Popboks - ALPHABEAT - This Is Alphabeat [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.05.2008. 09:42 · 4

ALPHABEAT

This Is Alphabeat

(Virgin/Dallas Records)

Zahvaljujući singlovima šestorke iz Silkeborga, melodični pop sa retro aromom  je ponovo osvojio vrhove top lista

Nenad Milosavljević

Ocena:
6


6/10
 

Osim nizom od prva tri singla (Fascination, 10.000 Nights of Thunder i Boyfriend) objavljena od leta prošle do februara ove godine, danski sastav Alphabeat uspeo je da privuče veliku pažnju i odbijanjem ponude grupe Spice Girls da idu na zajedničku turneju.

ALPHABEAT - This Is Alphabeat

Nakon više od pola godine pečenja fanova na tihoj vatri, stigao je i dugosvirajući debi. Alphabeat su se na njemu pobrinuli za reinkarniranje popa kakvog smo imali prilike da čujemo kod Cher, B 52’s, Deacon Bluea, pa čak i kod poznatijih savremenika Maroon 5.

Muzički izraz koji je već bio relativno zaboravljen, a u zenitu je bio omiljena podloga aktivnostima domaćica, ovaj put se, u nešto drugačijoj, danskoj verziji, nameće kao logičan izbor svima koji bi želeli da čuju jednostavan i efektan pop zvuk – pitak, ali ne i plitak; nametljiv, ali ne i pretenciozan; opušten, ali ne i previše banalan.

Muško-ženski vokalni dvoboji umeju dobrano da podsete na Abbu, uz odsustvo specifične severnjačke melanholije koja je Šveđanima bila tako svojstvena, dok razigrani ritmovi, klavir, duvači i ostala zvučna menažerija neodoljivo pozivaju da zaigrate charlston (u slučaju da to ne znate, bar imate dobro opravdanje što pokušavate).

Prvenac Alphabeata predstavlja prototip popa u univerzalnom smislu. Ovakav zvuk bio je jednako prihvaćen 60-ih, tokom suverene vladavine The Beach Boysa, kao i 80-ih, kada su tim prostorom gospodarili gorepomenuti izvođači. Podaci sa top-lista širom sveta govore da publici nije teško da ovakav zvuk prihvati ni ove, 2008. godine.

Fascination

Ono što je na ovom albumu zaista novo jeste produkcija, umivena i zaslađena taman koliko treba. Savršeno komplementarna s prezentovanim muzičkim i tekstualnim idejama, ona oproban koncept podiže na potpuno nov nivo, uobličavajući neodoljivo slušljivu kolekciju pesama.

Osim što su napravili album sa deset pesama i isto toliko hitova, Alphabeat su u dosadašnjoj karijeri pokazali i da prilično dobro razumeju način na koji funkcionišu tržišni zakoni i zahtevi publike. Dobro odmeren tajming i osećaj za marketing (čitaj: Spice Girls) obezbedili su im sigurnu poziciju, bar za izvesno vreme.

Audio:

Alphabeat Myspace



Komentari

  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 07.05.2008. 11.54.42
    Ako je sve tako sjajno i super zasto je ocena tako niska? Sa svakom recenzijom na Popboksu sve je jasnije koliko je ocenjivanje muzike besmisleno.
  • Gravatar for Anal-fabet
    Anal-fabet (gost) | 07.05.2008. 13.56.11
    odlichna recenzija, a ne ko onaj Dario Stajic: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6423
  • Gravatar for 9523
    9523 (gost) | 07.05.2008. 14.55.20
    ...ista Goca Trzan
  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 07.05.2008. 17.43.46
    more like tap 011. pazi ovo, fascination, al iz 1998. ''mudri starac rece mi da poenta zivota, nije to sto rade ova druga dva idiota. sedi pored mene, misli i voli. to je zadnji stadijum u zivotnoj skoli. ja sam tako sedeo, mislio i voleo. ceo dan sam sedeo, mislio i voleo. na cilim sam mislio, a lampu sam voleo. i onda sam totalno oboleo. njanjanjanjanjanjanjanja sve je to dosadan dan''
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.