Popboks - VARIOUS ARTISTS - The Man With the Iron Fists: Original Motion Picture Soundtrack [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.12.2012. 10:44 · 2

VARIOUS ARTISTS

The Man With the Iron Fists: Original Motion Picture Soundtrack

Muzika za film The Man with the Iron Fists istovremeno predstavlja nostalgiju za hip hopom devedesetih i "crnim" zvukom sedamdesetih, kada su kung-fu filmovi bili na svom vrhuncu

Ana Eraković

Ocena:
6
Ana Eraković


6/10

 

RZA je, nakon par neuspelih nezavisnih pokušaja, odlučio da realizuje svoj dugogodišnji san i ljubav prema kung-fu filmovima i napravi sopstveni visokobudžetni – The Man with the Iron Fists. Iako se RZA na početku premišljao da li uopšte da radi muziku za film, bilo je najlogičnije da pozove svoje jednako fanatične ortake iz Wu-Tang Clan-a...i još nekoliko izvođača. RZA je glavni akter, producent i koscenarista zajedno sa Elijem Rothom, a Quentin Tarantino, takođe jedan od najvećih fanova kung-fu kinematografije, producent i Rzin mentor. Film je imao premijeru početkom novembra, u njemu igraju Russell Crowe, Lucy Liu i RZA, između ostalih, a ja ga već zamišljam kao kinesku igranu verziju Samurai Champlooa u kom se ukrštaju pesnice i mačevi uz hip hop bitove.

Saundtrek počinje gitarskim hip hop ritmovima bluz benda The Black Keys u pesmi The Baddest Man Alive, preko kojih repuje RZA, a stara hip hop garda Ghostface Killah, M.O.P. i Pharoahe Monch izvode Black Out. Pesma White Dress koju je Kanye West snimio semplujući The Emotions - I Could Never Be Happy je već postala hit i ako joj se doda Get Your Way (Sex is Weapon) koju izvode Idle Warship (poznatiji kao Talib Kweli i Res) možemo pretpostaviti da u filmu ima fatalnih zavodnica. Na saundtreku se nalaze i dva soul klasika I Forgot To Be Your Lover The Revelations i Your Good Thing (Is About to Come to an End) koju izvodi Mable John, ali i malo novog soula Corrine Bailey Rae koja je snimila pesmu Chains. Iznenađenje na ovakvom modernom saundtreku je i Green is the Mountain, izvorno tajvanska narodna pesma Devojka sa planine Ali, koju je sedamdesetih snimila Frances Yip. Wu-Tangovci, zajedno i odvojeno, izvode pesme Rivers Of Blood, Built for This, The Archer, Just Blowin In The Wind i Six Directions Of Boxing.

Zanimljivo je da se na saundtreku nalazi isključivo generacija repera koji su najpopularniji bili devedesetih i početkom dvehiljaditih. Wu-Tang Clan su toliki kung-fu fanatici da su muziku mogli uraditi i samostalno bez drugih izvođača. Ipak, da li su bili svesni da danas ne bi mogli sami da pruže kvalitet koji savremeni saundrek zahteva ili jednostavno nisu želeli da ovo bude samo Wu album, ostaje nepoznato. Muzika za film The Man with the Iron Fists istovremeno predstavlja nostalgiju za hip hopom devedesetih i "crnim" zvukom sedamdesetih, kada su kung-fu filmovi bili na svom vrhuncu.



Komentari

  • Gravatar for ilija
    ilija (gost) | 13.12.2012. 17.52.53
    dosta proizvoljnosti, ali neka. medjutim, posle svega, zasto samo ocena 6?
  • Gravatar for 36 chambers
    36 chambers (gost) | 14.12.2012. 05.37.00
    Wu-tang madafaka ,kakva nostalgija bili su i ostali najjaci :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

JUSTIN TIMBERLAKE

The 20/20 Experience

Albumi

TYLER, THE CREATOR

Wolf

Albumi

DISCLOSURE

Settle

Albumi