Popboks - Zoran Panović [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 12.02.2010. 12:45 · 8

Zoran Panović

Jedan od najcenjenijih kolumnista domaće štampe govori o Gazdi, Tifi i Šabanima, avnojevskim ekskurzijama, pravoj ženi koja je smislila Harija Potera, užičkoj Slobodi i donacijama za Zvezdu

Popboks

Omiljeni albumi?

Born In The U.S.A. (Bruce Springsteen, 1984) - Album koji me je formirao. Autoritet i karijatida rokenrola. Izdvajam i Southern Accents (1985) Toma Pettyja. Impresivna melanholija. Tu je sigurno i Seven and The Ragged Tiger (1983) od Duran Duran i Powerslave (1984) Iron Maidena. Čak često zamišljam kako bi ništa manje fascinantno bilo da ova dva benda zamene pesme. Uvek mi je bilo žao dogmatizovanih "punkera" koji će ostariti i umreti ne shvatajući veličinu ovih bendova. Naravno, volim i savremenu muziku, ali ipak ovde izdvajam temelje. Iako su mi omiljeni "domaći" bendovi Pankrti, Rokeri s Moravu, Aerodrom i Zabranjeno Pušenje, kad ostanem sam sa sobom po ovom pitanju, i malkice bolje razmislim, Bijelo Dugme s Tifom ipak nema konkurenciju. Nekad to, doduše, nije lako priznati.

Pesme?

Ajmo sad obrnutim redom: od domaćih. Kao jučer i (Azra) - politizovani disko; Lutka sa naslovne strane i Splitska princeza (Zabranjeno Pušenje) - dokaz kvaliteta u kontinuitetu (od saveznog premijera Branka Mikulića do splitskog gradonačelnika Keruma), Zarjavele trobente (Kongres & Zoran Predin) - uzbudljivo i moderno za svoje vreme. Naravno i Sneg je opet Snežana (Šaban Šaulić). Uz svo dužno poštovanje, ali između Šabana Bajramovića i Šabana Šaulića ipak biram ovog drugog. Uostalom, Let 3 su to dokazali. „Nisi me volela u ono vreme...“.
Od stranih, Point Blank (The Boss), opet zbog melanholije, sa albuma The River, za one koji razumeju tamu na ivici grada, protok vode i vremena, i male gradove kojima pripadamo i na šta nas često podsećaju i kad nismo tamo.

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

Gazda u Beču prošlog leta na turneji Working On A Dream. Zašto? Da ne dužim, ali, verovali ili ne: ko nije gledao Springsteena, nije video glavno. Izdvajam i koncert McCartneyja u Budimpešti sa turneje Back in the World. Vrhunska svirka i produkcija. Oko 70 % koncerta posvećeno Beatlesima. Bio sam u prvim redovima i kad sam shvatio da na 15 metara od mene jedan živi Beatle na akustičnoj svira i peva Yesterday. Naježio sam se!

Film?

Star Wars. Kada me je sa sedam godina otac Gojko odveo u užički bioskop Partizan i kad je ona imperijalna krstarica u prvim kadrovima prošla ekranom iznad Tatuine, više ništa nije bilo isto. Imperija uzvraća udarac za mene je najbolji film svih vremena. Odmah zatim je Osveta sita.

Knjiga?

Carl Sagan - Kontakt: najveća avantura čovečanstva, emotivni SF, i odlična Zemekisova ekranizacija. Erik Hobsbawm – Doba ekstrema: veliki istoričar objašnjava "kratki" 20. vek i njegov najveći paradoks – kako je Crvena armija, u stvari, spasila liberalnu civilizaciju. Majstor i Margarita (mikhail Bulgakov), Atlantida (Pekić), Čovek u visokom dvorcu (Philip K. Dick), od novijih Srda pjeva u sumrak na duhove (Jergović), Sahib (Veličković)...

TV/radio emisija?

Jedna pesma jedna želja (RTS). Odlična novokomponovana narodna muzika za opuštanje (Dobrivoje Topalović, Miroslav Ilić, Ljuba Aličić...). Radio - strani servisi na srpskom jeziku.

Sajt?

Nije da vam podilazim, ali ovaj ovde je jedan od omiljenih. Mnogo volim recenzije.

Hobi?

Duge šetnje, čitanje Bonellijevih stripova.

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

Ekskurzija "Putevima AVNOJA-a" 1987. Cuga u Sedri, neki hotel u koji je svraćao i Fikret Abdić pre afere Agrokomerc, pa neka cura u Doboju, pa Plitvice, pa neki alkos u Jajcu (Srbin) koji nam se na dan plej-of utakmice Partizan-Jugoplastika obradovao što smo Srbi i neka prodavačica u Slavonskom Brodu koja je imala samo sok od narandže, ne i od pomorandže... I na radiju u busu Srebrna Krila i njihov Mangup za Evroviziju...

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice?

U suštini navijam za Crvenu zvezdu. Zašto "u suštini"? Nije da to nije punim srcem, ali deo ljubavi pripada i Slobodi iz Užica. Navijanje za Zvezdu, Partizan, Dinamo ili Hajduk posledica je Jugoslavije. Velike zemlje i velike lige, malo nacionalnog identiteta, dokazivanja i tako to.
Da nije bilo Juge nego da sam se rodio u suverenoj Srbiji, a možda i kraljevini Srbiji, komunističkih klubova ne bi ni bilo, pa bi svako, u velikoj većini, navijao za klub iz svog kraja. Ko je sa Čukarice - za Čukarički, ko je iz Leskovca - za Dubočicu, Užičani za Slobodu... To bi podsećalo na navijanje u Engleskoj. Dobro, neko bi navijao i za klubove iz velikih gradova, ali to bi bilo kao navijanje gastarbajtera u Fijatu za Juventus.

Uostalom, zamislite da se obistinio predlog Vojislava Šešelja, pa da je Zvezda promenila ime u FK Beli orlovi, a Partizan u FK Četnik, ne bi bilo mnogo bolje nego kad je Tuđman preimenovao Dinamo u Kroaciju.
Dakle, sticajem društveno-istorijskih okolnosti i u tadašnjoj ponudi, Zvezda je bila moj izbor. I ostala. Išao sam na njene utakmice, i to uglavnom evropske, ponekad i na Sever. Na gostovanja nisam. Nisam fanatičan navijač, ali se dovoljno nerviram i veselim zbog Zvezde. Uplaćivao bih bar 100 dinara mesečno uz uplatnicu Infostana za Zvezdu, ako bi to moglo da joj pomogne.

Od inostranih klubova obožavam milanski Inter. Nedavno sam bio na San Siru, na derbiju Inter-Milan (2:0). Apsolutno fantastično. Utakmica i atmosfera.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Kiro Gligorov, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Milan Kučan. Da ste rekli šest, pozvao bih i Momira Bulatovića.

Ko je tvoj alter-ego?

Bio bih najsrećniji kad bih ponekad mogao da budem Corto Maltese.

Šta voliš da misliš o sebi?

Da imam osećaj za pravdu.

Šta bi probao, a još nisi?

Skijanje u Austriji.

Psuješ li? Zašto? Kako?

Da. Iz navike. Simpatično - jebiga!

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio?

Atmosferu na Terazijama kad večernja izdanja novina stižu kod kolpotera. Čini se da je bez metroa svaka promena besmislena.

Da li si zlopamtilo?

Nisam.

U koga ili šta veruješ?

U spasenje, neki viši smisao. Isusovu žrtvu.

Ko je prava žena?

Ona koja je napisala Harry Potter.

Zbog čega se kaješ?

Borhes je negde zapisao da ne treba žaliti za onim što se nije dogodilo, jer da je moglo da se dogodi ono bi se i dogodilo. Lepa uteha.

Ko je genije?

Svako pametniji i sposobniji od mene, ali pod uslovom da je i dobronamerniji od mene.

Zoran Panović je...

... i pisac Muzike za liftove.

Popboks o Panoviću:

Panović za Popboks:



Komentari

  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 12.02.2010. 15.17.42
    kao i uvek... klasa.
  • Gravatar for steva
    steva (gost) | 12.02.2010. 15.21.29
    E, a sto svi smaraju sa tim metroom? Evo ja, sa sve analitickim znanjem iz oblasti tvrdim da je Beogradu metro nepotreban. Ono sto mu jeste potrebno je manje automobila.
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 13.02.2010. 11.56.50
    Star Wars? Stvarno?
  • Gravatar for Kris
    Kris (gost) | 13.02.2010. 20.39.37
    inace mrzim da čitam ovaj leksikon... ali kada sam video ko ga je ispisao.... nisam mogao da odolim.... na svaku njegovu reč nema šta da dodam.... Zoki, ovo je za tebe.. NASMEJANI PESIMISTA Veceras je Mesec umro po ko zna koji put, veceras su se probudile mumije i sa usta skinule trule krpe plazeci jezike. Veceras su stvari došle iznenada... Brzina je ubila strah, strast je ranila sramotu, mumije su progovorile... Vetar je dizao prašinu, prašina je oblikovala njen lik, Žak Prever se prikljucio tome. Neshvatljiv pomak, neuobicajen pokret ni od cega ka necemu nastupio je zarivanjem jezika u toj govnjivoj noci. A put je i dalje ostao crn, ubudali mozak se topio pogoden sparinom ljubavi... Stigli su, prvim nebom, smeh, pesimizam, ludilo... Izlizani podaci kao sedativi u džepu nasmejanog pesimiste. Ma, ima li nešto luđe od tog ?! *****
  • Gravatar for VK
    VK (gost) | 14.02.2010. 02.57.42
    svaka cast...nisam bio upucen pa sam tek sad cuo za ovog gospodina...urbani glas iz naroda..bez foliranja
  • Gravatar for aha
    aha (gost) | 14.02.2010. 10.06.08
    urbana provincija
  • Gravatar for osmatrač
    osmatrač (gost) | 14.02.2010. 10.07.22
    brus springstin ? da je rođen u Srbiji pevao bi narodnjake i smatrali bi ga seljoberom
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 16.02.2010. 21.11.20
    veliki big up za tifu, za duran duran, pogotovo za wild boys pjesmu...props i za bonelijeve stripove i za ljubu alicica (crveno obuci, nek' sluti na radost...himna mostarskih tribina)..jedini mali minus za inter. svi ti veliki klubovi u italiji su ko jaje jajetu - juve, inter, milan..pa i roma vise ne cuva taj romanisticki duh. livorno je tu svetionik...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.