Popboks - DIZZEE RASCAL - Tongue n’ Cheek [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.11.2009. 12:05 · 9

DIZZEE RASCAL

Tongue n’ Cheek

Spasilac grimea na četvrtom albumu pokorava podijume za ples

Pavle Popović

Ocena:
6


6/10
 

Hajde da se na kratko vratimo šest godina unazad, hoćemo li? Dizzee Rascalov album Boy in da Corner je naišao na hvalospeve kritičara, a uspehu na listama je pridružio i nagradu Mercury. Izgledalo je da je grime konačno priznat u najboljem mogućem smislu – zahvaljujući talentovanom, mladom Dylanu Kwabeni Millisu, koji je dobro poznavao ulicu, jednako kao što je odlično razumeo muziku.

DiZZE RASCALBio je to album koji je premostio jaz između grimea i mainstreama.

Dizzee je na njemu objasnio situaciju na ulici i podržao je sjajnom raznolikošću muzičkih uticaja koji su bili po ukusu mainstreama. On je to učinio sa toliko duhovitosti, toliko inteligencije, da je predstavio nezadovoljne klince iz bilo kog kraja, umorne od onoga u šta se njihov svet survava.

Ukoliko ste slušali pesmu Sittin Here koja otvara album, mogli ste da čujete širinu Dizzeejeve lirike dok prepričava kako je bio svedok propadanja morala na ulicama Istočnog Londona. Želite urbanog pesnika? Lou Reed? Ne, Dizzee Rascal je bio urbani pesnik u kog je verovala Engleska. Razumeo je pometenost kojoj se Engleska predala, bio je deo toga. Dizzee je bio potpuno spreman da postane spasilac grimea.

Verovatno zbog toga je, nakon slušanja albuma Tongue N’ Cheek vaš recenzent osetio razočaranje. Dizzee je u stvari odlučio da pokori dance scenu hitovima Dance Wiv Me, Holiday i Bonkers. Za posledicu imamo dobru dance ploču, i Dizzee se dobro snalazi u popu. Na albumu čak postoji i par pristojnih pesama koje pokrivaju stari teren (Can’t Tek No More i Dirtee Cash), u kojima se napadaju političari i mladi u Engleskoj zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi.

Ipak, većina pesama koje nisu dance hitovi jednostavno služe kao jednolični fileri. Neke od njih napadaju trivijalne, nezanimljive teme (kao na primer Road Rage), dok u drugima Dizzee zvuči plitko (u Freaky Freaky možete čuti stih: „Shana/Didn’t give me no drama/After the show she was on my banana“).

Ovaj album konačno označava smrt Dizzeeja kao princa grimea i krči put dance hitovima koje će on sada mućkati i, kao što kaže u Leisure (u kojoj brani svoje mainstream usmerenje), za njega je sada sve samo zabava. Sada čak izgleda da je to sudbina grimea, sa izvođačima kao što su Tinchy Stryder, koji se lako popeo na vrh liste singlova.

Pošto deluje kao da se Dizzee pronašao u ovom muzičkom stilu, postavlja se pitanje: šta bi se desilo da nije krenuo tim putem? Imali bismo hit Calvina Harrisa, Armanda Van Heldena, Tiesta, ili nekog sličnog.

Šta gubimo pošto je krenuo da pokupi lovu? Muzičara čije pesme su bile dublje, koji je mogao da doprinese promenama. Niko nije očekivao da će se držati istog stila. Upravo suprotno, to je ono što čini muzičara dobrim, i videli smo kako je na prethodna dva albuma (Showtime, Maths + English) išao ka novom stilu. Očekivalo se ipak da će se držati tema do kojih je ljudima stalo. Poput političara koje napada, sve što je zapravo uradio je dizanje očekivanja kod slušalaca, kako bi ih polako izneverio.

Uzgred, nijedna njegova nova pesma ne može da čak ni da dodirne uvrnutu lepotu Jezebel.

Preveo: Nebojša Marić

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 09.11.2009. 11.50.05
    meni je ovaj album super :)
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 09.11.2009. 14.40.19
    recenzija je žasu :s
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 09.11.2009. 18.20.35
    Ako zaista na albumu postoji navedeni stih, onda je ocena previsoka:) Salu na stranu, mislim da je autor pogodio da sada Dizzee nije vise covek koji je blizak klincima sa ulice (sve manje govori o tom zivotu), vec je pop zvezda i, kao sto kaze, sve je zabava. Autor ima pravo shodno svojim kriterijumima da negativno vrednuje takvu poziciju i ne znam sta je tu sporno. Pogotovo sto tekst nije izivljavanje. Stavise.
  • Gravatar for dj tijan
    dj tijan (gost) | 10.11.2009. 14.46.49
    ima delca veliki hit ''jezikom u usta''. na to me podseca naziv albuma. a sam dizzee podseca na delcu, takodje. a delca je car.
  • Gravatar for jer ti to radis najbolje
    jer ti to radis najbolje (gost) | 10.11.2009. 14.48.52
    https://www.youtube.com/watch?v=SixLaRCa3-o kakva stvar!!! fali samo remix od chromeo i armanda van heldena.
  • Gravatar for steva...
    steva... (gost) | 10.11.2009. 14.55.52
    tu je i velika idolka urbanstine - maja anastasijevic/atanasijevic. zipa djale. cale. kad smo kod cenjenih manekenki (ofingerki) - podsetimo se jos jednog delcinog remekdela: https://www.youtube.com/watch?v=f60qTSC7-WM i marija mts macic. ima sestru sminkerku - jelenu. a i dizzee ima ovako nekih lepih stvari, sto samo dokazuje vezu izmedju ova dva respektabilna umetnika. https://www.youtube.com/watch?v=2AAhc4auA7A
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.11.2009. 15.03.39
    u pravu si marko... recenzentovi kriterijumi su žasu ;)
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 11.11.2009. 10.05.45
    nemoj mi gurati reci u usta. ok, shvatili smo da ti se ne svidjaju kriterijumi autora. Meni je njegov stav ok
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 12.11.2009. 15.11.05
    ma ne guram ti reči u usta, shvatio sam da mi prebacuješ za nepreciznost pa sam zato napisao da si u pravu. :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.