Popboks - SEVDAH BABY - Ganc novi FUNK! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.06.2010. 12:30 · 19

SEVDAH BABY

Ganc novi FUNK!

(besplatan download/Galama)

Ganc novi FUNK! je tu da nam ispripoveda priču o našem plesnom zvuku, juče, danas (a možda i sutra)

Zoran Janković

Ocena:
7


8/10

Tamo gde se, recimo, Marko Nastić u svojoj Fatboy, Jr. epizodi okliznuo, Sevdah Baby je stupio čvrstim korakom. Ganc novi FUNK!  je kvalitetno izdanje, album koji predstavlja refleksiju nekih naših manje pogubnih pometnji koje sada možemo i smemo da nazovemo eklektikom.

SEVDAH BABYGanc novi FUNK! je album krupnih ambicija koje se tiču kako zvuka za kojim Sevdah Baby traga, tako i naglašenog koncepta, koji se može odrediti kao melanž široko shvaćenog pojma funka, kao kičme svake zaumne i efektne plesne muzike i lokalnog kolorita i konteksta. Uz to, ovo ostvarenje snagu crpi iz možda ne toliko bogate, ali ipak, sasvim valjane zaostavštine plesnog zvuka SFRJ-srpskog porekla, te se može sagledavati i kao dnevnik potrage za ovdašnjim primerima funka i na treću decimalu.

Već sam napor Milana Stankovića (što je građansko ime Sevdah Baby gurua) da se napokon nađe uspelo rešenje za večitu zagonetku srpske aprporijacije savremenog klupskog zvuka je za svaku pohvalu. Naime, još od prvih koraka pop-kulture u nas,  plesnom zvuku su pristizale redovne porcije prezira viđenih za vrste na evolutivno nižem stupnju razvoja. Takav odnos prema plesnom popu je u većini slučajeva bio tek pokušaj da se prikrije strah od onoga što se ne razume, kao i nesposobnost (muzičko-tehnološka) ovdašnjih pregalaca da nađu sinhronijski odgovor na dominatna svetska notna gibanja.

Zbog toga u vrhunske domete ove „ploče“ svakako ulazi interpretacija Kokete Srđana Jula, koja je usled svoje ambivalentnosti u vreme prve inkarnacije bila skrajnuta. Sevdah Baby je prevodi u prirodni habitat – princeovski doživljenog funka uz malo ovovremenske šminke. Pojašnjenje svog heteronima, Stanković nudi u eksplozivnoj eklektici na srpski način u To je Sevdah, baby, kojom iza sebe ostavlja šminkeraj Shazalakazooa, a, naravno, i konfekciju Bregovića iz truba-faze i njegovog nespretnog klona, Sanje Ilića.

Nakon Yo!hambina 91 koga smo tokom godine dobrano izgustirali i koji donosi upečatljiv ogled na temu jasne kontektualizacije i prilagođavađanja uvezene hip-hop baštine, sledi jedan od vrhunaca čitavog izdanja – odlično koncipran pop-vremelov u formi moćnog plesnog hita ZNOJ!, u kom se našlo prostora za naklon svim relevantnim personama i toponimima vaskolikog srpskog funka kroz istoriju. ZNOJ! je istinska kruna ovog izdanja, a  količina sjajnih detalja i intrigantnih finesa koji su stali u tek sedam minuta i nadahnjuje i zbunjuje (osim toga, u ZNOJU! MC stil Loua Bennyja deluje ’prirodnije’ nego u Yo!hambinu).

Svoju hitoidnost (i lucidnost) 3 poljupca je dosad višestruko potvrdila, a sva je prilika da će njenim putem krenuti i izvanredna Najbolja, odličan ogled na temu SFRJ synth-popa, koju zavodljivom interpretacijom obeležava Annette. Ovom pesmom Sevdah Baby i gosti su učinili da ne toliko bogato nasleđe synth popa sa ovih prostora dobije na značaju i dodatnom smislu.

Annette je odlična i u preporođenoj Ljubi me brzo, izgrađenoj na referenu i frazi numere zaboravljene makedonsko-srpske skupine KIM (izdanje The Best of ovog benda predstavlja riznicu najrazličitijih mogućih semplova i prava je šteta što se izdavač - PGP RTS - ni dve godine kasnije nije potrudio da ovu kolekciju marketinški isprati). Ova pesma, uz remiks Nikad nećeš znati srce jedne žene, Zdenke Kovačiček, na kojoj je verveoska intervencija bila i pomalo preagresivna, ali koja ipak prodiše punim plućima, takođe ulazi u uspelije delove. Na njih se naslanja i intrigantno izveden Oktopus 80 koji bi mogao da jednako posluži kao deo soundtracka za neke buduće (naravno, evroatlntski orijentisane) Otpisane ili neku novo (kad već sanjamo, zašto ne i ovdašnje) viđenje softcorea Povest o O.

Ipak, albumu na mahove zafali koherentnosti. Štrče temeljno dekonstruisano-rekonstruisana, a izlišna Nove godine od U škripcu, daleko uspelija, uz kruder-dorfmeisterovsku upotrebu hipertrofiranog basa prerada Budućnost je stigla DLM-a, te flamenko kafanski dert Now You Want me Back (prosto, nekad linija razdavajanja između Les Negresses Vertes i Black Panthersa biva tanka i teško uočljiva). Međutim, tako nešto se može očekivati od debitanata, kao i od izdanja koja neguju ovaj zvuk.

Uz sve, upadljive, kao i mikroskopom ulovljene falinke, Ganc novi FUNK! uspeva da se nametne na više nivoa – uspeo portfolio sada već formiranog izvođača ozbiljnijeg kalibra, bukvar bolje prošlosti (ili rekontekstualizacije njenih manje uspelih trenutaka), manifest pokreta koji zaslužuje vetar u leđa, uspeo mixtape i, najvažnije, funkcionalna zbirka šarenolikog plesnog popa.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 19.06.2010. 14.11.27
    Ganc novi tehnofolk! A ocena je 7.5!!!? Brrrr.. sta se desava?.. prekidi stvarnosti... brrr..... mi tonemooo..
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 19.06.2010. 14.59.35
    realno, bilo koji od ona 3 remixa laura 2000 sije sve pokusaje ovog manje popularnog milana stankovica za 16 duzina. nadam se zajednickom singlu/albumu oba milana stankovica u buducnosti. nevezano za to, ova stvar od dlm, sa ili bez sevdahbejbija, je jedina realna/smislena bunt stvar napravljena od 2000. godine na ovamo. jos da su, kada su je pisali, znali koliko ce opisane pojave eskalirati...
  • Gravatar for kristal
    kristal (gost) | 19.06.2010. 15.51.58
    koliko shvatam ovo su obrade, remixi? ima li neka autorska pesma i da li je tolika jaka kao obrade?
  • Gravatar for Mačak Obama & FCS
    Mačak Obama & FCS (gost) | 19.06.2010. 16.47.17
    Od mene 8/10.
  • Gravatar for @...
    @... (gost) | 19.06.2010. 17.11.03
    ako nisi iz laura2000 ili njihov/a blizak/bliska prijatelj(ica)/rođak(a) onda je tvoj komentar neobjašnjiv standardnim, interpretativno neinvazivnim metodama. album je vrlo dobar/odličan, ocena je na mestu (između 7 i 8) i ovo je album koji ima najviše hitova od svih izdanja na domaćoj "alternativnoj" sceni u poslednjih pa bar 10 godina. (uz s.a.r.s.)
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 19.06.2010. 20.26.08
    Ovo je za sedmicu? Predobro mislimo o sopstvenoj klupskoj sceni, ponovo... Jedva 5/10.
  • Gravatar for nebojša
    nebojša (gost) | 19.06.2010. 21.00.27
    Ima nekoliko autorskih stvari koje pariraju remixima, opušteno.
  • Gravatar for brutale
    brutale (gost) | 19.06.2010. 22.19.53
    ipak je taj niš provincija i iz ovog ganca se to vidi. dečko se trudi da zaradi pare i to je ok ali taj ego trip mi je nesnošljiv. danas kad svi imamo alate i tehnologiju za pravljenje umetnosti više nego ikad je ideja ta koja pomanjkava. zato se slažem sa ovim što kaže da oni laura2000 da šiju ovog jer oni imaju stila.
  • Gravatar for Righteous
    Righteous (gost) | 19.06.2010. 23.16.53
    djape je Lou Benny? Am I right or I am right?
  • Gravatar for danguba
    danguba (gost) | 19.06.2010. 23.20.25
    milan stanković je bio dobar đak ali da bi bio šmeker moraš nekada da pobegneš sa časova
  • Gravatar for majlo
    majlo (gost) | 20.06.2010. 01.08.53
    ima i autorskih pesama, i tu je sevdah i najjači, samo se loše medijski postavlja. Uostalom, skini pa preslušaj, ionako je besplatno
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 20.06.2010. 09.21.09
    ocena: 0.5 jedna dobra pesma na celom albumu. a one "rap" stvari me teraju na povracanje.
  • Gravatar for realno
    realno (gost) | 20.06.2010. 10.34.00
    tehnosevdah je za pink a sars za žikinu šarenicu.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 20.06.2010. 12.26.51
    djape nije lou benny, djape je car! ;) (you can quote my dawg slačala on that! :D) dobra recenzija i ocena na mestu za ovo izdanje. kod mene je isto tu negde između 7 i 8. što se tiče pojedinačnih pesama i nekih asocijacija, pa i alternativnih čitanja albuma - "jugoslovenstvo" ovog albuma kao jedna od mogućih tema i/ili odnos m. stanković sevdahbaby vs. goran bregović - pretpostavljam da nije bilo mesta u recenziji. što se tiče mana albuma, za mene je glavna i jedina stvarno bitna ta napetost između koncepta "ganc novi FUNK" i sadržaja albuma. čini mi se da samo 3-4-5 numera u vrh glave opravdava taj naziv za ovu kolekciju. naime, sam naslov nas tera da albumu pristupimo kao određenom manifestu nekakvog drugačijeg "FUNKA" a u samoj muzici koja jeste "funky" ipak nema dovoljno sirovog groovea interpretiranog na novi način, dok na nivou tekstova ima često malo više slovenske patetike i, uopšte, emo momenata koji ipak nisu osobina "funk pogleda na svet". :) još jedna mana albuma je raspored pesama za koji mislim da je mogao da bude bolji. inače, zanimljivo je da recenzent kao problematične numere na albumu izdvaja bonus pesme što, čini mi se, pokazuje da je i sam autor svestan mesta tih traka na albumu. bilo kako bilo, ovo je i autorski i tehnički retko kvalitetno domaće izdanje i uz to nesvakidašnje hitično. od autorskih pesama "najbolja pesma" pretenduje da postane evergrin, "nabaci mi život" može da bude dosta jak radijski favorit, "znooojjj" i "yo!hambin 91" imaju dosta momenata koji su veći od života... od obrada i rmxa "koketa" i "3 poljupca" su već odavno hitovi, "ljubi me brzo, žurim" se takođe drži visoko na toj skali... s jedne strane to a sa druge ono što sam napisao o zanatskom nivou ovog albuma + pored svih dope party beatova, kontinuirano ispostavljanje priče o ovde-i-sada na celom ovom albumu izdvaja ovo izdanje u odnosu na manje-više sve što je moglo da se čuje ovde. negde ta priča o ovde-i-sada predstavlja višak značenja i eventualno guši party potencijal određene numere, negde je možda nema dovoljno, negde bi je neko uobličio drugačije, ali je poenta da je generalno, na nivou celog albuma, priča ispričana dosta konzistentno i konkretno, i ne da pije vodu nego pije rakiju. obraća se pre svega deci radničke i srednje klase i daje ovom albumu taj "sign of the times" momenat koji mnogi žele ali ne umeju da postignu jer to ispadne 1.) suviše pretenciozno, 2.) nedovoljno potentno, 3.) nedovoljno komunikativno, 4.)...
  • Gravatar for msmsms
    msmsms (gost) | 20.06.2010. 14.08.29
    djape, bolno si pristrasan (cak i kada satro kritikujes). a ranije je barem bilo zanimljivo, takoreci konceptualno. sada je...ne smem da kazem sta. ko onaj rac-q svojevremeno, ali on je covek provalio, pa se povukao. vreme ja da se odmoris na nekoj egzoticnoj destinaciji, pa da nam se na jesen vrnes veseo i cio. pusa. :*
  • Gravatar for kratkovid
    kratkovid (gost) | 20.06.2010. 22.00.11
    jel ovo goga sekulic u spotu
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 21.06.2010. 09.42.13
    @ms dynamite hvala za komentar braćala. :) djape je po ko zna koji put glavna zvezda komentara što potvrđuje onu slačalinu da je djape zapravo dechkotzar. :D no, što se tiče ovog albuma, djape je rekao šta ima i haug!
  • Gravatar for shushumigga
    shushumigga (gost) | 22.06.2010. 04.09.47
    Jako jeftin pokusaj sexa bez penetracije...Funk????
  • Gravatar for C64
    C64 (gost) | 26.06.2010. 12.54.30
    Au brate, sta se desilo sa recenzijom?? Il je to disertacija nekakva ne kontam
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.