Popboks - XANAX - Ispod površine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.05.2012. 08:15 · 6

XANAX

Ispod površine

(Ammonite / Icecream Disco)

Ispod površine ima posebno mesto u ovogodišnjoj domaćoj produkciji, kao što i Xanax svojim zvučnim i vizuelnim izrazom zauzima specifičnu poziciju u odnosu na ostatak scene

Predrag Novković

Ocena:
7


7/10

 

Odrednicu “debi album” koja krasi izdanje Ispod površine treba vrlo uslovno shvatiti. Jeste, u pitanju je prvo izdanje ovog beogradskog benda, koji je, međutim, već izvesno vreme prisutan, a njegovi članovi izuzetno aktivni i u brojnim bivšim i sadašnjim bendovima. Singlovi Xanaxa se pojavljuju par godina unazad, početna četvorka se u međuvremenu izmenila i proširila, pa je bend danas šestorka, uz Sanu (vokal, tekstovi) i Kraku (gitara), kao jedine originalne članove. U ovoj postavi, priveli su kraju snimanje albuma, uz produkcijsku podršku Borisa Mladenovića i Nebojše Simeunovića Sabljara.

Album Ispod površine definitivno kasni najmanje godinu dana u odnosu na vreme kada je trebalo da se pojavi i iskoristi singlove i spotove kojima se Xanax predstavio publici. Ipak, okolnosti na koje sam bend ne može da utiče jače su od želje da se album pojavi u pravo vreme. Kako god, vođeni (nadam se) idejom da se u ovoj zemlji nikad ne može zakasniti, Xanax album izdaju u proleće 2012. uz bonus mikseve četiri ranija singla (između ostalog, SMC Rambo Amadeus zaslužan je za remiks pesme Svetli dan). Tu je i ljupka verzija naslovne numere, otpevane na ruskom jeziku, što i nije iznenađenje imajući u vidu da su deo prošlog leta proveli na mini turneji po Rusiji, Mađarskoj i Poljskoj, a nameravaju da se tamo i ponovo otisnu.

Pored već poznatih pesama Mašinerije i Svetli dan, treba obratiti pažnju na Sedmu silu, aktuelni singl u kome Xanax, poput ranijeg singla Savršena rešetka, poručuje čoveku, jedinki, da se odupre uticaju najmoćnije današnje mašinerije – medijima i nasmeje na njihove laži. Koliko je to teško, svi znamo.
Ispod površine ima posebno mesto u ovogodišnjoj domaćoj produkciji, kao što i Xanax svojim zvučnim i vizuelnim izrazom zauzima specifičnu poziciju u odnosu na ostatak scene. Definišući sami sebe kao spoj alternativnog gitarskog zvuka sa elektronikom i elementima dubstepa, post rocka i trip hopa, navode na oprez slušaoca koji se prvi put susreće sa njihovim pesmama. Međutim, pri slušanju albuma Ispod površine neminovno sam sebi postavio pitanje: šta je tu alternativno? Možda zvuči suludo, ali po mom mišljenju to je pravi moderni “plesni” album, bez obzira na dominantne žestoke gitare i specifičan Sanin vokal, koji zahteva malo truda i strpljenja, pre nego što vam “legne”.
 


Komentari

  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 11.05.2012. 20.49.31
    meni sve ok sem voxa...
  • Gravatar for milica
    milica (gost) | 15.05.2012. 08.14.58
    posebna prica su zivi nastupi. totalno ludilo. svaki put novo i drugacije. ovaj bend zasluzuje publiku. ja sam totalni fan.
  • Gravatar for vokal...
    vokal... (gost) | 22.05.2012. 23.20.31
    ...je previse los
  • Gravatar for ux
    ux (gost) | 26.05.2012. 01.53.13
    kad necete da vec objavite jednom,aj i drugi put...HIPSTERAJ! :P svirka ni tu ni tamo,live performans OK,i sve u svemu nekakav cudniji pokusaj Negative benda
  • Gravatar for ivica
    ivica (gost) | 26.05.2012. 04.49.15
    Album zvuci interesantno i skroz drugacije od svega na tzv. sceni. Poredjenja sa dole navedenim glupostima su smesna.
  • Gravatar for MR.
    MR. (gost) | 26.05.2012. 23.55.04
    Pesme koje sam čuo do sad mi se baš sviđaju! Samo napred ...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.