Popboks - ROBYN - Body Talk Pt.1 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.08.2010. 13:10 · 7

ROBYN

Body Talk Pt.1

(Konichiwa)

Činjenica je da niko ne ume da stvara elektro pop onako kako to umeju Šveđani. Došlo je vreme za njihov veliki povratak

Ana Eraković

Ocena:
6


8/10

Elektro pop lolite Lykke Li, Little Boots i Annie zadale su Robyn ozbiljan zadatak kada su, pre dve godine počele da osvajaju blogove i vrhove top lista, nateravši je da porazmisli o izboru producenata za svoj novi album.

ROBYNRobin Miriam Carlsson je svoju karijeru otpočela još sa 12 godina u švedskim talent šou emisijama, a sa 15 je već izdala debi Robyn is here (pozdrav za Kelis). Malo ko je se seća od onda. Ni sledeći, My truth, nije privukao veću pažnju. Radila je sa producentima sa kojima su sarađivali Backstreet Boys i N Sync, stilski bila daleko ispred svojih konkurenata, ali pred američkom pop mašinerijom je devojče iz Evrope jednostavno bilo bespomoćno.

Tako će ostati sve do 2005. i albuma Robyn koji je bukvalno eksplodirao na svetskoj pop sceni zahvaljujući kome je Robyn na tu istu scenu umarširala kroz velika vrata.

Body Talk Pt. 1 se sastoji od samo osam pesama, jer predstavlja prvi deo trilogije koja bi trebalo da bude objavljena do kraja godine (pozdrav za Erykah Badu). Robyn je napustila bivše producente Britney Spears i dala prednost Diplou i Royksoppu, koji joj pomažu da pređe na malo mračniju stranu, ali većinu pesama producirao je Klas Åhlund, sa kojim je sarađivala i na prethodnom albumu.

Pesme na Body Talk Part 1 su pop hitovi, ali i pravi mali elektro dragulji. Don’t Fuckin Tell Me What To Do na jednostavan način nabraja šta je to sve što nam je nametnuto u modernom društvu što nas uništava, ali inovativni spot u vidu vizuelnih efekata je definicija ispiranja mozga i traje beskonačno.

Dancing On My Own je pop pesmica o slomljenom srcu koju Robyn odlično iznosi svojim tužnim glasićem. Priznaćete da je malo čudno da neko na svojoj rođendanskoj torti ima više od 30 svećica peva pesme za tinejdžere o slomljenim srcima, solo plesanju u klubu i ostalim temama o kojima se u tim godinama razmišlja na malo zreliji način. Ali njena ciljna publika većinom jesu  tinejdžeri. Plus, Robyn ima tako krhak i melanholican glas i pojavu pa ovakve pesme niko drugi ne bi umeo da otpeva onako kako to ume ona.

Fembot je prvi singl sa novog albuma i nastavlja toliko popularnu ideju fuzije izmedju ljudi i robota u elektronici, koju oslikava i omot ovog izdanja. Njena androgina hladna skandinavska pojava je kao stvorena za građenje tog imidža.

Dancehall Queen je Diplovih ruku delo i oslanja se na dancehall ritmove, što je veoma neobično za Robyn ali tako očekivano od eklekticnog Dipla koji je poznat po saradnji sa svima od Indije do Brazila. Slična njoj je i None Of Them koju je producirao duo Royksopp, a koja nekako neizbežno asocira na poslednji hit Kylie Minogue All The Lovers.

Jag Vet en Dejlig Rosa je narodna švedska pesma koju je Robyn, kako sama navodi, snimila potpuno neočekivano. Naime, mikrofon na kome je sniman album nekada je pripadao pokojnoj švedskoj pevačici Monica Zetterlund, i Robyn je, inspirisana ovom slučajnošću odlučila da snimi i obradu njene pesme.

Da sam kojim slučajem sad srednjoškolka slomljenog srca ovaj album bi se verovatno beskonačno vrteo u mom mp3 plejeru, ali budući da nisam, ne mogu da se otrgnem utisku da je ovo neka umetničkija verzija Britney Spears koja je davno prerasla svoj žanr i tematiku koju obrađuje.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for In_Rainbows
    In_Rainbows (gost) | 03.08.2010. 12.47.43
    Odlican album! 8/10.
  • Gravatar for denser
    denser (gost) | 03.08.2010. 14.27.43
    lajki li, eni i litl buts su smorcine i nisu nikome zadale nikakav zadatak, kamoli robin. robin je opaka sestra.
  • Gravatar for M
    M (gost) | 03.08.2010. 17.19.11
    @Denser Hahahahhaa. Pa Robin ni u snu ne moze da se priblizi Litl Buts, a tek je Eni jos mnogo mnogo daleko ispred nje... Robin je potpuno precenjena i potpuno dosadna pojava koje se nece niko ni setiti sledece sezone.
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 03.08.2010. 21.32.45
    bogme, ja se slazem sa denserom. Robyn je vrlo ocigledno velicina za little boots. makar na osnovu prethodnog albuma. ovaj jos nisam cuo, mogao bih da sacekam 2. i 3. deo :)
  • Gravatar for Vrabac
    Vrabac (gost) | 04.08.2010. 01.28.19
    Hajde da kažemo da će vreme pokazati koliko vredi Lil' Boots! Mada, sudeći po prikazanom, za sada je Robyn šije za bar 3 koplja! Što se novog Robinjinog albuma tiče, očaj živi... Samo tako su je za*ebali i Diplo i Royksopp! Ovi drugi su joj (potpuno neshvatljivo!) uvalili pomiju od koje bi i sami pobegli (A sasvim lepo su je prošle godine uklopili za svoje potrebe u singl "The Girl and The Robot"!) ...Tek ju je Diplo unakazio sa svojim jeftinim vidjenjem dancehall-a! Ipak je najbolje iz Robinje izvukao Kleerup! "With Every Heartbeat" ostaje vrh koji, čini mi se sa ovakvim saradnicima, više neće dostići.
  • Gravatar for strucno recenziram
    strucno recenziram (gost) | 04.08.2010. 19.42.16
    annie, little boots i ona treca su bolje ribe. good enough 4 me.
  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 29.08.2010. 16.36.21
    Odavno nisam tako uživao. Odličan album.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.