Popboks - BOLESNA ŠTENAD - Loše, loše [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.03.2012. 10:17 · 6

BOLESNA ŠTENAD

Loše, loše

(Samostalno izdanje)

Kada se lokalni pank oslobodi sektaških i podžanrovskih podela, kada se dezinfikuje od nametljivih ideologija i pretenzija na promene stanja u društvu i univerzumu, to može da zvuči dosta pristojno

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


5/10

 

Bolesna štenad su svoju dosadašnju reputaciju gradili pržačkim živim nastupima i mada njihov album prvenac uprkos sigurnoj vožnji Nikole Vranjkovića za miks pultom ne hvata na sasvim zadovoljavajući način znoj i uzbuđenje klupskog prebijanja, u pitanju je dvadesettri minuta nadrkanog uličnog panka koji ne gubi vreme na filozofiranje, odlučujući se radije za skandiranje. Bolesna štenad su osvežavajuće primitivan poziv na ples u kome se plesači ekstatički međusobno šutiraju u cevanice (butine, glave...) dok muzika sipa ljute, zaslepljujuće proste komade nakupljenog besa.

 

Čak je i obavezni humoristički sadržaj poput Borba bendova filovan nihilizmom, dok su hitovi poput Loše loše ili Infostan prostačke i neodoljive himne života u stalnom poniženju i frustraciji. Nema ovde političkih iskaza i ideološke poze  - „Neću da plaćam pretplatu“ nije predizborna parola, nego izraz bespomoćnog gneva i slepog bunta sa kojim se naših 99% procenata sasvim lako identifikuje, a „Loše, loše, jebaću vas“ iskaz koji savršeno hvata balkanski mentalitet venčavanja nasilja i seksa, ekstaze i očaja u zanimljivom istorijskom periodu koji ovde izgleda traje večno. 

Bolesna štenad tehnički gledano pank vraćaju unazad decenijama, oduzimajući mu sofisticiranost i nadgradnju koje su mu donele raznovrsnost i političku šarolikost. Mnogima će verovatno ovaj album zvučati ravno i jednolično. Sa druge strane, ako se Loše loše sluša bez poze analitičara i političkog predubeđenja, kao ploča jasna posle pet sekundi svakome, od penzionera do predškolskog pogo-plesača ona se čuje kao prvenac, sasvim prostački i jednodimenzionalan,  ali kakav mnogi mogu samo da sanjaju.  



Komentari

  • Gravatar for bravo
    bravo (gost) | 22.03.2012. 18.49.39
    bravo, postenih 2000 karaktera recenzije
  • Gravatar for Bogme
    Bogme (gost) | 23.03.2012. 05.50.11
    dobro je ovo, gledao uživo još bolje, a Meho krlja baš kako treba.
  • Gravatar for kilo
    kilo (gost) | 23.03.2012. 07.03.36
    Loše Loше je dobro dobrooo
  • Gravatar for zdrava dzukela
    zdrava dzukela (gost) | 23.03.2012. 08.33.48
    solidan album i dobra recenzura uljepsaju dan...
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 23.03.2012. 19.59.51
    Sjajno ime benda, a vec su me nazivi pesama kupili. "Infostan", "Lose, lose, jebacu vas" :-))) Recenzija ubada u centar.
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 27.03.2012. 15.25.32
    MA kamo srece da ima jos 150 ovakvih bendova, ustvari, bilo kakvih na ovim nasim "napacenim" prostorima pa da mozes da "birash". Samo napred!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.