DJ Nikola Tasić sa svojim svemirskim brejkbitovima pomalo kasni za svetom ali je sasvim dobar, dok DJ Synthetic i Nikola Dimitrijević isporučuju vrlo uverljiv i dostojanstven house koji ne bi štrčao ni u najozbiljnijim klupskim ambijentima, ali ni na kućnoj plejlisti čoveka od ukusa.

U celini, prednost ove kompilacije je u tome što na prvi pogled uopšte ne zvuči kao nešto što bi ciničan čovek očekivao da dobije iz Leskovca ili iz Srbije. Ali to što dobrnameran čovek  takođe ne očekuje da ovako nešto dobije iz Leskovca ili iz Srbije (kad već može da ga dobije bilo gde drugde) je i njena najveća mana.

Veliki broj ovih izvođača pokazuje zanatski potencijal i svest o svetu oko sebe. Sada samo treba da sve to zaborave i pronađu svet u sebi. Neki od njih, rekosmo, su bliži ovom poduhvatu. Neki tamo nikada neće stići.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 06.08.2009. 12.17.51
    a review that makes you wonder... :)
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 06.08.2009. 12.40.56
    ''Zanimljivo je i da na ovom albumu nema ni traga muzičkim abortusima koji bi dugovali svoje postojanje nekakvim YU-Rok prethodnicima'' - Uki, šaltao si vebzine. Ovo ide u onaj tekst u E-novinama.
  • Gravatar for cinik
    cinik (gost) | 06.08.2009. 13.12.54
    Trebalo bi ipak blatiti muzičare zbog frapantnog odsustva identiteta i ličnog pečata! Mislim, dati ime grupi Blockhouse (je l' to Block Out+Dog House, or wtf???), a Escobar već postoji, al' ajde... nisu krivi što nisu čuli... A to što sviraju kao Amerikanci me iskreno baš briga... I još nešto, mala smo zemlja, a toliko nazovi muzičara... Od zilion bendova za "žive svirke" u klubovima, na Adi i po splavovima, preko tribjut bendova, do beskonačno isprazno potrošene mladosti... bolje da se zaustavim na vreme! Jedini kompliment na račun toga što nemaju veze sa starom i prežvakanom YU-rock ekipom!
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 06.08.2009. 13.40.02
    bolje yu-rock sa identitetom, nego neyu-rock bez identiteta. a muzicara fakat ima previse u srbiji.
  • Gravatar for slacala
    slacala (gost) | 06.08.2009. 14.19.38
    Trebalo bi ipak blatiti muzičare zbog frapantnog odsustva identiteta i ličnog pečata! O YES, ALI MUZIČAR NE ZNAČI NUŽNO BITI I KREATIVAC! MNOGI TO NISU, A I VEĆINA OVIH ŠTO JESU, BOLJE DA NISU! Uglavnom, treba ih malo filovati blatom da vidimo ima li tu kakve izdržljivosti i rade li mišići u sprezi sa mozgom na unapređenju stvaralaštva...AJMO KREATIVCI, JAVITE SE....PRVE PORCIJE SU SPREMNE! Ne stidite se, besplatno je...
  • Gravatar for mikac
    mikac (gost) | 06.08.2009. 16.44.53
    "Mislim, dati ime grupi Blockhouse (je l' to Block Out+Dog House, or wtf???)..." Blockhouse nije nikakva kombinacija Blockout i Dog House. Rec Blokhaus iliti Blokhauz (GERMANIZAM!!!) predstavlja kulicu, karaulu ili tvrdjavicu koja cuva i nadgleda neku teritriju, a takodje znaci i zatvor. Upravo ovakav prevod bi mogao da opravda clanove grupe u izboru imena, jer simbolicno predstavlja ogradjivanje od naleta danasnje "kulture" i muzickih "standarda" kao i drzavu (geto) u kome su porasle generacije i generacije dece ne videvsi drugu stranu granice. Sto se njihove pesme tice... hmmm. Mozda je kriticar bio u pravu kada je rekao da pesma 'Pusti Snove' "kasni" za vremenom 12-13 godina, ali samo u pogledu tehnickih detalja (dinamika pesme, izbor drum kitova i "old school" instrumental). Ideja u Hip Hop muzici je ostala ista vec decenijama, a to je REVOLT! Kao muzicar i student muzicke produkcije ne mogu, a da ne izrazim protivljenje ovakvoj kritici. Svestan sam da ce uvek na jednoj strani biti muzicari i producenti koji diktiraju dinamiku i pravila igre i na drugoj kriticari od kojih mnogi, kroz svoje kritike prikrivaju svoje neuspesne pokusaje da se bave muzikom i komplekse. Jer sve dok je ovakvih pokusaja da se otrgnemo danasnjem muzickom talasu u reziji 'grand seljakshn-a' postoji realna sansa da cemo za 20-ak godina uspeti da se priblizimo evropskoj i svetskoj sceni. Ovo govorim, ne kao neko ko je aktivno ucestvovao u stvaranju kompilacije, nego kao obican slusalac. holla!
  • Gravatar for Dejana
    Dejana (gost) | 06.08.2009. 18.44.23
    "Jedan korak napred" je ocigledno uplasio Beograd !Svaka cast !
  • Gravatar for plaiwazz
    plaiwazz (gost) | 06.08.2009. 20.06.34
    ''MUZIČAR NE ZNAČI NUŽNO BITI I KREATIVAC!'' - ingeniozno.
  • Gravatar for Igi!
    Igi! (gost) | 07.08.2009. 01.58.49
    Neko je tek poceo da nesto stvara, a vec ga gaze odozgo (rec "odozgo" se moze bilo kako tumaciti). Kako ja kapiram, na ovoj kompilaciji niko nije pevao o necem pogresnom. Niko nije opevao nesto ruzno, uglavnom su to bila osecanja, zadovoljstva i ne zadovoljstva muzicara. Kako god, u gradu kakav je Leskovac, vladaju tekstovi pevani u Grandu, te je ova kompilacija nekog moze i da "prosvetli". Glupo je blatiti nesto sto nije ruzno i sto je tek zazivelo. Mozda se ove kritike mogu i drugacije shvatiti, a ja se nadam da kriticar to i zeli. Srbi smo, i poznate inatlije ;) PozZ!
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 07.08.2009. 09.49.54
    Samo neko kukanje,non stop nesto kenj..e,prvo kako nam je zemlja grand kako smo otisli u ... a onda cim neko nesto napravi pogotovo ekipa iz Leskovaca(neko ce se naci uvredjen al jbg cinjenica da je jos gore dole nego u BG) osujese paljba i to ajde da je konkretna da kazes e ljudi ovo je lose i tacka,ne nego se palamudi te kako kasne 12 godina kako nemaju svoj identitet a ,,Nova srpska scena ,, puca od originalnosti ! Pusitite ljude da rade da se zezaju a ne u startu ih zasecete svojim isfrustriranim kritikama.Ako nemas neto lepo da kazes onda nemoj ni da pises jer ovo je samo plus sto se desava a koliko je dobro to je relativna stvar, za mene je super jer nema zvuk teherana i nije karavan 202.
  • Gravatar for ValdeZ
    ValdeZ (gost) | 08.08.2009. 14.36.22
    Kao i uvek svaki korak napred ima da naidje na armiju mudraca koji ce da forsiraju kilometar unazad. A neki su ovde to vec fino poceli. Ne znam da li su svi koji su komentarisali ovde stvarno preslushali sve pesme sa kompilacije ili su samo poceli da se svadjaju. Nadam se da nije ovo drugo, bilo bi tako glupo. Umesto da se kaze ovi znaju zvuche dobro, ovi ne znaju nemaju pojma, pricha se o identitetu i originalnosti shto je sasvim apsurdno raditi u 21 veku. Sve shto je nastalo u zadnjih 17-18 godina u svetu je samo modulacije vec izmisljene muzike. I sad mi mozemo lepo da se trudimo da podrzimo dobre izvodjace i da ne smetamo loshim.
  • Gravatar for zbilja
    zbilja (gost) | 08.08.2009. 16.53.57
    savladajte: juzni vetar>>>>>jedan korak napred>>>>nova srpska scena
  • Gravatar for Kemish
    Kemish (gost) | 09.08.2009. 15.33.38
    Ne diraj mi JUZNI VETAR!!!
  • Gravatar for zbilja
    zbilja (gost) | 09.08.2009. 17.23.19
    Kakav Kemish, valjda MILE BAS!
  • Gravatar for Sinan
    Sinan (gost) | 09.08.2009. 21.19.09
    Nediraj mi Kemisha :)
  • Gravatar for drti saut
    drti saut (gost) | 10.08.2009. 11.36.22
    "Mislim da sto vecina kaze da ovome, nije istina"
  • Gravatar for Miljan Cekic
    Miljan Cekic (gost) | 11.08.2009. 14.07.40
    B DUST ljuuuudiiii!!
  • Gravatar for Igi!
    Igi! (gost) | 11.08.2009. 19.26.39
    Uz iducu kompilaciju delicemo rostilj i paprike, tako ce svi znati da je kompilacija iz Leskovca!
  • Gravatar for ZOKI CAR
    ZOKI CAR (gost) | 19.08.2009. 14.49.01
    U PRAVU SU KRITICARI!!!
  • Gravatar for Tetrapak
    Tetrapak (gost) | 22.02.2010. 17.21.39
    kad se pravi rep, mi sto ga slusamo 20 god ocekujemo nesto tipa blockhouse - pusti snove, to sto danas vecina slusa drugacije instrumentale, i ljude koji pricaju a nista ne govore preko istih tih instrumentala, to je drugo, opste je poznato da kvantitet nije kvalitet, ako ste ocekivali black eyed peace ili 50centa dzabe ste gubili vreme sa pravim repom, tekst je boli glava, reper je jako talentovan, matrica je odlicna, a cak i nije preterano old school, moze da se slusa svaka rep glava osim ovih mladih koji su preskocili rap, i otisli pravo na c-rap muzicki zanr...glupo je polemisati uopste, toliko je razlicite muzike, da ako se neko ovde nije prepoznao, ne mora da pljuje, iz prostog razloga jer ce se covek do njega prepoznati...i da je vise takvog repa u srbiji, mi bismo se mogli nazvati scenom, a posto je vise vip, rolexa elitnih odreda i slicnih, ostacemo to sto jesmo...toliko od mene
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.