Popboks - RITA ORA - Ora [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.09.2012. 20:45 · 4

RITA ORA

Ora

(Roc Nation/Columbia)

Album koji ostvaruje zacrtane ciljeve, ali ipak od susetke smo, uz svu medijsku histeriju i neumereno hajpovanje, ipak očekivali nešto više i sadržajnije

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10

 

Agencijska vest nam govori da je Rita Ora sa debitantskiim albumom sa vrha britanske liste najprodavanijih albuma svrgla Emeli Sande. I dok će, sva je prilika, već skora budućnost pokazati da je Emeli Sande isporučila album od dalekosežnijeg značaja za savremeni plesni zvuk, Rita Ora nam stiže sa preporukom mentorske zaštite još uvek moćnog Jay Z-ja, kao i pukom činjenicom da je rođena na sudbinskom nam Kosovu.

I nakon pomnijeg preslušavanja izdanja te dve stavke možda i ostaju najzanimljivije stvari u vezi sa ovom albumom. Jer, pojednostavljeno gledano, a istovremeno istini za volju, mlađana (tek joj je dvadeset drugo leto) Rita Ora ni ne pokušava da se nametne kao išta drugo nego kao nova Rihanna. Dakle, i posle Rihanne - Rihanna. Ruku na srce, Rita Ora se pokazuje kao verzirana sledbenica i nudi, zlu ne trebalo, sasvim zadovoljavajući supstitut za uzora i prethodnicu joj. Problem je što Rihanna, gledano po sve obimnijoj diskografiji, ne planira da predahne u doglednoj budućnosti.

 
Stoga ostajemo samo sa ponuđenim između prvog i završnog tona na ovom albumu, a tu je stvar dosta jasna – reč je o tek nešto raskošnije produciranom izdanku beslovesno-trivijalnog plesnog popa izrazito krajnje oročenog veka trajanja. Rita Ora u pesmi Facemelt kreće od simplifikovanog dubstepa, ali ostatak albuma Ora ipak protiče u kranje predvidivom maniru štucavog savremenog saharinskog popa. Istina, tu i tamo potkrade se (poput slučajeva već potvđenog hita R. I. P. ili Roc' The Life, te retro-obojene Radioactive ili nešto mračnije Love and War) i nešto malo kvalitetnijeg i/ili osmišljenijeg zvuka, ali jasno je kao dan da ovaj album ima evidentne opsege, pa je i sadržaj u skladu sa postavljenim ciljevima.
Povremeno Rita Ora će pokušati da o dosta sitnom trošku pokaže i svoje buntovničko lice, ali sve zastaje tek na nekoliko ionako nepotrebnih psovki; na uzorku ovde ponuđenog Rita Ora se zadovoljava da bude skrojena po mustri ipak uglavnom prizorno-smerne Rihanne (pa samim tim i Jessie J, recimo), te kako u tome uspeva u značajnoj meri, sleduje joj gore navedena prelazna, tačnije polovična ocena za pokazano. 
 


Komentari

  • Gravatar for ЈБоринг
    ЈБоринг (gost) | 14.09.2012. 15.48.37
    Спот сам погледао први пут а као да сам га гледао већ хиљаду пута.
  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 14.09.2012. 19.47.13
    Priznali ste Kosovo!
  • Gravatar for huan antonio martinez kastanjeto
    huan antonio martinez kastanjeto (gost) | 14.09.2012. 21.41.58
    međunarodni olimpijski komitet je dao zvanično mišljenje da je rita ora četvrti srpski predstavnik na uk top 40 u proteklih deset godina, nakon holi valans, džejmsa blanta i gramofondžija.
  • Gravatar for BMK
    BMK (gost) | 19.09.2012. 15.44.36
    "Ora" je pravi način da...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.