Popboks - AJS NIGRUTIN - Kajmak i katran [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.08.2008. 17:20 · 19

AJS NIGRUTIN

Kajmak i katran

(One Records)

Ajs Nigrutin po treći put među Srbima i prvi put na kioscima. Kupite ovaj album makar iz kolegijalnosti a i zato što bi, sudeći po kvalitetu, lako mogao da mu bude poslednji

Uroš Smiljanić

Ocena:
3


3/10
 

Sveopšte prisustvo jeftine i besplatne muzike za download dovelo je do očekivanih promena tržišnih pravila. Kompakt-disk danas mora grčevito da se bori kako bi dopro do potrošača (koji muziku slušaju sa telefona i kineskih mp3 plejera), makar to značilo radikalno obaranje cene u parter i izlazak na kioske. Ipak, ko je očekivao da 2008. godine zatekne treći album Ajs Nigrutina na kioscima?

Srbija je mala zemlja u kojoj je razdaljina između undergrounda i ljute estrade lako premostiva i, uostalom, direktno proporcionalna spremnosti da sebe definišete kao zabavljača (ili čak cirkuzanta). Gostovanje Ajs Nigrutna i Sky Wikluha u poslednjem ciklusu televizijskog serijala Veliki brat dovelo je do najave raspada matičnog benda Bad Copy, te pojavljivanja dvojice repera na stranicama istih onih tabloida koje su na svom drugom albumu tako zdušno pljuvali. Istorija će pokazati da li je bilo više štete ili koristi od čeonog sudara masovne (ne)kulture i podzemne (sub)kulture, ko je tu koga iskoristio za svoje ciljeve i kako će izgledati trajektorije karijera trojice bivših članova Bad Copyja.

AJS NIGRUTIN - Kajmak i katran

No, kakav je prvi post-Bad Copy album Ajs Nigrutina? Osim što je naslovom koji navodno referira na, hm, „mainstream“ fenomene poput Bajage i K2, pokazao svesnost autora da se ovog puta obraća nešto drugačijoj publici, Kajmak i katran je ploča koja po malo čemu odskače od dosadašnjeg rada repera iz Koteža.

Nigrutin je status omiljenog domaćeg emsija u proteklih 10-ak godina zaradio pre svega izuzetno upečatljivom dikcijom, bizarno životnim opisivanjem bizarnih situacija iz života (duhovnog, polnog, narkofilskog...), kreativnim sakaćenjem gramatike srpskog jezika i prostačkim humorom sa ogromnom dozom samoironije i parodiranja. Sve to se može čuti i na ovom albumu...

AJS NIGRUTIN - Kajmak i katran

...ali sve to smo do sada čuli mnogo puta. Kajmak i katran je ekonomično, ako već ne raskošno producirana ploča. Humoristički intonirane matrice koje kombinuju semplove narodnjaka s klasičnim minimalnim, psihodeličnim lupovima ukusno su začinjene povremenim skrečovanjem DJ Kobazza, ali nekih primetnih pomaka u odnosu na Štrokavi mozak, Ajzakov debi iz 2003. godine, zaista nema. Ambicija da se muzika na bilo koji način pogura unapred je upadljivo odsutna.

Na drugom nivou, sada se već može dijagnosticirati da je neinspirisanost Nigrutinovih tekstova postala hronična. Već izvesno vreme se Ajzak uglavnom provlači na staru slavu i piše tekstove koji zvuče kao fristajlovi improvizovani na licu mesta, s labavo povezanim slikama i stalnim ponavljanjem istih dosetki do tačke surove izlizanosti.

Možda THC dijeta ipak nije garant kreativnosti a možda je Ajzak samo došao do tačke zasićenja posle koje se dalje putuje u leru uz sve jasnije obrise spoznaje da ništa drugo u životu ne umete da radite.

Nije da ovde slušalac nema čime da se zabavi. Nigrutin ni na koji način nije razblažio svoj jezik za potencijalnu novu publiku, pa je na meniju koktel rimovanja o hrani, telesnim izlučevinama, narkoticima, seksu (povremeno anatomski nemogućem) isporučen karakteristično snažno. Ima tu čovek čemu da se osmehne, ali kao celina ovo je umoran, bezvoljan portret besnog pubertetlije koji se probudio u 30. godini života, shvatio da ga javnost odjednom pažljivo sluša i otkrio da zapravo nema šta da kaže.

Papučar

Ponavljanje starih, istrošenih pošalica i sada već i među „običnim“ ljudima odomaćenog slenga ne pomaže ploči kojoj napadno nedostaje nešto o čemu bi pričala, dok gostovanja kolega sa hip hop scene slabo doprinose doživljaju. Bad Copy saborci u kameo-pojavljivanjima daleko su od svojih vrhunaca (naročito je Timbetovo gostovanje slabo), dok mlade snage iz bendova koji su do sada već mnogo puta pokazali da sem obožavanja Bad Copyja nemaju druge životne ambicije (Bauk Squad, Blind Business, recimo) definitivno nisu iskoristile priliku da se svežinom ili originalnošću nametnu publici do koje verovatno nikad više neće dobaciti.

Ukratko, album koji će stare fanove bez ostatka razočarati a potencijalne nove slušaoce u najmanju ruku zbuniti, možda i odbiti odsustvom sadržaja i manirističkim otaljavanjem posla. Ako Ajzak namerava da posle ove ploče i dalje ima karijeru, moraće nešto radikalno da promeni u svom izrazu. Sledeći put kiosci mu neće pomoći.

Povezani članci:



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 09.08.2008. 18.02.33
    nisam primetio gostovanje bauk squada na ajsovom ep-ju - uroš je verovatno mislio na kruksa, člana pomenute grupe. daleko od toga da je životna ambicija bauka obožavanje bad copyja i to ne pišem na osnovu nekakvih insajderskih informacija nego je to jasno svakome ko je čuo bar 10ak njihovih pesama iz poslednjih par godina. od samih beatova do načina na koji govore o stvarima - sve to jeste "lokalno" na OTPRILIKE isti način na koji je to ex43-23 ekipa postavila ali i znatno drugačije i od bc i od svih ostalih članova ekipe (bvana, prti, seven...). ovo "otprilike" znači da bi ih trebalo poslušati pažljivije da bi se čule razlike i pod razlikama ne mislim da postoji neki neznamkakva nova ideologija/koncept u njihovim rimama na koje će kritičari moći da se isprimaju i da pišu kako je to npr. "vrhunski socijalno relevantno" nego jednostavno drugačiji izraz unutar jedne vrste lokalizacije rap obrasca za srpski jezik, tj. 43-23 pristupa. što se tiče ajsovog ep-ja - "zuluf" je hit ali se slažem sa ocenom da ovo izdanje nema kičmu i da više formom podseća na mixtape/kompilaciju freestyleova nego na osmišljen ep/lp. i pored svega toga, ipak mi je zanima koliko ajs sa svojim pojavljivanjem u vb uz - za domaći rap i većinu ne-grand izvođača - na do sada neuobičajen način distribucije nosača zvuka može da proda. to je važno čisto zbog sagledavanja tržišnih okvira jer je ajs daleko najpoznatiji od svih onih koji prave ne-grand muziku za onu starosnu grupu - starije maloletnik/ce - koji u najvećoj meri kupuju cdove. (ovo određivanje u odnosu na grand nije vrednosno - samo je opisno - pošto grand kao izdavačka kuća ima najjaču prodaju. siguran sam da će već neko od komentatora ove recenzije ispasti pametan tvrdnjom da ajs nije daleko od grand "poetike" though... :S)
  • Gravatar for Radeez
    Radeez (gost) | 09.08.2008. 19.01.35
    Oštro i odlično. Svaka čast za recenziju.
  • Gravatar for qwark
    qwark (gost) | 09.08.2008. 19.21.55
    urose sto si ljut i besan?? mora da si shvatio da osim pljuvanja i ti slabo sta drugo znas da radis... bad copy su i dalje jedina prava subverzija na ovim prostorima.
  • Gravatar for s
    s (gost) | 09.08.2008. 19.41.27
    "Možda THC dijeta ipak nije garant kreativnosti a možda je Ajzak samo došao do tačke zasićenja posle koje se dalje putuje u leru uz sve jasnije obrise spoznaje da ništa drugo u životu ne umete da radite." ahahaha, pljas!
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 10.08.2008. 01.47.07
    van gogh je navodno prodao 22 000, sa trafikama. go figure...
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 10.08.2008. 11.39.30
    Odlicna rezencija. Inace su mi i u ranijoj fazi bili smo dva lika koja se prostace i pokusavaju od toga da naprave neki 'fazon'?! Pa ok, smesno je. Generalno ne volim hip-hop pa sam mozda suvise subjektivan. A prodavanje na trafikama ili ne - koga briga? Nije mi to ni + ni - za neki bend.
  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 10.08.2008. 22.56.03
    Kakva mudovita recenzija! Bravo, Uroše!
  • Gravatar for pljuvanje...
    pljuvanje... (gost) | 11.08.2008. 09.57.11
    ...on d lovest level. nazalost ne i kontraproduktivno. templejt za sve promasene recenzije.
  • Gravatar for silvana
    silvana (gost) | 11.08.2008. 10.55.49
    Kad vec ne sme da se pljune Kiki jer je Dinkic zabranio lose recenzije svojih pesama udri po onima koji se nece puno ljutiti...novo vreme dolazi
  • Gravatar for @silvana
    @silvana (gost) | 11.08.2008. 11.46.28
    a kad je to dinkic zabranio lose recenzije svojih pesama?
  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 11.08.2008. 23.01.27
    https://www.youtube.com/watch?v=8jhO3aSEosc (kopiraj u browser svoj)
  • Gravatar for Zoxi
    Zoxi (gost) | 12.08.2008. 18.20.48
    Djape tebra, odmori malo mozak eksplodirace. Probaj da radis nesto malo manje iritantno (nadji neki poslic i li idi u banju da se odmaras). Mnogo lupetas.Jesi preveo knjigu posle 3 godine????????
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 12.08.2008. 18.26.51
    gorane posto su ti i ranije bili DVA lika koja se prostace, ocigledno je da si za TROCLANI SASTAV bad copy cuo tek preko velikog brata...molim te nastavi slusati van gog i negativ i nemoj vise da obracas paznju na ove recenzije... inace, album kvalitativno slabiji od proslih, ali to je ta famozna prekretnica...videcemo dalje ...ako bude imao dobar finansijski odjek, zasto ne nastaviti raditi to isto? i dalje ce ljudi da kupuju isto s###nje drugo pakovanje...velika rokenrol prevara..pa shta?! vi ne dozvolite da budete rpevareni i slusajte djuleta koji konstantno tupi jedno te isto (kao i ajs....pa, u cemu je razlika?)..kao djole balasevic itd itd..
  • Gravatar for Zoran
    Zoran (gost) | 12.08.2008. 19.13.10
    Sjajna recenzija, bravo! "Ima tu čovek čemu da se osmehne, ali kao celina ovo je umoran, bezvoljan portret besnog pubertetlije koji se probudio u 30. godini života, shvatio da ga javnost odjednom pažljivo sluša i otkrio da zapravo nema šta da kaže."
  • Gravatar for ako bi se covek
    ako bi se covek (gost) | 14.08.2008. 01.54.04
    koji pise recenzije, recimo uros, ali i bilo ko drugi, obazirao na komentare, ne bi se usudio da pljune ni jedan jedini album. onda bi ispalo da su svi albumi ove zemlje, pa i ovog sveta, odlicni. neki albumi su, jednostavno, losi, a ovo je jedan od njih. da je uros hteo zao da bude, mogao je i te kako. ali, nije. eto.
  • Gravatar for gerber
    gerber (gost) | 16.08.2008. 15.17.09
    Recenzija je na mestu, Ajs je smorio
  • Gravatar for VF
    VF (gost) | 19.08.2008. 18.59.57
    Los plagijat samog sebe.
  • Gravatar for borko
    borko (gost) | 07.11.2008. 12.25.32
    Svaka cast samo nastavi.Album je odlican.Pozz
  • Gravatar for Bird
    Bird (gost) | 17.11.2008. 12.29.42
    recenzija je sasvim ok,ali uveđenjem novina u sada već svima poznat stil, Ajs Nigrutin bi izumreo kao pojava i postao bi jedan od onih koje pamtimo po prva dva albuma.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.