Popboks - JOSS STONE - Colour Me Free! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.11.2009. 12:30 · 9

JOSS STONE

Colour Me Free!

Uprkos zategnutom odnosu sa izdavačem, Joscelyn Eve Stoker je dočekala četvrti ačbum, prvi sa oznakom "Explicit Lyrics" 

Darko Delić

Ocena:
5


6/10
 

Čudni, a opet tako prozaični su putevi muzičke industrije. U momentu kada su Christina i Britney žarile i palile po listama i dvoranama "Prvog sveta", direktori muzičkih kompanija su želeli da pokriju i onaj deo potrošačkog tela koji vapi za određenom količinom "duševnosti", "autentičnosti", "utemeljenosti", možda čak i malo one old-school sirovosti koja je karakterisala r'n'b izraz recimo do sredine '70-ih.

JOSS STONEDevojka iz Devona je bila savršen odgovor ako pitate gospodina Stiva Grinberga, glavnog i odgovornog u izdavačkoj kući S-Curve. Dogovor je ubrzo bio postignut, Joscelyn Eve Stoker menja ime u Joss Stone, menja prebivalište, mogućnosti se otvaraju, i u Majamiju snima album koji verovatno neće prevazići - The Soul Sessions, sa prekaljenim soul-r'n'b facama koje je pomenuti Grinberg doveo za nju.

Bez sumnje, to je najsiroviji r'n'b album (u uskom i najboljem značenju tog pojma) od momenta kada je oznaka "r'n'b" počela toliko da se širi da ju je postalo možda i besmisleno koristiti. U jednoj od recenzija tog albuma, novinar Tom Jurek kaže sledeće: "... i možda će, s obzirom na njenu mladost i fenomenalan izgled, izopačena mašina za štancovanje zvezda primetiti i iskoristiti ovaj neobičan ulazak na tržište i re-ispitati lepotu neprolazne dubine i vizije koja se nalazi u starom soulu i r'n'b-ju koja je daleko od iscrpljenosti, kako ova ploča i pokazuje".

Tom Jurek je delimično bio u pravu. "Izopačena mašina" jeste prepoznala neobičan ulaz, ali samo da bi dobila što profitabilniji izlaz od ovog novog talenta. Udeo "sirovog soula" na kome je privlačna gospođica Stoker odrasla, drastično se smanjio već na "pravom" debiju iz 2004-e, Mind, Body and Soul.

JOSS STONEGospodin Grinberg je želeo da i sam ima jednu "all round" zvezdu u najprofitabilnijem žanru savremenog popa, poznatom kao "Urban contemporary'', pa je promena na pomenutom albumu bila vrlo primetna, "pokušavajući da zadrži stare fanove, ali i da privuče neke nove", nemilosrdno igrajući na retro-kartu na pojavnom nivou.

Ovo već zvuči kao dovoljno haosa, ali dodatni haos je izazvao prelazak g-đice Stoker na etiketu Virgin-EMI i album Introducing Joss Stone. Naime, pevačica je tvrdila da je album dobio taj naslov zbog činjenice da je "tek ovo album na kome je ona zaista ona", a da su prethodna dva nastala pod pritiskom S-Curve-a (?).

Gde je tačno razlika (konceptualna ili tehnička) između Mind, Body and Soul i Introducing Joss Stone vaš recenzent nije uspeo da utvrdi, i sumnja da tu informaciju poseduje i sama gđica Stoker. Razlika između prvog albuma i svega ostalog je najprimetnija, ali sudeći po izjavi koja je Stoker dala u okviru promocije za Introducing, ispada da je i ta prva ploča (koja je daleko, daleko najbolja) produkt prisile tadašnje izdavačke kuće i nepoštovanja njenih želja (?!).

No, da se prebacimo u 2009-u.

U 2009-oj, pevačica Joss Stone je došla u sukob sa EMI-jem, jer je EMI iz nekoliko razloga odugovlačio izdavanje novog albuma. Rekla je da je spremna da plati dva miliona dolara da raskine ugovor i da sa izdavačkom kućom nema nikakvu "radnu komunikaciju". No, album je kako vidimo nekako izdat nakon godinu i više dana drame, uz alternativni omot, ogromnu pauzu i sudsku parnicu.

Sam album je povratak živoj instrumentaciji koja je polako napuštana na drugom, da bi na trećem bilo skoro potpuno eliminisana. Budući da je u vrlo nezahvalnoj poziciji da bude istovremeno i organska, i u korak sa vremenom, i da komunicira sa različitim slušalačkim grupama, Joss Stone puca iz svih oružja, kao i na prethodnom albumu i rezultati takvih pokušaja su uvek pomalo šizofreni, jer se od vas očekuju stvari koje su vrlo teško izvodljive.

Stari trik "dodaj još izvođača sa strane" je naravno na delu, i na ovom albumu se nalaze i Jeff Beck koji nudi malo svoje prevaziđene 60's gitarske magije, legenda "sleaze jazza" Dave Sanborn koji dodaje solo u jednoj numeri, Jamie hartman koji u Stalemate dodaje malo britpop kredibiliteta, čak i jedan Nas - koji eto... nisam siguran čemu doprinosi.

Nisam siguran čemu doprinosi u ovom artističkom smislu, jer ne znam šta bi više Joss Stone mogla da uradi. Čini se da je u ovom neo-soul/r'n'b obrnula pun krug zahteva menadžera i publike: budi retro ipak savremen, budi organski ipak moderan i "napeglan", budi utemeljen ali ipak imaj i "mass appeal" za najširu publiku, i tako u krug.

Ovaj album nije izuzetak. Nekoliko dobrih numera, dosta filera, dosta žanrovskog lutanja, no to je realnost savremene muzičke industrije.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for alavo dete
    alavo dete (gost) | 13.11.2009. 16.23.30
    Da li je recenzent uopste preslusao novi album, posto o njemu ni reci u ovom tekstu?
  • Gravatar for phonk inspektah
    phonk inspektah (gost) | 13.11.2009. 16.56.22
    to je recenzentov stil koji gaji vec tekstovima unazad, konteksti konteksti a ne sami albumi kao izolovane celine
  • Gravatar for djordjije david
    djordjije david (gost) | 13.11.2009. 17.57.43
    svojevremeno je u vecernjim novostima pisalo da se ona seksala za prvi album sa ovim iz s-curve. tada je jos bila i slusljiva.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 13.11.2009. 19.08.18
    Tako je to kad neko hoce da ispadne kul. Kontraefekat. Mislim na recenzenta.
  • Gravatar for Devojka buducnosti
    Devojka buducnosti (gost) | 13.11.2009. 21.22.22
    "Jeff Beck koji nudi malo svoje prevaziđene 60's gitarske magije"-Momak,stvarno je neverovatan potez napisati ovako nesto,i jos stavljati sebe u kategoriju "Recenzent".Skandalozno.
  • Gravatar for mija
    mija (gost) | 13.11.2009. 21.35.45
    jel se ona bese kecala sa kompozitorom za pesme
  • Gravatar for M
    M (gost) | 13.11.2009. 23.36.26
    I popboks ovo smatra recenzijom?
  • Gravatar for Johnny
    Johnny (gost) | 14.11.2009. 11.01.37
    Prvi album je odlican ostalo nije vredno pomena.Tipican primer sta izdavacke kuce i producenti urade od odlicnog materijala.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 17.11.2009. 20.21.31
    ma sve je na mestu i za album i za becka
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.