Popboks - SLEIGH BELLS - Treats [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.06.2010. 12:30 · 4

SLEIGH BELLS

Treats

(N.E.E.T.)

Da li su Sleigh Bells američki odgovor na Crystal Castles?

Ana Eraković

Ocena:
7


8/10

Za hip hop bitove, energične gitarske rifove i pisanje pesama, u bendu Sleigh Bells je zadužen Derek E. Miller, bivši član hard core sastava Poison The Well. Alexis Krauss, koja zvuku doprinosi isključivo vokalnim sposobnostima, do nedavno je radila kao učiteljica u jednoj školi u Bronksu, a u svojim tinejdžerskim danima bila je članica devojačke pop grupe Rubyblue.

SLEIGH BELLSUrbana legenda kaže da je Derek došao iz Floride u Njujork sa jednom jedinom namerom – da pronađe pevačicu za svoj bend. Jednog lepog dana dok je konobarisao, u restoran su ušle Alexis i njena majka. Derek je usput pomenuo da traži pevačicu, i ostalo je istorija.

***

Pre godinu dana, Sleigh Bells su počeli da se probijaju. Na koncertima se izdvojilo nekoliko pesama, poput Beach Girls, koja će na albumu postati Kids, Infinity Guitars, Crown On the Ground i Ring Ring (preimenovana u Rill Rill), jedina sporija i akustična stvar na albumu, u kojoj je korišćen sempl iz pesme Can You Get To That grupe Funcadelic sa čuvenog Maggot Braina.

Koristeći se svojim poznavanjem hard corea, hip hopa i funka, Derek je uspeo da napravi neverovatno zarazne bitove, kroz koje se nežni pop vokal Alexis jedva probija, praveći ipak odličan kontrast energičnim i oštrim gitarama.

Vest o ovim sjajnim debitantima dospela je i do glavnih muzičkih blogera, a preko njih i do M.I.A. Navodno, engleskoj gerilki indijskog porekla se Derekova produkcija toliko svidela da je odlučila da ga angažuje i na svom sledećem albumu, MAYA, koji će se pojaviti u julu. Shvativši da potencijalna zlatna koka još uvek nema ugovor sa izdavačkom kućom, M.I.A. ih je brže-bolje uzela pod okrilje sopstvene etikete N.E.E.T. Po haotičnosti i nezgrapnom izgledu, reklo bi se da se M.I.A. pobrinula i za izradu zvaničnog sajta benda.

SLEIGH BELLS

Nedugo posle zvaničnog digitalnog objavljivanja, 11. maja, album Treats je postao najskidanije izdanje na iTunes-u.

Istini za volju, Sleigh Bells na celom albumu nemaju više stihova nego što ih imaju, na primer, The Black Eyed Peas na svom poslednjem izdanju (čitaj: 20-ak), ali im to kao ni potonjima ne predstavlja problem. Tako jedna od najboljih pesama na albumu, A/B Machines, ima samo dva stiha koji se ponavljaju - “Got my A machines on the table, Got my B machines in the drawer”.

U nekoliko pesama uspevaju da potkače i mlađe naraštaje zalepljene za ekran kompjutera stihovima poput "Did you do your best today?" (Tell ‘Em), "We fell asleep in the middle of the fury"  (Rill Rill) ili "Set, set that crown on the ground" (Crown On The Ground). Dakle, ne pričaju mnogo, već su usredsređeni na efektan izraz.

U pesmama koncipiranim kao poskočice američkih srednjoškolskih navijačica, svaki dodatni stih bi ionako remetio savršenu formu.

A američke čirlidersice su se našle i na omotu albuma, ali sa iscepanim licima što može predstavljati sudar konformističkog i buntovničkog duha koji sjajno hvata ovaj album.

Ukoliko niste fan Lady Gage i njenih muzičkih ludorija, a potrebna vam je neka vrsta dobre muzičke razonode, Sleigh Bells su pravi izbor kome se možete prepustiti bez griže savesti.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 22.06.2010. 12.07.36
    neuspelo poredjenje, neuspela dilema. evo cak ni posle 20, 30, 40 god. nije najjasnije ko je bolji: Bitlsi ili Stounsi, Emsifajv ili Studzisi, Televizn ili Velvetanderground, Dzojdivizn ili Njuorder... a vi vec stvarate rivalitet izmedju bendova koji ne postoje... mislim, stvarno nije korektno, a ni sportski jer neki mecevi jos traju
  • Gravatar for Glas Ruzmarina
    Glas Ruzmarina (gost) | 22.06.2010. 14.06.34
    Zanimljiv album, ali dosadi nakon desetak slusanja (bar je tako bilo sa mnom). Ipak dok radi - razbija i razvaljiva ;)
  • Gravatar for ime
    ime (gost) | 22.06.2010. 21.25.45
    uuuuuuuuu kako je ovo kompresovan album!! 10% muzika i tekst & 90% energija!! Meni se svidja
  • Gravatar for auuu
    auuu (gost) | 23.06.2010. 09.08.59
    dobra zenska skroz.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.