Popboks - DAMON ALBARN - Doctor Dee [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.06.2012. 07:22 · 1

DAMON ALBARN

Doctor Dee

(Parlaphone)

Damon Albarn se sada prihvatio i opere; nevolja je šta sa predstavljenim na ovom albumu kada tu nije opersko okruženje

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10

 

Damon Albarn (Blur, Gorillaz, ali i veliki propagator drugačijih zvukova sa egzotičnih adresa) ovde se prihvatio komponovanja muzičkog okvira za operski komad o Doctoru Deeju, zlosrećnoj i znakovitoj figuri iz engleske istorije. Narečeni doktor je bio medicinski i naučni savetnik kraljice Elizabete I, uzdizan u nebesa zbog svoje umnosti, a ubrzo i proganjan zbog svoje vezanosti za okultno... Kao inspirator ovog Albarnovog projekta je naveden strip guru Alan Moore, dok je pomoć imao i u Jamieju Hewlettu, saborcu iz Gorrillaz: Opera je izvesno vreme izvođena u Manchesteru, a biće i deo ponude predstojeće Olimpijade kulture.

 
Mimo ove nužne faktografije, Doctor Dee je delo koje je, kako će se pokazati, veoma teško sagledati mimo prvenstvene funkcije. Lišeni operskog konteksta i pratećih vizuelnih podsticaja, nailazimo tek na zbirku raznorodnih muzičkih ogleda koji, to je sasvim očigledno, prate narativ pominjane opere. Na nivou žanrovskih odrednica i terminoloških poštapalica, Albarn se ovde opredelio mahom za varijacije na temu britanskog (pastoralnog) folka u poširem rasponu od snolikog folka u Edward Kelly, preko diskretno psihodelične Apple Carts (koja budi asocijaciju na nepresušno inspirativne gromade Roberta Wyatta i Nicka Drakea) sve do tananih, gotovo madrigalnih numera The Moon Exhalted u kojoj se nađe mesta za pratnju hora. Ovaj album (?) donosi i izvesne disonance u odnosu na taj dominatni zvuk, oličene i u interludijima kao što je Preparation koja donosi sinkopirane ritmove saharske i podsaharske Afrike (a to je domen koji je Albarnu odlično poznat). Ipak, najbliža onome što bi opisali kao Blur baštinu je izvanredno iznijansirana The Marvelous Dream koja bi lako, ukoliko to zatreba, mogla da posluži i kao singl i kao kopča sa onim po čemu nam je Albarn ipak najdraži i najlakše prepoznatljiv.
Ovo je dakle muzika koja svoje prave domete razotkriva jedino u sadejstvu sa medijem za koji je prvobitno i stvorena, jer mimo tog habitata Doctor Dee biva tek još jedan u nizu dokaza renesansne raspojasanosti Albarna, kao i njegovog dara i odvažnosti, ali to su iole upućeni već znali i pre prvog tona sa ovog izdanja. 
 


Komentari

  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 07.06.2012. 19.02.20
    Isprazno, predvidljivo, dosadno... Mislim na recenziju.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.