Popboks - GUILLEMOTS - Through the Windowpane [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.08.2006. 00:00

GUILLEMOTS

Through the Windowpane

Multinacionalni i multiinstrumentalni kvartet vrlo je eklektičan i inventivan, tako da je njihov stil prilično teško definisati: gitare nastranog pop senzibiliteta i dosta elemenata jazza. BBC ih je prošlog decembra uvrstio u top 10 mladih i nepoznatih izvođača koje u 2006. očekuje veliki prasak

Dario Stajić

Ocena:
7
7/10





“I've always wanted to do something that sounds like its own thing...and that was the thinking behind the line-up of this band, too - having a bunch of people who are all from completely different backgrounds, into completely different music, but also having a common ground where they all meet. It's really exciting when it works” – iz intervjuaa za Soundsxp



Fyfe Anthony Dangerfield Hutchins je pasionirani posmatrač ptica i perjanica londonsko-birmingenske grupe Guillemots (Njorke). U poslednje vreme lepo, jasno, često i asocijativno govori & razmišlja za britansku muzičku štampu. Neočekivana nominacija debitantskog albuma Through the Windowpane za Mercury Prize povod je za tako iznenadan rast popularnosti i strm uspon neobičnih Guillemotsa.
Ponekad je Fyfeu zaista teško stati na srce/rep. Pored šala na račun njegove šarenolike i štapom i kanapom okupljene ekipe muzičara, nesnalažljivi novinari - zaprepašćeni jednostavnim, nekonvencionalnim, pa i zrelim pristupom golobradog sagovornika - izleću s besmislicama tipa: “So would you see yourself as the UK’s answer to Arcade Fire for example”.
“…for example”: Fyfe sigurno neće sahraniti pola svoje familije da bi snimio naslednika neponovljivo snažne kanadske sage pod maleričnim imenom Funeral(kako li će da zvuči sledeći album; ostaju li Win i Régine zajedno?). Vokalno- aranžmanske mini-erupcije gigantskih gestova i emocija su u prvoj liniji plod samoispitivanja i istraživanja vlastitog mikrokosmosa.
To je istovremeno i mesto gde se najlakše uspostavlja komunikacija sa širokom publikom. Iskustvo naglog, prisilnog, ničimizazvanog odrastanja i sazrevanja, mesto je gde ostaju i zauvek zapinju najlepša zvezdana sećanja i interplanetarna razočarenja. A ko takvu euforiju i takav bol još nije doživeo u životu?
Ono što Through The Windowpane izdvaja iz kolotečine aktuelne produkcije, plod je sinestetičkog grupnog i pojedinačnog pristupa oblikovanju melodija, njihove instrumentalne vulve, a potom i nepoštedne razgradnje ta dva elementa u beskonačni spektar boja i zvukova.
GUILLEMOTS
Poput vitraža sklopljenog u vremenski dug niz flashbackova, Through The Windowpane nema nameru da podseća na loša iskustva novinskih naslova i dubioznosti diskusija okruglih kafanskih stolova. Čak i ako se na trenutak približi opasnojzoni, to je više na način na koji se dete brine o igrački (LittleBear), ili bolestan otac o svojoj porodici. Guillemotsi se brinu o temama koje svima predstavljaju nesaglediv teret sagledive svakodnevnice. Kako iz gravitacione brige, preći u beztežinsku singularnost? Relativnost, ljubav i prolaznost - osnovni lajtmotivi - kriju se duboko u podsvesnom substratu ovoga dela, ali „i svakog poživljenog dana“.
Pomalo drsko, bezobrazno, šarmantno, dve možda čak i ključne kompozicije pod imenom Trains To Brasil i Made-Up Love Song #43, iako dobro poznate sa ranijih izdanja, Guillemotsi uvrštavaju i na ovaj album. Da li je to učinjeno kao ustupak diskografskoj kući, ili iz želje da se zaokruži jedan period u istoriji grupe – neodumica ostaje.
Najupečatljivija veza između poznatog i novog, premijernog materijala je Fyfeova neponovljiva interpretacija, glas posle koga će nekome verovatno da zastane dah, a možda i da napravi grešku u koracima (dah). To je možda bio i glavni motiv da ga još kao 16-godišnjaka, sa njegovim prvobitnim bendom karakterističnog imena Senseless Prayer, na talasima demobendovskih snova ugosti neprežaljivi John Peel.
Iako ih je teško locirati na radaru muzičkih podvrsta i stilske flore i faune, Guillemotsi nijednog trenutka nemaju nameru da omalovažavaju i obezvređuju tekovine slavom ovenčane pop revolucije/historije. Fyfe (polu)svesno održava kontakt sa: croonerskim Scottom Walkerom, Björk (njenu numeru Who is it Guillemotsi su poput dimnog signala, publici odaslali na jednom od svojih brojnih singlova), Burtom Bacharachom, Tomom Jobimom, Jaccques Brellom, Jimmyjem Webom, Jeffom Buckleyem... pa i Rufusom Wainwrightom čiji su auditorijum s velikim uspehom zagrejavali tokom evropskog dela turneje.
Basistkinja Aristazabal Hawkes, i pored akademskog sviračkog obrazovanja, kaže da se podjednako dobro snalazi u elektronskoj, pop, jazz, kao i svim ostalim muzičkim pravcima. Brazilski gitarista MC Lord Magrao se osim za nazive pojedinih pesama, šarenim ritmičkim bravurama, u duetu sa Greigom Stewartom na bubnjevim, brine za dinamiku i punu paru neumornog pogona. Ponekad Fyfe podeli zvečke, razne zvučne igračke slušaocima, da tako i sami, neobičnim zvukovima odenu neke pesme u nova odela.
Pesme We are here i Trains to Brazil, eskapističke mini-rukoveti, pevaju u slavu neizvesne, neponovljive, magije ljudske egzistencije. Revijalistički iskonstruisana, nedvosmislena, skoro 12-minutna SaoPaolo (…sometimes I could cry...), ne odaje utisak da po njoj p-lutaju plastična, neproživljena i lažna osećanja. Pored ljubavi prema cvrkutu ptica, Fyfe ovde pokazuje sklonosti maestralnim kaskadama, po kojima se opasno približava strogo čuvanim granicama klasične i namenske-filmske muzike.
Bird Song, u vapaju za neprekidnim kontinuitetom s prirodom i iskonskim vrednostima, pokazuje iskrenu želju da se sačuva fluid i fundament neophodan u daljem kvalitativnom usponu i karijeri.
GUILLEMOTS
Mnogi bendovi posle debitantskog albuma neretko podležu psihološkom pritisku, prevelikim očekivanjima i iluziji slave. Prvi objavljeni snimci u sebi kriju decenijama skupljana iskustva, dok naslednici nastali na turnejama, u studiju, u hodu, na mestima kojima nedostaju magija i neponovljiva dinamika prethodnog života, često pate od nedostatka sadržaja ili autentičnosti.
Pored briljantnih minijatura i neočekivanih stilističkih rešenja, članovi ovog benda pokazuju svoje grupne kvalitete i zrelost tamo gde je to ponekad najteže. To su, pre svih, vremenski duže i kompleksnije romansirane pesme laganog tempa. Barokno psihodelična, zanosno cijukava i škriputava If The World Ends, poput epske Over The Stairs sa prethodnog EP-a From The Cliffs, svaki put vas odvede na neko drugo mesto. Ponekad ostanete da visite u vazduhu, vraćate pesmu na početak, nastavljate putovanje.
Bez obzira što su snimili vlastitu verziju The Streets anti-klasik-proto-bombastika Never been to church, Guillemots nam ipak daju nadu da će, ako ne oni - onda neko drugi, jednog dana da se pomole za sve nas i da snime prvi-beli-evropski What’s Going On. Na nama je samo da se i mi sami (po)molimo za sudbinu Guillemotsa, i da takvih i sličnih bendova bude više u budućnosti. Ekscentričnim Dexys Midnight Runnersima su se već ovim delom, opasno približili.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.