Popboks - NADIMAČ - Državni neprijatelj broj kec [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.01.2010. 09:21 · 7

NADIMAČ

Državni neprijatelj broj kec

(Area Death Productions)

Debi album beogradskih trešera vraća nas u vreme kada su žene bile žene i nosile natapirane frizure i grejače za noge, a muškarci bili muškarci, nosili repove, brkove i duboke Puma patike

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


4/10
 

Thrash metal, žanr koji je spasao metal muziku 80-ih od davljenja u autoparodiji i kiču, već izvesno vreme pravi svoj kambek. Sa jedne strane, tu je legitimni talas neothrash bendova koji barem 10-ak godina modernizuju temelje ove muzike, koristeći tehnička i filozofska dostignuća poslednje dve decenije. Sa druge, tu je prisustvo mnogih heroja 80-ih koji danas snimaju iznenađujuće potentne ploče (videti pod, recimo Thanatos ili Hirax).

NADIMAČNadimač su suviše mladi da bi se ikako mogli računati u povratnike, a njihova muzika je toliko patinirana da o nekakvom osavremenjivanju žanra nema ni pomisli. No, iako je njihov debi album u svakom zamislivom smislu „retro“, ovo je istovremeno i jedna od najzabavnijih ploča objavljenih u Srbiji prošle godine.

Državni neprijatelj broj kec svojim omotom (koji je imitacija klasičnih omota Eda Repke) i imenom već i pre slušanja podseća da je thrash metal muzika nastala u rovovima urbanih ratova niže srednje i radničke klase za nekakvu autohtonu kulturu koja bi spojila metalsku ljubav prema hiperboli i herojskoj fantaziji, sa izrazom frustracije izazvane socijalnom represijom i marginalizacijom.

Ovo možda zvuči suviše visokoparno za album koji je „samo“ procesija superbrzih ritmova, sitno sečenih gitarskih rifova i polurazumljivog urlanja, ali Nadimač svojom jednostavnošću većinu vremena ubada u sam centar. Thrash metal nije nikada bio žanr filozofske kontemplacije, atmosfere i lepote muziciranja, već žanr besa, brzine, trošenja, poetika straha koja je socijalno i ekonomsko beznađe kanalisala kroz primitivne bajke obeležene arhetipskim simbolima nestajanja, poraza i propasti.

Nadimač ovo provlači bez ikakvog odmaka ili nadgradnje, isporučujući neprekinutu rafalnu paljbu nadrkanih bubnjeva, grubog vokala (pevač je inače veštine istesao pevajući u brutalnom death metal bendu Daggerspawn) i gitarskih cirkulara. Ovo im oduzima poene za raznovrsnost i originalnost (dobar deo muzike na albumu je idejno omeđen i može se forenzičkom analizom trasirati natrag do uzora poput Dark Angel, DRI, Nuclear Assault itd.), ali im daje dah autentične urgentnosti i napetosti.

NADIMAČ

Brzina i žestina su ovde simptomi života suviše ugroženog da bi se vodio polako i odmereno i, pored nekoliko naklona lokalnom humoru, tekstovi na Državnom neprijatelju... su, zapravo dosta opori i podložni svakovrsnoj analizi.

Dakle, svaki poštovalac pravog thrash metala ovde će imati čemu da se poraduje, a istoričari scene konačno imaju odgovor na pitanje kuda je dalje otišao žanr, nakon temelja koje su postavili sastavi poput S.M.F.-a/Amnezije, Hellera ili Ludila (iz Tuzle). Svi ostali treba stihove iz pesme Metal je rat da odštampaju i drže na zidu pored ogledala kako bi ih se podsećali svakog jutra dok se briju:

„Stvarno si nas prerastao/prerastao si deo sebe/ako si metal napustio/nikada nije bio deo tebe“.

Pa vi vidite je li odrastanje bilo vredno truda.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 04.01.2010. 12.05.15
    "„Stvarno si nas prerastao/prerastao si deo sebe/ako si metal napustio/nikada nije bio deo tebe“. Pa vi vidite je li odrastanje bilo vredno truda." hahahahaha jessssssssssssss!!!!! :)))
  • Gravatar for redit
    redit (gost) | 04.01.2010. 12.09.56
    hevi metalci :) rispekt za sve koji se posteno bave muzikom u srbiji.
  • Gravatar for Vukodlakavac
    Vukodlakavac (gost) | 04.01.2010. 13.01.47
    Haha do jaja recenzija slazem se sa svim recenim
  • Gravatar for зло и наопако
    зло и наопако (gost) | 04.01.2010. 13.27.39
    Западни утицај медија и друштва Аксцелерација биолошког развоја традиција нам се све више распада Наступа лажна демократија Само слепи виде – зло и наопако Експлоатација јефтине радне снаге катастрофа људског фактора путем невладине владавине профитира манипулација Механизам масе – зло и наопако Крсташки рат двајестпрвог века Крсташи против крстeва Док Католици диркају децу Наступа Економска инквизиција Сила бога не моли – зло и наопако Само слепи виде – зло и наопако Механизам масе – зло и наопако
  • Gravatar for Vukodlakavac
    Vukodlakavac (gost) | 05.01.2010. 12.38.23
    super! podvlacim sve navedeno
  • Gravatar for violent revolution
    violent revolution (gost) | 08.05.2010. 12.48.04
    samo krljaj!!! 111
  • Gravatar for bobo dzogo
    bobo dzogo (gost) | 23.01.2013. 08.32.27
    debeli iz nadimacha je muvao neku ribu raspada i onda prdnuo sebi u shaku, pomirisao i izgledalo je kao da cje da se onesvesti. nije mu prijalo ochigledno. to veche sam ukapirao razliku izmedju djordja davida i trashera. trasheri su pankeri. ostali su majmuni.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.