Popboks - XAXAXA - Siromašni i bogati [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.09.2012. 11:59 · 1

XAXAXA

Siromašni i bogati

Xaxaxa se radije opredeljuju za revoluciju i borbu, i poručuju: Sé što imame е ovoj ubav svet! Zа štо sе borime? Zа hrabar nov svet!  

Marjan Stošić

Ocena:
7


7/10

 

 

Nakon godinu i par meseci od debija Tango Revolucione skopski trio Xaxaxa objavjuje drugi album pod nazivom Siromašni i bogati u izdanju slovenačke etikete Moonlee Records (formati: LP, CD i besplatan downloadklik na “Buy Now” i onda “0”) i u saradnji sa nezavisnim izdavačima: Napravi zaedno (Makedonija), Prügelprinz Records (Nemačka), DHP AK47 (Hrvatska) i Gaphals (Švedska).

Deset pesama nabijenih jakim i iskrenim emocijama ne donose neku veliku promenu u odnosu na muzički pravac, tematiku i stavove koje Xaxaxa zastupaju na albumu prvencu. U pitanju je punk-rock zvuk koji sadrži stabilno i precizno odsvirane bubnjarske deonice, melodične bas vožnje i gitarske rifove u stilu Hüsker Dü i Fugazi. Produkcija je puno bolja u odnosu na prvi album ali ne bi bilo loše da su malo pojačali bas i vokal u pojedinim numerama. Diskretni zvuci trombona i klavira daju osvežavajući efekat pesmama Kon svoite se vrtiš i nostalgičnoj Sekoj raboti, dok u Kolku nazad možeš da se vratiš? gostuje Kristina, vokal benda Bernays Propaganda. Tekstovi su na makedonskom jeziku ali zahvaljujući Vaskovom načinu pevanja koje ponekad prerasta u vapaj, još jednom se potvrđuje da emocije predstavljaju univerzalni jezik, pa slušalac može lako da oseti koje su poruke pesama.

A o čemu se ovde zapravo radi? Pesme uglavnom govore o omči kapitalizma koja se sve jače steže oko vrata „modernog“ čoveka, pretvarajući ga u robota koji je svakodnevno uključen od 9 do 5, da bi nakon toga utočište i prijatelje potražio na društvenim mrežama. On može da proba da se isključi iz svega toga (Probav da se isklučam), ali glad i bol ga sputavaju da se odvaži i iščupa iz sebe taj ugrađeni čip pomoću kojeg manipulišu njegovim životom. Zapadna hegemonija kreira pravila igre (Siromašni i bogati), tako da nema puno prostora za slobodu u ovim našim „banana državama”, u trećem svetu. Papazjanija i trgovina na političkoj sceni je dovela do toga da se više ne zna šta je levica a šta desnica i ko, koga i šta zastupa (Fanariotska prikazna). Ali sve je pod kontrolom dok se masa klanja lažnim svecima, spasiteljima i herojima (Kon svoite se vrtiš). 

Jezivo otrežnjujuće teme pesama svode priču na večitu problematiku raspodele moći i resursa, oko koje se u suštini sve vrti i funkcioniše na ovoj planeti. Vasko, Džano i Tripe nam ipak poručuju da nikako ne smemo da klonemo i da se predamo, i da ne smemo da podlegnemo toj simulaciji života koju nam servira savremeni kapitalistički sistem. Xaxaxa se radije opredeljuju za revoluciju i borbu, i poručuju: Sé što imame е ovoj ubav svet! Zа štо sе borime? Zа hrabar nov svet!



Komentari

  • Gravatar for rista
    rista (gost) | 13.09.2012. 16.46.44
    Predobar album. Tekstovi kao i na prvom kao sto autor rece otreznjuju i teraju te da se osecas kao sisa ako razmisljas o odustajanju. Muzika mi je na prvo slusalje bila slabija od prvog albuma, ali sa svakim sledecim pustanjem sve vise ulazi pod kozu. Gledati ovaj bend pre par dana je bilo pravo zadovoljstvo jer se takva energicnost, navezbanost i koliko god to zvucalo kao klise, iskrenost, retko dozivljavaju. Bend cije koncerte nikako ne treba propustiti i definitivno album koj ce da vrati letnji optimizam kada krene jesenja depresija
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.