Popboks - 65DAYSOFSTATIC - We Were Exploding Anyway [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.06.2010. 12:05 · 4

65DAYSOFSTATIC

We Were Exploding Anyway

(Hassle)

Žanrovski neukrotiva četvorka iz Šefilda je na četvrtom izdanju odlučna da svoj zvuk useli u klubove i uz pomoć Roberta Smitha dopre do šireg auditorijuma

Vladimir Ninčić

Ocena:
8


8/10

Ako nije još uvek prerano da se ćaska o tome ko je u protekloj deceniji pomerao granice u muzici, onda se ime 65daysofstatic svim boljim poznavaocima nameće kao neminovnost.

65DAYSOFSTATICDebi šefildske četvorke The Fall of Math (2004) predstavio je moćnu simbiozu elektronike i u to vreme revitalizovanog math/post-rocka, u kojoj je do te mere sve  prštalo da ste imali osećaj kako se u vašoj sobi odigrava neka prirodna katastrofa. Bila je to instrumentalna muzika za one koji je ne podnose; nimalo zamorna i previše destruktivna (iako podjednako lepa) i oslobođena svih klišea da bi se uopšte mogla klasifikovati.

Jedini problem bio je slaba promocija van uskih barijera instrumentalnih purista, što je onemogućilo širu popularnost ploče u tom trenutku. Ipak, njene se draži i ovih dana otkrivaju, pa nije neobično da se u najvećim svetskim muzičkim magazinima i webzinovima sada naiđe na friške recenzije, koje su u isto vreme ispravljanje šestogodišnjeg propusta i priznanje umeća i vizionarstva.

Opterećeni saznanjem da možda nikada više neće tako bljesnuti Englezi su u narednim godinama igrali na sigurnu kartu i manje-više kreativno tapkali u mestu, svirali sa mnogim jakim imenima rock i electro scene i izdavali pregršt DVD i remiks izdanja. A onda je usledila (ne baš sasvim logična) turneja sa legendama The Cure na kojoj su 65 shvatili da njihov zvuk nailazi na odobravanje najraznolikije publike i da bi uz ozbiljnije reklamiranje i nešto pristupačniji album mogli da naprave bum na prilično statičnom muzičkom tržištu.

65DAYSOFSTATIC

Rezultat je We Were Exploding Anyway, savršeno nazvana ploča koja u haos šezdesetpetice unosi plesnu dimenziju, čineći ga dodatno atraktivnim. Iako su raniji pokušaji deskripcije njihove muzike kao amalgam Squarepushera i Škota Mogwai ili sukob milozvučnosti američkih Explosions in the Sky i ludila Aphex Twina u mnogome bili pogrešni, oni su barem davali okvirnu predstavu o sadržajima prethodnika, dok je ovoga puta bilo kakva referenca uzaludna.

Doduše, Come To Me, jedan od dragulja sezone u kojem gostuje Robert Smith, pored toga što predstavlja ubedljivo najbolju numeru u kojoj je zapevao još od Friday I’m In Love, u delovima zvuči kao Bloc Party na steroidima.

I tu se bilo kakva sličnost sa poznatim završava. U udaljavanju od kompleksnih struktura i napetih krešenda zbog kojih im se olako prišivala post-rockerska etiketa i fokusiranju na elektronski bas i tribal ritam čija će efektnost dolaziti do izražaja na podijumima, 65DOS su kreirali izuzetno energični unikat, koji uprkos elektro anatomiji i dalje odiše njima svojstvenim organskim vajbom.

Jer, ne treba smetnuti s uma dve analogne stvari koje šefildsku četvorku od starta krase – hobotnicu za bubnjevima Roba Jonesa, koji je u stanju da sa lakoćom uživo reprodukuje studijski materijal, i prodorne gitarske rifove kojih se nisu odrekli i kakvih se ne bi postideli ni agresivniji bendovi koji daleko više petljaju s distorzijama.

Ako se svemu tome doda istančan osećaj za markantnu melodiju, postaje jasno da su 65daysofstatic ipak nešto više od samo još jednog bezuspelog pokušaja reanimacije post-rocka. We Were Exploding Anyway je njihov način da zvuče prijemčivo, ali ne na uštrb sonične dovitljivosti i inovativnosti.

Vreme će pokazati da li su Englezi u stanju da dopru do željenih visina, ali bez obzira na reakcije i posledice jasno je da su oni u startu trijumfovali, jer su napokon izašli iz senke impresivnog prvenca.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 09.06.2010. 11.19.04
    Najbolji instrumentalni bend u poslednjih 10 godina▄
  • Gravatar for trenje
    trenje (gost) | 09.06.2010. 11.59.48
    U top 5 albuma godine, sigurno, jedan od retkih post-rock (sada i ne toliko više post-prck) bendova koji se menjaju iz albuma u album.
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 09.06.2010. 13.17.01
    Kako "One Time For All Time" los album!? Mozda nije bio toliko inovativan kao "The Fall of Math", ali je imao neverovatne pesme! "Radio Protector" im je mozda najbolja pesma koju su ikada napravili! Ovaj novi je, naravno, odlican, ali mislim da apsolutno nikad nisu omanuli.
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 10.06.2010. 14.52.22
    Definitivno jedan od najboljih bendova, a i albuma, u zadnjoj dekadi! Pogotovo sto i Robert Smith ponovo demonstrira svoje bozanske moci! Mislim da ovaj album jeste bio veliki korak napred sto se aspekta inovativnosti tice u odnosu na sva prethodna izdanja (osim prvog!).
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.