Popboks - WIKLUH SKY - Ortaci ne znaju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.12.2007. 19:27 · 12

WIKLUH SKY

Ortaci ne znaju

(Multimedia Records)

Moguća pitanja i perspektive za razmatranje drugog albuma Wikluh Skya množe se poput kladionica i tržnih centara

Predrag Vukčević

Ocena:
8


8/10
 

"Who the kids gon' listen to, huh?
I guess it's me if it isn't you"
Kanye West, Champion

Možemo se, za početak, zapitati da li je Ortaci ne znaju rap album ili urban contemporary izdanje uz, doduše, veći udeo stvarnog života svog stvaraoca i beef stava od svojih klasića. Možemo takođe razmatrati i u kojoj meri je Ortaci ne znaju bolji od autorovog prvenca Zašto brate Vikler? (2004), tj. koliko je stručnije urađen od velike većine izdanja koja nose potpis Đorđa Miljenovića, ali i domaćih albuma uopšte.

Dalje, sigurno je da se možemo sporiti oko toga koliko je uspešno celina dela ostvarena preplitanjima tri glavna "ciklusa" - tema albuma: obračuna sa neprijateljima (Ajmo, Žurke i keš, Prave barabe, Ortaci ne znaju), patnji zbog žene (Sledeća stanica, Posle kiše, Zakopana kučka, S tobom bez tebe, Šta ti je brate) i uživanja u životu, zabavi i plemenitoj dokolici do kojih se došlo trudom i talentom (Tako radimo, Nedeljno jutro, Ovaj grad nikad ne spava, Pobednik, Udarac).

Možemo se zapitati i da li bi Ortaci ne znaju bio koherentniji, pa i većeg tržišnog potencijala, da je album kraći za pesme iz ciklusa „obračuna“, tj. da je duž celog albuma ispoljen stav božanske nedodirljivosti koji, na primer, ispoljava Kanye na Graduationu. Možemo, takođe, spekulisati da li bi pesme koje se odnose na ljubavne patnje više odgovarale ranijem Wikluhovom izrazu da su pisane sa jakom dozom ironije na kojoj je, recimo, Andre 3000 zasnovao The Love Below.

Kad smo kod uticaja, sigurno je da možemo analizirati i da li očigledno pozajmljeni elementi stilova The Streets, 50 Centa, Timbalanda, Eminema… Ortake čine manje autentičnim. Zašto da se ne zapitamo da li i za šta je autentičnost uopšte važna? Da li inovativnost i autentičnost treba sagledavati samo u globalnom kontekstu? Ima li govora o vanvremenosti ovog albuma, u kakvoj je ona vezi s njegovom savremenošću i da li je to uopšte bitno? Da li je lako snimiti album koji je slušljiv i iskren? A da li je to nužno i dovoljno za dobar album?

WIKLUH SKY: Ortaci ne znajuMožemo diskutovati i o pojedinačnim pesmama, čak i o stihovima. Možemo dvojiti oko toga da li autor, dok govori o ljudima koji ga ugrožavaju, protivreči sebi stihom „prave barabe sređuju svoje probleme tiho“, ili javnom prozivkom upravo označava mete napada kao nedovoljno bitne da bi bile smatrane problemima (Prave barabe). Možemo nagađati da li je Wikluh ili Miljenović ubio svoju bivšu devojku i da li je ona stvarno ubijena (Zakopana kučka). Možemo se čak pitati da li je autor zaista imao koncert na dan očeve sahrane (Pobednik).

Da ne zaboravim! Ne da možemo, nego, štaviše, moramo oceniti da li je svaki od gostujućih beatmakera, vokalista i DJ-eva (Dash, Škabo, Ajs, Filter Crew, Seven...) odradio svoj deo posla odlično ili vrhunski.

Možemo pitati i zbog čega autor za koga se već dugo zna da poseduje skoro univerzalni vokal, talenat višestruko podržan klasičnim muzičkim obrazovanjem, znanje o najrazličitijim budžacima popularne kulture, životno i izvođačko iskustvo, harizmu i stabilnu, profitabilnu koncertnu aktivnost i dalje predano usavršava veštine pevanja, producentskog rada, sviranja različitih instrumenata. I kako to, dođavola, uspeva da na različitim nivoima – pesničkom, producentskom, interpretatorskom – kroz svih 18 numera albuma zvuči ubedljivo?

Naravno, nameće se i pitanje značaja Ortaka za privid koji zovemo „domaćom muzičkom industrijom“. Upitan je i status ovog albuma kao konačno čitke legitimacije nove pop zvezde regiona (poslednje pitanje će biti razrešeno do kraja teksta – prim. aut.).

Možemo raspravljati i o tome da li su neophodni odgovori na sva postavljena i mnoga druga pitanja da bi se došlo do ocene ovog albuma. Sporna je i sama mogućnost davanja svih relevantnih odgovora u formatu recenzije od 3.000 slova (bez proreda). Možemo se, ruku na srce, zapitati i da li su Wikluh Sky i njegov album zaista toliko bitni da bi pitanja o njima bila postavljana pa stići čak i do Dišanovih razmatranja o kanonizaciji umetnika.

Neupitno je, međutim, jedino to da je Wikluh Sky svojim drugim albumom dokazao da mu nema premca u njegovoj ligi na našem govornom području.

Audio:

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Dobro veće
    Dobro veće (gost) | 29.12.2007. 20.10.34
    ne zelim ni da procitam recenziju, preslusao sam album i svako ko ovom albumu da vecu ocenu od jedinice ne zna sta je muzika. ovako glup album od najveceg potencijala nase scene je najveci udarac za istu. lepo je sto se vi druzite sa njim i sto je on fin momak, ali novi tekstovi jednostavno vredjaju inteligenciju. izbor tema je skandalozno smesan, bez zelje da vredjam ikoga ali brate wikler poslusaj onu staru pesmu od c-ya-e - "sam protiv svih". ti likovi su pre desetak godina u jednoj pesmi opisali bolje, te manje vise, primitivne misli nego ti sto pokusavas na celom ovom albumu. nek ti je sa srecom
  • Gravatar for james
    james (gost) | 29.12.2007. 22.43.04
    Procito sam recenziju, taman sam spremo najzeleniju slajmaru za nebuloze iznesene al vidim da je vec stigla.Normalno mi smo ljubomorni na slatku dokolicu koju je radom i zalaganjem postigo kamerad wikler, ali brate wikler ako ne mozes nista pametnije da saopstis od saopstenog djaba si pero uzimo u ruke,sto si isto odnosi na druga koji ti je piso recenziju.Ako ces zauzvrat da mu namestis neku ribu onda imate opravadnje.Pitaj Timbeta da ti neki tekst sto je odbacio sa svog projekta.
  • Gravatar for laku noc
    laku noc (gost) | 29.12.2007. 23.57.06
    kakva savrseno smusena,protivrecna i nelogicna recenzija(?). autor bi mogao da se pozove telefonom i upita sta je to dodjavola hteo da kaze.. kao da slusam izlaganje jedne od najglasnijih vedeta tv-palme kako jakim izborom reci iz vujaklije i potpunim odustvom smisla mrvi sve svoje neprijatelje
  • Gravatar for dobro (nedeljno) jutro promenilo sve i r
    dobro (nedeljno) jutro promenilo sve i r (gost) | 30.12.2007. 02.19.58
    "kakva savrseno smusena,protivrecna i nelogicna recenzija(?)." Bar je savršena. B-D Ovo za TV Palmu, ako je reč o Mikiju Vujoviću, hvala na komplimentu, uvek sam želeo da postignem taj nivo dominacije u nastupu. :ristekpasmajli: Pa hajde da vidimo, šta je nejasno - pevaj! Sve ćemo da razrešimo do u sitna crevca ovde i ne sada nego uvek. p.s. Razmišljajući naknadno, čini mi se da nedostaje još jedan, jako bitan stav na kraju teksta a to je stav da "rezultate Viklerove lige prati mnogo više ljudi nego rezultate tvoje lige". Mislim da bi svako od čitalaca, a prvenstveno muzički stvaraoci i izvođači, trebalo to da prepozna i poštuje. Mir napolju.
  • Gravatar for Rotor
    Rotor (gost) | 30.12.2007. 11.15.17
    ladno sam očekivao da odradiš ovakvu recenziju kad si mi neđe pomenuo da se dvoumiš oko nekih pojava na albumu i oko njega. :) ma dobar je vikler.
  • Gravatar for Sho Katz
    Sho Katz (gost) | 30.12.2007. 14.44.26
    Izvrstan album. Jak, inventivan, zabavan, jasan, multidimenzionalan. Ili je to mozda meni tako, jer sam iz Hrvatske, a i kod vas je ko i kod nas: popljujmo nashe.
  • Gravatar for Berry Gordy Jr.
    Berry Gordy Jr. (gost) | 30.12.2007. 15.17.05
    vikler je uspeo da napravi odlican album koji ima neku svoju pricu i koji deluje kao celina i koji je svojim zvukom dostupan svima. Malo ko je uspeo to da uradi,pogotovo u srbiji,u takvim pokusajima uglavnom muzika postaje bezlicna-sto ovde nije slucaj.Ovaj album ima balans,i mislim da je upravo to falilo srpskoj muzici,jer su se oni koji su se njome bavili uvek trudili da budu jako avangardni,drugaciji,apstraktni ili se radilo o potpunom nedostatku navedenih osobina. u svakom slucaju odlican rep,odlicna produkcija,i izuzetno znacajan album.
  • Gravatar for ChoME
    ChoME (gost) | 30.12.2007. 16.28.21
    extra album...bash super!
  • Gravatar for Ja
    Ja (gost) | 03.01.2008. 11.07.24
    Bas me zanima na koji nacin je recezent povezao Marcel Duchampa sa albumom, koji, priznajem nisam poslusao. Profesionalno sam alergican na pausalna pozivanja na likovne umetnika samo zarad nekakvog kredibiliteta napisanog. To je i za sam Popboks srozavanje nivoa. Voleo bih da mi autor teksta to objasni ako moze.A mislim da ne moze...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 03.01.2008. 15.05.25
    @Ja Obrati pažnju na citat: "MOŽEMO se, ruku na srce, zapitati i DA LI SU WIKLUH SKY I NJEGOV ALBUM zaista toliko BITNI da bi pitanja o njima bila postavljana pa STIĆI ČAK I DO Dišanovih razmatranja o KANONIZACIJI umetnika." Dakle, pre svega, nigde nije tvrđena VEZA IZMEĐU DUCHAMPA I WIKLUHA. Što se tiče VEZE IZMEĐU DUCHAMPOVIH RAZMATRANJA (suviše je smelo reći "teorije") i analize Wikluhovog dela, u samoj recenziji je jasno naglašeno koliko je to daleka asocijacija ("...pa STIĆI ČAK I DO..."). Ali, kad insistiraš, da položim račun o tome ... "Millions of artists create; only a few thousands are discussed or accepted by the spectator and many less again are consecrated by posterity. In the last analysis, the artist may shout from all the rooftops that he is a genius: he will have to wait for the verdict of the spectator in order that his declarations take a social value and that, finally, posterity includes him in the primers of Artist History." Ovo gore je prvo čega sam se setio razmišljajući o Wikluhovom albumu. To je, zapravo, prva asocijacija PROCENE Wikluhovog dela i Duchampovog RAZMATRANJA o statusu umetničkog dela, umetnika i umetničkog procesa. Duchamp čak tvrdi u tekstu da i u sam umetnički proces i delo treba uneti reakcije posmatrača/uživaoca, no da ne širimo priču nego da se zadržimo samo na "kanonizaciji" umetnika. Ja u Duchampovom tekstu vidim, između ostalog, afirmaciju mainstream umetnosti i popularne kulture. Naime, u onoj meri u kojoj npr. radove Madonne prati više ljudi nego radove M.I.A.-e ili u kojoj Wikluhove radove prati više ljudi nego radove Goribora, Repetitora i sl., Madonna i Wikluh i njihova dela su, u svojim kontekstima, relevantnija od drugih. Zašto je to bitno? Pa, kao što se u nauci a priori više ceni hipoteza/teorija koja implicira više iskustvenih iskaza preko kojih se može proveravati, tako i u umetnosti delo koje je a priori privlačnije, otvorenije i komunikativnije (što na osnovu sadržaja, što na osnovu reputacije umetnika koji ga iznosi) zahteva ozbiljnije razmatranje. To "pozivanje" na Duchampovo razmatranje figuriše u recenziji samo kao jedno od mogućih objašnjenja mog tako širokog pristupa Viklerovom albumu preko poentiranja različitih konteksta u kojima i perspektivama iz kojih se on može posmatrati. (želim samo da naglasim da sam svestan toga da "moje" čitanje Duchampa možda neće svi aminovati ali čitav teorijski diskurs je jedna velika borba za interpretaciju tako da sam spreman da branim i taj stav.) Nego, što se tiče recenzije - nju bi zaista bilo najbolje posmatrati kao jednu produženu retorsku figuru, kao otvoreni poziv na diskusiju u okviru koga su poentirane glavne teme oko kojih se možemo sporiti. Naravno, na kraju je istaknuto i čvrsto uverenje da je reč o delu koje je RELEVANTNIJE od velike većine drugih iz njegovog konteksta ("domaće muzike"), t.j. da predstavlja SVEŽE DELO POP MUZIKE BHS govornog područja, kao i da mu se u tom kontekstu malo šta može zameriti. Mogu da nastavim u drugom komentaru o konkretnim razlozima na kojima je zasnovana ocena ovog albuma (koja je verovatno trebalo da bude i viša)... Ako pitate "zašto to nije u recenziji?" mislim da će biti jasno ako pažljivije pročitate - neki pozitivni razlozi za visoku ocenu ovog albuma su već provučeni u drugom planu recenzije, iza tog opšteg upitnog tona, a - kao što sam u onom "reflektivnom" pasusu recenzije istakao - možemo se pitati da li je moguće dati sve odgovore relevantne za ocenu ovog albuma u zadatom formatu.
  • Gravatar for trajko
    trajko (gost) | 20.01.2009. 10.33.36
    BAD COPY ZAKON!!!!!!!!!!!! Ajzace carino,najbolji ste!!!!!!!!!!!!!!!
  • Gravatar for brbr
    brbr (gost) | 26.08.2012. 04.11.53
    'moramo oceniti da li je svaki od gostujućih beatmakera, vokalista i DJ-eva (Dash, Škabo, Ajs, Filter Crew, Seven...) odradio svoj deo posla odlično ili vrhunski' Seven?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.