Popboks - ONE PIECE PUZZLE - 13 zlatnih hitova [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.07.2009. 13:12 · 3

ONE PIECE PUZZLE

13 zlatnih hitova

(Menart)

Riječani One Piece Puzzle na debiju predstavljaju unikatnu mešavinu industriala i popa, začinjenu tekstovima u kojima se seksualne aluzije smenjuju brže nego udarci ritam mašine

 

Miloš Trifunović

Ocena:
7


7/10
 

Sve to već zvuči dovoljno intrigantno, iako je seksualnu radoznalost bolje upražnjavati na drugačiji način nego slušanjem albuma. Međutim, ovde je reč pre svega o provokaciji, odnosno vrsti zabave koja želi da šokira konzervativan deo javnosti.

ONE PIECE PUZZLEO tome da je provokacija namenjena široj publici i mas medijima, gde će se najbolje upecati potencijalne žrtve, govori i zvuk benda koji, koliko god da se oslanja na industrial, hrabro osvaja nove prostore za sam žanr.

Paranoični, opsesivni i manijakalni, One Piece Puzzle (pobednici Art&Music festivala 2006. godine) od početka do kraja debija insistiraju na hiperhedonističkom autodestruktivnom ne-postoji-sutra stavu i besvesnosti koja je na neki način karikatura rokenrol načina života.

U pesmama se ne spominju smrt, overdose ili mamurluk, nego se svesno idealizuje mit, čijim naglašavanjem se krilatica sex, drugs and rock’n’roll preokreće u apsurdnu parodiju. Sve to je još bizarnije ako se ima na umu da pevačica Ratke Rural (kakvo ime!), zvuči kao grubi muškarac.    

Tekstovi su često svedeni na nekoliko reči koje se ponavljaju kao mantra, na primer u Želim biti seljak veseljak („Neću stat!“), ili su poput brojalice, kao u Tuć tuđu babu. Pribegava se i oštrim kontrastima – u pesmi Derem! Rokam! Guzim!, nakon suptilne muzičke teme i stiha „svakoga dana u svakom pogledu sve više ...“ dolazi eksplozivni refren i urlanje „Derem! Rokam! Guzim! ... Razvaljujem! Sebe! Sve!“. Ova pesma predstavlja svojevrsnu odu autodestrukciji, zbog čega je HTV izvesno vreme bojkotovao spot.

U tom stilu je i LSD, hard rok tema u slavu istoimene droge, jedine dovoljno jake da zadovolji junaka pesme. Posebno su upečatljive seksualne doskočice kojih ima po čitavom albumu, kao na primer: „mi bi se sad jebali – pitanje je s kim“, „ne jebi bez kurca“, „vijagru u hostije”, „kurac je karta u jednom smeru“, itd.

Muzički, album dosledno sprovodi spajanje industriala i drugih teških žanrova sa prijemčivošću i melodičnošću čistog popa. Iako teške i dominantne, gitare ostaju dobro ukroćene i nikad ne potoskuju druge instrumente ili glas u drugi plan. Semplovi i razne mašine su intelignetno primenjene. Ponekad su ubačene da bi bojile zvuk iz pozadine ili da bi iznenadile, dok ima i momenata kada dominiraju, stvarajući napetu atmosferu.

Na albumu se nalaze pesme u rasponu od vrlo brzih i frenetičnih, do manje fokusiranih i psihodeličnih tema. Takvom utisku doprinose elektro minijatura Žnjiha kao i polusatna Neću stat koja zatvara album, i koja sve vreme ponavlja isti sempl demonstrirajući i na taj način doslednost benda.

OPP nisu toliko radikalni kako to na prvo slušanje može delovati.Tvrd i mračan zvuk prilagođon je tako da bude prijemčiviji, dok je eksplicitan sadržaj tekstova na mangupski način zabavan. U slučaju OPP-a imamo, dakle, radikalnost koja ne probija granice na način na koji su to nekad radili, na primer, Butthole Surfers.

Sa druge strane, pop potencijal koji mami, i generalno dobra svirka uz evociranje starijih lokalnih duhova poput Let 3 ili Gori Ussi Winnetou čini debi OPP-a izdanjem na koje treba obratiti pažnju.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 20.07.2009. 13.59.54
    Bas sam hteo da bacim komentar kako duuuuuuuuuugo nisam cuo tako dobar domaci bend. Pesma, svirka, produkcija... Onda skapiram da i nisu domaci bend, nego iz Rijeke. Svakako su odlicni! Jak rif, dobra svirka - pravo peglanje... E to je nesto sto fali srpskoj sceni. A ne Repetitor...
  • Gravatar for VoivodBG
    VoivodBG (gost) | 20.07.2009. 15.55.26
    Prvi put sam cuo za one piece puzzle kada sam slusao kompilaciju Strasni rijecani. Odmah su mi se dopali zbog njihovih "sokantnih" lirika i industrialne rokacine u stilu Ministry & REVCO-a. Inace album je za svaku pohvalu od produkcije do pevljivih i razumljivih refrena, pogotovo za nase podrucuje gde psovke najlakse ulaze u usi. :] Sem sto je dobar za pustanje na zurkama i uz dobro djuzganje, naucih pomalo i latinskog uz pomoc pesme "Ne jebi bez kurca", prostota & kultura u jednom pakovanju, bijutiful. Zamerio bih im samo na duzini poslednje pesme "Necu Stat" 35 minuta, mantricnog ponavljanja imena pesme, ko to preslusa u jednom cugu i ne smori se pricace. Kapiram da su sa tom pesmom hteli da zaokruze trajanje albuma na 70 minuta, ali nesto ne verujem da ce je ikada izvesti uzivo. (mada voleo bih da vidim da je opice na nekom od svojih zivih nastupa, da vidimo koliko ljudi bi im ostalo do kraja pesme, heh) Derem! Rokam! Guzim! je definitivno himna koja je spravom postala hit. Malo me samo brine naziv albuma 13 zlatnih hitova, nadam se da im to nece biti jedino izdanje...
  • Gravatar for Ralle
    Ralle (gost) | 03.10.2011. 21.35.18
    VRH !!! Ovo treba dovesti u Srbiju !!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.