Popboks - VAMPIRE WEEKEND - Contra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.01.2010. 12:00 · 9

VAMPIRE WEEKEND

Contra

(XL)

Sa jedne strane slavljeni kao inovativan afro pop bend, koga je odjek mp3 blogova izbacio na površinu, a sa druge obeleženi kao foliranti, čije privilegovano njujorško poreklo ne može biti dalje od Afrike na koju se muzički pozivaju, Vampire Weekend nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Jelena Maksimović

Ocena:
7


4/10
 

Ova iskonstruisana (a kakva bi drugačija bila) dilema, prvenstveno se bavi imidžom benda. Vampire Weekend su duhovni kompanjoni filmova Wesa Andersona (Rushmore, The Royal Tannenbaums, The Darjeeling Limited) u kojima glavni junaci nose prepotopsku odeću, žive u nekavom permanentnom retro trenutku, gde su između literarnih i pop kulturnih citata, duboko utopljeni u svojevrsni weltschmertz.

VAMPIRE WEEKENDToj estetici je blizak pastiš egzotičnih afričkih uticaja i tema koje zaokupljaju slobodno vreme visoke klase, na istoimenom debi albumu Vampire Weekenda. Ali takva kritika je suštinski ograničavajuća, prvenstveno kulturno i geografski, jer šta nama svima van granica Amerike znači to što su članovi benda išli u elitne privatne škole?

Debi album VW-a predstavlja neverovatno dobru kombinaciju muzičkog avanturizma i svesti o eventualnoj provokaciji u trominutnoj pop formi, koja je osvežena prisustvom najrazličitijih zvukova i instrumenata.

Oni koji će uvek biti protiv svega, pogotovu onoga što drugi vole, je contra i njemu se neće dopasti ni novi album Vampire Weekenda. Jer, bend nastavlja u istom pravcu, tu su i dalje letovanja na dalekim lokacijama (Horchata), raskid sa devojkom iz visokog društva (Taxi Cab), šetnja kroz Njujork uz razmišljanje o tome ko živi u tim visokim zgradama (White Sky).

Muzički, VW su i dalje na terenu Afrike, uz povremene izlete u casio elektroniku, dub, ska i regeton. Teško je biti ravnodušan na ubitačni ritam, pojačan nekakvom čegrtaljkom u numeri Cousins. U California English, glas Ezre Koeninga je modifikovan korišćenjem autotune programa, koji služi za peglanje vokalnih mana velikih pop zvezda - kao i sa plastičnom hirurgijom, Cher je preterala sa autotuneom u pesmi Believe - ali u ovom slučaju to više deluje kao neuspešan eksperiment.

Šest minuta duga Diplomat’s Son, bazirana na semplu pesme M.I.A., zamišljena je kao prepričavanje uspomene iz mladosti preko mid-tempo reggae melodije, koja bez obzira na dramsku strukturu označenu ritmom koji se menja kako se priča razvija, ostavlja narativ otvorenim – da li se radi o prvom iskustvu sa marihuanom ili možda čak homoseksualnom susretu ("That night I smoked a joint/With my best friend/We found ourselves in bed/When I woke up he was gone"), na kraju nije ni bitno toliko.

Preneti u 1981. ("He was a diplomat’s son/It was '81"), slušate pesmu iznova u nadi da će vam se otkriti neki trag, koji bi omogućio razumevanje.

Album završava za bend nekarakteristična numera I Think You’re Contra, u kojoj preko eterične podloge Koening raščišćava sa zabludama svojim i osobe koju voli ("You wanted good schools and friends with pools/You’re not a Contra"), sa iskrenim priznanjem da je bez obzira na te šminkerske gluposti, oduvek samo nju želeo ("but I just wanted you").

Vampire Weekend su i dalje bezbrižni globtroteri, koji god instrument da im date oni će ga ubaciti na svoj sledeći album. Na momente su dirljivi, a nikad nisu dosadni. Dokaz su da se isplati ići u školu.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for senka
    senka (gost) | 22.01.2010. 11.39.30
    "jer šta nama svima van granica Amerike znači to što su članovi benda išli u elitne privatne škole?" bravo. najvishe mrzim tu vrstu razloga da se neki bend ne voli. i naravno da se isplati ici u skolu, imati sansu za ozbiljnu, isplativu karijeru, a ipak napraviti bend!
  • Gravatar for Jelena objasnila!
    Jelena objasnila! (gost) | 22.01.2010. 11.50.38
    Evo jedne autentične afričke duše: https://www.youtube.com/watch?v=WCevP9DJtIY
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 22.01.2010. 16.41.14
    "Na momente su dirljivi, a nikad nisu dosadni. Dokaz su da se isplati ići u školu." ...
  • Gravatar for m.sawyer
    m.sawyer (gost) | 22.01.2010. 18.04.00
    Giving Up The Gun jedna od njihovih najboljih pesama. Sada cu se zavaliti u fotelju i cekati samoproklamovane mudrace da cujem zasto VW ne valjaju, zasto smo mi koji ih slusamo idioti, sta ne valja sa svetom i zasto su oni u pravu.
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 22.01.2010. 19.12.37
    kompilatori, falsifikatori i krivci za krizu avangarde
  • Gravatar for klosh
    klosh (gost) | 23.01.2010. 12.26.08
    meni se svidja ovaj wes. kakav je to bio hit 90-ih...
  • Gravatar for Salamanka
    Salamanka (gost) | 23.01.2010. 17.28.39
    Još jedan ispodprosečan Jelenin tekst... :(
  • Gravatar for dr.
    dr. (gost) | 23.01.2010. 17.33.00
    :) pa skinucu i odslusacu, prvi album sam slusao i slusao, a onda mi je dosadio posle mesec dan i obrisao sam ga sa "harda" ... svima treba dati sansu, i onako nista nas ne kosta..
  • Gravatar for i zato pitam...
    i zato pitam... (gost) | 23.01.2010. 18.51.22
    Šta Srbija ima protiv jedne jake Jelene?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.