Popboks - THE FELICE BROTHERS - Yonder Is The Clock [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.08.2009. 06:11 · 5

THE FELICE BROTHERS

Yonder Is The Clock

(Team Love)

Drugo izdanje za većeg izdavača braće odrasle u ruralnom predelu države Njujork koja su karijeru počela svirajući po ćoškovima njujorškog metroa

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10
 

Planine Katskil su ekstremno ruralni ukras savezne države Njujork. Pružaju se na pet okruga i oslanjaju na dolinu Hadson. To je bila i prvobitna adresa braće Felice (Iana, Simonea i Jamesa), sinova lokalnog stolara.

THE FELICE BROTHERSBend je za naziv drugog albuma odabrao citat iz posthumno objavljenog romana velikog Marca Twaina, koji se ticao sumornog satiričnog antiutopijskog viđenja nevolja koje čekaju Ameriku možda već iza prvog ugla.

Toliko o geografskim kordinatama, porodičnoj sabornosti i nadahnuću. The Felice Brothers su za relativno kratko vreme prevalili dug put od nikad dovoljno vrednovanih atrakcija njuroške podzemne stanice, preko festivalskih miljenika, sve do u zvezde kovanih restauratora pluskvamperfekatske amerikane, i to one  koja se ređe sreće – severnoistočnog tipa.

Tuga je tuga, reklo bi se, planeterna konstanta je to, ali malo lokalnog kolorita i osobitosti nikada nije na odmet.

Imajući to u vidu, braća nisu mnogo mudrovala kada je osnova izraza na Yonder Is The Clock u pitanju, te su ponudili naglašenu rustikalnost, emocionalnost i prepoznatljivu naraciju koja čini ovo delo zaokruženim. Čitav album je tematski smešten u dane Velike depresije, te po zlu glasu čuvene američke ekonomske krize 30-ih godina prošlog veka, a paralela sa današnjicom se sama nameće.

The Felice Brothers dolaze iz krajeva u kojima velike životne istine ne prolaze marketinški tretman izvrtanja, ulepšavanja i krajnjeg obesmišljavanja. To im ostavlja odrešene ruke da sugerisanoj euforiji prvih meseci Obamine vladavine suprostave uverenje da vreme kao kontinuum ne postoji, te da se današnjica često preobraća u mračne kutove sećanja na skrajnuto juče. Otud i sveprožimajuća tuga kao tačka koja spaja prezrene i beznadežne o kojima The Felice Brothers pevaju.

Yonder Is The Clock je duboko ukorenjen u američkoj tradiciji. Tako se, recimo, u The Big Surprise i Ambulance Man naziru konture Conora Obersta, a u zadivljujuće konstruisanoj i zauzdanoj Sailor Song u trentku prepoznaje blagotvorni uticaj Toma Waitsa.  And When We Were Young, pak, nosi pečat ponajboljih radova legendarnog Woodyja Gutrija.

Uticaj Boba Dylana je najočigledniji, i The Felice Brothers to ni ne pokušavaju da zataje. Najuspelije u tom stilu su svakako Boy From Lawrence County, Cooperstown i Rise And Shine, u kojima bend uspeva da stvori zadivljujući spoj melanholije, krhkosti i istrajne vere u snagu života.

U epizodi Yonder Is The Clock The Felice Brothers bez upadljivijeg upinjanja, kalkulisanja i producentske šminke uspevaju da načine prefinjeno izbalansiranu repliku nekadašnjih svetlih muzičkih trenutaka. Pritom, doslednost i podrobnost sa kojima pristupaju potrazi za srcem izvorne Amerikane ni malo ne oduzimaju ovom albumu na prijemčivosti.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 15.08.2009. 13.35.55
    pa majku mu, moze li jedan jedini album na ovom sajtu dobiti ocenu 9 ili 10, a ako ovaj nemoze, onda gasite bre sve. Remek delo! na kub.
  • Gravatar for Skoro kao...
    Skoro kao... (gost) | 15.08.2009. 16.13.22
    ...Sinovi sa Manjače.
  • Gravatar for realna ocena
    realna ocena (gost) | 16.08.2009. 13.15.44
    5-6
  • Gravatar for M
    M (gost) | 16.08.2009. 23.10.59
    Retko iskren album! Ako nista drugo, onda ga zbog toga treba ceniti!
  • Gravatar for dr.
    dr. (gost) | 17.09.2009. 09.32.25
    ako se neko ugleda na bob dilana i u njemu nadje svoju inspiraciju, pa jos to i ne krije, sta tu moze da bude lose...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.